Συνάντηση Erasmus+ στη Λετονία για το ΕΠΑ.Λ. Αγριάς

Στο Cesis της Λετονίας ταξίδεψε από τις 7 ως τις 14 Μαΐου αντιπροσωπία μαθητών κι εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ Αγριάς για να συμμετάσχει, ως συντονιστικό σχολείο, σε συνάντηση εργασίας στο Friendly Appeal Cēsis State Grammar school, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Διαφήμιση και Διατροφή». Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι σχολείων από την Πολωνία και την Τουρκία. Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι μαθήτριες Μαρία Πανταζοπούλου, Σοφία Πασχούδη και Ελένη Ρήγα, οι μαθητές Ντένις Αγιάζι και Αντρέα Δάμος και οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Κουρεντζή, Μαρία Μπάτσιου και Θανάσης Βασιλειάδης.
Το πρόγραμμα πραγματεύεται τους τρόπους προώθησης των τροφίμων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και του ευρύτερου κοινού, ώστε να αναγνωρίζουν τις τροφές, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες στο Λετονικό σχολείο κι εκτός αυτού.
Τα παιδιά υπολόγισαν το ενεργειακό αποτύπωμα (carbon footprint) των διατροφικών τους συνηθειών, συζήτησαν σε ομάδες τους τρόπους μείωσής του και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συζήτησης στην ολομέλεια. Επίσης, συμμετείχαν σε διαγωνισμό δημιουργίας εδεσμάτων για πικ-νικ στη φύση με κριτήρια την διατροφική αξία, το ενεργειακό αποτύπωμα και το κόστος των τροφίμων.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν, επίσης, οι επισκέψεις-ξεναγήσεις, που είχε οργανώσει το σχολείο υποδοχής. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων σχολείων ενημερώθηκαν στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Getlini EKO για τους τρόπους διαλογής κι επεξεργασίας των σκουπιδιών, αλλά και την εκμετάλλευσή τους για παραγωγή ενέργειας. Εκτός αυτού, ξεναγήθηκαν στο παλιότερο επαγγελματικό σχολείο ανθοκομίας της Λετονίας, στο Bulduri, κι ενημερώθηκαν για τις ειδικότητές του, αλλά και για τη δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών Erasmus+ για πρακτική άσκηση. Επιπρόσθετα, μέτρησαν τις δυνάμεις όσφρησης και γεύσης τους και δημιούργησαν το δικό τους αναψυκτικό στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Λετονίας στη Jelgava, ενώ ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του τμήματος για την ανάπτυξη τροφίμων και την δοκιμή τους σε τεχνητό στομάχι, το οποίο προσομοιάζει το ανθρώπινο. Τέλος, επισκέφθηκαν αγροτουριστικές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και παρασκευής ψωμιού, όπου συμμετείχαν στις αντίστοιχες διαδικασίες.
Στο περιθώριο των εργασιών, οι συμμετέχοντες γνώρισαν την πρωτεύουσα της χώρας, Ρίγα, την κωμόπολη του σχολείου υποδοχής, Cesis, και περιηγήθηκαν στους κήπους του παλατιού Rundale. Επιπλέον, συμμετείχαν σε δραστηριότητες γνωριμίας και γεύθηκαν εδέσματα από τις συμμετέχουσες χώρες-εταίρους στον –καθιερωμένο πλέον – πολυπολιτισμικό μπουφέ.
Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ήταν η τελευταία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και για τα προγράμματα αυτής της μορφής, εφόσον για την επταετία 2021-2027 υπάρχει διαφοροποίηση. Ωστόσο, το ΕΠΑ.Λ. Αγριάς παραμένει εξαιρετικά ενεργό στον τομέα Erasmus+ ως κάτοχος Διαπίστευσης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την επαγγελματική ανάπτυξη μαθητών κι εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για νέα προγράμματα συνεργασίας σχολείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.