ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κατά Ζέττας Μακρή με φόντο το νομοσχέδιο λαϊκών αγορών

Κατά της Υφυπουργού Παιδείας και βουλευτή Μαγνησίας Ζέττας Μακρή βάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με αφορμή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή του, ότι το στέλεχος της κυβέρνησης καθησύχαζε με δηλώσεις τους παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών ότι δεν θα πληγούν και τώρα η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο, συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις από τους ανθρώπους των λαϊκών

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσης της Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρεται “Η επιμονή της Κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, παρά τις καθολικές αντιδράσεις των εμπλεκομένων σε αυτές, αποδεικνύει αυτό που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου διαψεύδονται παταγωδώς οι βουλευτές της ΝΔ που παλιότερα είχαν σπεύσει να κάνουν δηλώσεις με τις οποίες καθησύχαζαν τους παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών πως τίποτα σχετικό δεν περιλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς (όπως η βουλευτής Μαγνησίας Ζ. Μακρή, σχετική δήλωση της οποίας παραθέτουμε στο τέλος του δελτίου τύπου)

Το σύνολο του σχεδίου Νόμου στηρίζεται στον εξοντωτικό διωγμό των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, όπως διατείνεται το Υπουργείο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα στη Πανδημία και με κύμα  Ακρίβειας :

– Διαλύει τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών – τη  στήριξη των νοικοκυριών με φθηνά & φρέσκα προϊόντα

Εκτοπίζει τους παραγωγούς, βάζοντάς τους μια σειρά από προϋποθέσεις που αν αδυνατούν να τις καλύψουν αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές και πρόστιμα που δεν εφαρμόζονται σε κανέναν άλλον επαγγελματικό κλάδο.

-Ξηλώνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αντί για   «άδεια» θα υπάρχει «θέση» που θα αποκτά κάποιος με διαγωνισμό

-βάζει κριτήρια για τις θέσεις : ΠΤΥΧΙΑ ,ηλικία, αριθμό παιδιών(νέοι-πολύτεκνοι με πτυχίο!) ανεργία και αστεγία παραγωγού αγρότη ή πωλητή!!

-Αποκλείει τους εκπροσώπους παραγωγών και μικροπωλητών από την λήψη αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν

– Διαλύει τις Αγορές Καταναλωτών

-Κρύβει το πραγματικό σχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο σε μια σειρά υπουργικών αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο στο μόνο που θα οδηγήσει τελικά είναι στην απομάκρυνση παραγωγού από τον  καταναλωτή με αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Έλληνες πολίτες όσο και στην οικονομική κατάσταση των παραγωγών . Στην ίδια απαξίωση και τελικά σε κατάργηση οδηγεί και τις Αγορές των Καταναλωτών που στην δεκάχρονη πορεία τους αγκαλιάστηκαν από παραγωγούς, βιοτέχνες και χιλιάδες καταναλωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται να καταργήσει όλες τις διατάξεις που αλλοιώνουν τη μορφή των λαϊκών αγορών, ενός θεσμού που επί 100 χρόνια, αγκαλιάστηκε από την κοινωνία, συμβάλει στο εισόδημα των παραγωγών και προμηθεύει τους καταναλωτές με υγιή και ασφαλή προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές και να επαναφέρει το θεσμό των Αγορών των Καταναλωτών.

Η σχετική δήλωση της Ζ. Μακρή στις 17 Φεβρουαρίου 2021

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ως λάθος συναγερμό χαρακτήρισε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, την αναστάτωση των μικροπωλητών- παραγωγών λαϊκών αγορών του νομού, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι, νομοσχέδιο που πλήττει ευθέως, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά τους, αλλά και τη δυνατότητα, συμμετοχής τους, στις λαϊκές αγορές έχει την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία της υφυπουργού με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι είναι στα σχέδια και τις προθέσεις του υπουργείου ανάλογες ενέργειες που αφορούν την διαχείριση των λαϊκών αγορών»”

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.