Συμμετοχή του Γυμνασίου Αγριάς σε παγκόσμια χριστουγεννιάτικη τηλεδιάσκεψη

Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, το Γυμνάσιο Αγριάς συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην παγκόσμια χριστουγεννιάτικη τηλεδιάσκεψη με τίτλο “We light up the world”, ο οποίος στα ελληνικά μεταφράζεται « Φωτίζουμε τον κόσμo». Με κύριο διοργανωτή τον κο Reinhard Marx, εκπαιδευτικό του σχολείου Realschule Sundern της Γερμανίας, μαθητές και καθηγητές από σχολεία όλου του κόσμου συναντήθηκαν διαδικτυακά για να φωτίσουν συμβολικά, όπως εύστοχα υπονοεί ο τίτλος της διοργάνωσης, με γνώσεις και συναισθήματα την περίοδο των Χριστουγέννων. Σκοπός ήταν οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουν πληροφορίες, εικόνες και μελωδίες σχετικές με τα Χριστούγεννα σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Η τηλεδιάσκεψη αφενός ξεπερνούσε τα σύνορα της Ευρώπης, αφετέρου έδινε την ευκαιρία συμμετοχής σε ομιλητές και απλούς θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας, προέλευσης και θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αποτελούνταν από τέσσερις κύκλους, έχοντας μία συνολική διάρκεια επτά περίπου ωρών και ότι λόγω της ευρείας συμμετοχής από χώρες όλου του κόσμου η γλώσσα επικοινωνίας φέτος ήταν αποκλειστικά η αγγλική, ώστε να είναι κατανοητή από όλους.
Έχοντας προετοιμάσει σχετικό υλικό με την καθηγήτρια Γερμανικών του Γυμνασίου Αγριάς, κυρία Καφίδα Ειρήνη, οι μαθητές Γερμανικών του τμήματος Α1, παρουσίασαν ελληνικά χριστουγεννιάτικα ήθη, έθιμα, σύμβολα και τραγούδια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε το καράβι και το ρόδι ως ελληνικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο, παρουσιάστηκαν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, δηλαδή τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα όπως η χοιρινή τηγανιά και το γεμιστό κοτόπουλο. Αναφορά έγινε και στην περίοδο νηστείας και τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία των Ορθοδόξων Χριστιανών. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής του σχολείου, κυρίας Ζαχαρούλας Τσούγκου, οι μαθητές προετοίμασαν και τραγούδησαν με τη συνοδεία αρμόνιου, φλογέρας, τριγώνων, κουδουνιών και ξύστρας τα Αθηναϊκά Κάλαντα Χριστουγέννων, τα Κάλαντα Χριστουγέννων Δωδεκανήσου «Αυτή είναι η ημέρα» και τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά» ενώ ο μαθητής του Γ3, Απόστολος Μακρής, έψαλλε το Απολυτίκιο της Εορτής της Γεννήσεως και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων, δίνοντας κυριολεκτικά μία ξεχωριστή νότα στην παρουσίαση.
Παράλληλα οι μαθητές παρακολούθησαν κατά τον δεύτερο κύκλο της εκδήλωσης αντίστοιχες, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τα σχολεία της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Μολδαβίας και του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων άκουσαν Γερμανικά ποιήματα σχετικά με τη σημασία των Χριστουγέννων, ενημερώθηκαν σχετικά με έθιμα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα της Ισπανίας, άκουσαν νέες μελωδίες από τη Μολδαβία, γνώριμες όπως το “Jingle Βells” από το σχολείο της Αγγλίας, το «Έλατο» από το σχολείο της Γερμανίας αλλά έλαβαν πληροφορίες και για το ρόλο που παίζει το φως στην Εβραϊκή εορτή Χάνουκα από το σχολείο του Ισραήλ.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, εντάσσεται στο πλαίσιο έργων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων e Twinning, στα οποία το Γυμνάσιο Αγριάς συμμετέχει ενεργά κατά τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να ενισχύσει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και προσέγγισης των μαθημάτων και να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στον υπόλοιπο κόσμο. Ναι μεν η προσέγγιση μέσω των e Twinning προγραμμάτων περιορίζεται με την ανταλλαγή μηνυμάτων, αρχείων και την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων σε εικονικό πλαίσιο, εν αντιθέσει με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης Erasmus+. Ωστόσο αποτελεί γεγονός ότι τα προγράμματα eTwinning έχουν ενσωματωθεί σταθερά στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και μπορούν συνεπώς, ειδικά ύστερα από μία πετυχημένη συνεργασία, να λειτουργήσουν ως σκαλοπάτι στην υλοποίηση προγράμματος Erasmus +, δίνοντας έτσι και την ευκαιρία μετακίνησης και επομένως πραγματικής συνάντησης με τους καθηγητές και μαθητές των σχολείων των συνεργατών.
Παράλληλα με τη συμμετοχή σε διάφορες βραχυπρόθεσμες εκδηλώσεις του eTwinning όπως η προαναφερθείσα, το Γυμνάσιο Αγριάς συμμετέχει κατά το τρέχον σχολικό έτος και σε τακτικό πρόγραμμα Etwinning με τίτλο „Sommerferien und Urlaubsziele“ (« Καλοκαιρινές διακοπές και τουριστικοί προορισμοί»), ενώ από φέτος υλοποιούνται και δύο διετή Εrasmus+ προγράμματα με τίτλο “Active, Creative, Enterprising“ (« Δραστήριος, Δημιουργικός, Επιχειρηματικός») και “Mer En Vue” («Θάλασσα στον ορίζοντα»).
Υλικό της εκδήλωσης „We light up the world“ που έχει βιντεοσκοπηθεί από μαθητές του σχολείου θα είναι προσεχώς διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αγριάς στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://blogs.sch.gr/gymagria/archives/category/e-twinning
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της τάξης Α1: Αντωνάκη Βενετία, Ασλλάνι Μεχμέτ, Βουργανά Ευσταθία, Γκίκα Φωτεινή- Ραφαηλία, Δαβιτίδης Άγγελος- Σταμάτιος, Δεμελής Γεώργιος, Κορώνης Ιωάννης, Λόρεντς- Φιλιππόπουλος Μάξεν, Ματζανής Σταύρος, Μέρο Διονίς, Μπάμπα Ηλιάνα, Μπέιντο Μαρσίντα, Μπράνου Αθηνά, Μπρούγκα Ρομίνα και Μακρής Απόστολος της Γ2 τάξης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.