Συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ κατά της εμπορευματοποίησης του νερού

Από εκπροσώπους μαζικών φορέων και Σωματείων σήμερα

Μια πρώτη απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης του νερού, αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ είναι η συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων και σωματείων, σήμερα Δευτέρα 20 Μάρτη στη 1 το μεσημέρι έξω από το κεντρικό κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ:

 για την απόσυρση του νομοσχεδίου
 Καμία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών
 Δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς κόστος για το λαό

Στον απόηχο του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή δεκάδων νέων και εργαζομένων και εν μέσω του λαϊκού ξεσηκωμού που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, η κυβέρνηση καταθέτει πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας.

Όπως τονίζει, με το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί απαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει στα οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση αλλά και όλη τη διαχείριση απορριμμάτων, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση τους.

Με μοναδικό κριτήριο και εδώ, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφέρουν στο λαό το υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη οι λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει το στόχο για μια οικολογική διαχείριση, σημειώνει η παράταξη του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Στο πολυνομοσχέδιο η νέα αρχή (ΡΑΕ),που με το πολυνομοσχέδιο μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα διαχειρίζεται τις αρμοδιότητες του ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής και γενικά εφαρμογής της νομοθεσίας που σήμερα υπάγονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις επεκτείνει καθώς η νέα Αρχή θα μπορεί:
• Να επιβάλλει σε δήμους και φορείς πρόστιμα έως 10 εκατ. €.
• Να κάνει συστάσεις στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, ζητώντας τους να τροποποιήσουν τα τιμολόγιά τους και ελέγχοντας την οικονομική αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις: έως 10 εκατ. ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους από τις ελεγχόμενες υπηρεσίες.
• Σε όσους ΦΟΔΣΑ δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης ταφής απορριμμάτων, «θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, ενώ υφίσταται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» στην περιοχή τους.

«Είναι προφανές ότι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, το ενδιαφέρον τους στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά οφέλη των ιδιωτών που επιδιώκουν να μπουν στη μεγάλη μπίζνα των απορριμμάτων και όχι ο σωστός, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, τρόπος διαχείρισης αποβλήτων, ούτε και ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στους δήμους.
Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου μας να μπουν μπροστά και μαζί με το λαό, με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα», τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.