Στόχος η αύξηση της δωρεάς οργάνων

Διημερίδα με τίτλο «Μεταμοσχεύσεις - δωρεά οργάνων αλυσίδα ζωής» στο Νοσοκομείο Βόλου

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Μεταμοσχεύσεις – δωρεά οργάνων αλυσίδα ζωής», διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 14 και 15 Μαρτίου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεά οργάνων και τελικό σκοπό την αύξησή τους σε 14 ανά εκατομμύριο πληθυσμού από τις περίπου 4 που είναι σήμερα.

Στην επιστημονική εκδήλωση που οργανώνουν η ΜΕΘ του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης, θα συμμετάσχει εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεως, ενώ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα μιλήσει για ηθικά ζητήματα και τη θέση της Εκκλησίας για το θέμα της δωρεάς οργάνων.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε ότι για πρώτη φορά, διοργανώνεται μια τέτοια ημερίδα με εκδήλωση με δεδομένα επιστημονικά, ηθικής και νομικής φύσεως. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ελλάδα γίνονται λίγες μεταμοσχεύσεις, παρόλα αυτά στο Νοσοκομείο Βόλου του 2018 έγιναν δύο, ενώ ευχαρίστησε τη ΜΕΘ, που είναι η υπεύθυνη μονάδα για τις μεταμοσχεύσεις, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αντιγόνη Καραθάνου, ανέφερε ότι υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο 2018, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση για καρδιακή, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο, είναι η μεταμόσχευση.
Η ίδια έκανε λόγο για το θαύμα της δωρεάς οργάνων και της ανιδιοτελούς ανθρώπινης προσφοράς. Αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προσφέρει αρτιότερη ελευθερίας στο να επιλέξει κάποιος αν θέλει να είναι δωρητής οργάνωσης είτε στον ΕΟΜ με υπεύθυνη δήλωση είτε στα ΚΕΠ και αντίστοιχα αν δε θέλει.

Η κ. Καραθάνου ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει αντιστοιχία στη δωρεά οργάνων με κάτω από 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που σε Πορτογαλία και Κροατία ο αριθμός αυτός φτάνει τους 30 δότες ανά εκατομμύριο και στόχος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, είναι στην Ελλάδα να φτάσουμε τους 14 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.