Συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης

Στην αυριανή απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και τονίζει ότι η εργατική Πρωτομαγιά είναι το παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών λαϊκών αγώνων. Παράλληλα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και ζητά πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης  από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Η ανακοίνωση του Σωματείου

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών λαϊκών αγώνων.

Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες και τις αιματηρές θυσίες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, από το Σικάγο το 1886, το ματωμένο Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1 η Μάη του 1944, ως τις φετινές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης στη Γαλλία, στη Γερμανία, σε όλη την Ευρώπη.

Η ορμή από τις απεργιακές μάχες στις 28 Φλεβάρη και 17 Απρίλη, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, δείχνουν ότι απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές, η απάντηση μας είναι η οργάνωση, η πάλη και η διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία.

Σήμερα η επέτειος της 1ης Μάη, βρίσκει τη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., χωμένη μέχρι τα μπούνια σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους μέχρι στιγμής, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονική επίθεση του κράτους- δολοφόνου του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Πολεμική ένταση που κλιμακώνεται μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρας» στην Ερυθρά θάλασσα,προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων,  των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των  κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων.  Με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, την κατάργηση του 8ώρου,  κάνουν λάστιχο τον εργάσιμο χρόνο,  καθιερώνουν τη 13ωρη, την 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά, μειώνουν τους μισθούς μας, αυξάνουν  τα όρια συνταξιοδότησης για να θωρακίζονται και να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές μας.

Την ίδια περίοδο   εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε τη φτώχεια  και την εκμετάλλευση, ζούμε με μειωμένους μισθούς κατά 25% σε σχέση με το 2010, την ακρίβεια που έχει κάνει τα βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα,την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια, τους πλειστηριασμούς, που έρχονται να προστεθούν στα άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ.  Οι επιχειρηματική όμιλοι   καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι  στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Όλα αυτά αποτελούν βασικούς όρους για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του ταμείου ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν εμείς αναγκαζόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για την υγεία μας.

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, που δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης, που φωτίζουν το δρόμο της προοπτικής ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ενώ κι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά και συνολικότερα στην ψυχική υγεία, βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε αγωνιστικές διεργασίες κι εναντιωνόμαστε στο επικείμενο  ν/σ του Υπ. Υγείας που υποβαθμίζει περαιτέρω το επιστημονικό έργο μας και βάζει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας μας.

Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά γιατη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.
  • Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης και συνολικά.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης  από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της  Πρόληψης.
  • Να μην συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.
  • Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν: Ανατολική – Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι Δήμοι στο Λεκανοπεδίο, Λασίθι
  • Στελέχωση των  130 κενών θέσεων προσωπικού.
  • Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, εκτός αν γίνει αποδεκτή η διαχρονική θεσμική μας πρόταση, που είναι και η βάση της κάθε συζήτησης, η οποία είναι στη διάθεση του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου και μέσω της οποίας διασφαλίζονται η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, οι θέσεις εργασίας και το ψυχοκοινωνικό μοντέλο παρεμβάσεων
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Την άμεση κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και όλωντων αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.
  • Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.