Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Αιτείται η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέθεσε με αίτημά της η ομάδα των συμβούλων της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» αναφορικά με το κείμενο θέσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση που υπέβαλλε η ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό, στη βάση της ανάγκης συνδιαμόρφωσης για ένα κορυφαίο ζήτημα για τοπική αυτοδιοίκηση.
Επίσης, η δημοτική ομάδα κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της απολίπωσης του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Η δημοτική αρχή ερωτάται σχετικά με την εξέλιξη της σχεδιασμένης από το 2013 τοποθέτησης λιποσυλλεκτών και αν υπάρχει υλοποίηση του σχεδιασμού ανακύκλωσης των οικιακών ελαίων. Το αίτημα και η ερώτηση υπογράφονται και από τα έξι μέλη της δημοτικής ομάδας της αυτοδιοικητικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο».

Το αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Κύριε Πρόεδρε,

Πριν από λίγες μέρες το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Επικεφαλής των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τις θέσεις της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατέθεσε το επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα. Επειδή η μετάβαση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει ερήμην των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της χώρας, αιτούμαστε να συζητηθεί το υπόμνημα της ΚΕΔΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.»

Η ερώτηση αναλυτικά:

«Κύριε Πρόεδρε,

Πριν από λίγες ημέρες Ολοκληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ οι εργασίες απολίπωσης του δικτύου και των φρεατίων αποχέτευσης ακαθάρτων, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Γαμβέτα, Δημητριάδος, Κουμουνδούρου. Αντλήθηκαν από το δίκτυο περίπου 40 τόνοι λίπη και αποδόθηκε έτσι στο δίκτυο η πραγματική δυνατότητα λειτουργίας. Όπως ανακοινώθηκε οι εργασίες θα συνεχιστούν και σε άλλη περιοχή του κέντρου Και σε επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της επικάθησης λιπών στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, με έγχυση μικροοργανισμών σε συνεργασία με δέκα περίπου καταστήματα εστίασης, οι θέσεις των οποίων καλύπτουν την γεωγραφία του δικτύου.

Θεωρούμε πως είναι σημαντικό πρόβλημα η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, η αντιμετώπιση των λιπών και ελαίων που παράγονται από επιχειρήσεις και κατοικίες και όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την επιβάρυνση των δημοτών με το επιπλέον κόστος συντήρησης λειτουργίας των δικτύων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Η δημοτική αρχή ως εποπτεύων φορέας της ΔΕΥΑΜΒ οφείλει να διαχειριστεί τα χρήματα των δημοτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό να δράσει προληπτικά.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

– Σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η υποχρεωτική τοποθέτηση των λιποσυλλεκτών που υπάρχει στον κανονισμό Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ ήδη από το 2013, όπως ορίζει και το Άρθρο 5 παρ.12β για τους χώρους εστίασης και τα εργαστήρια τροφίμων – ζαχαροπλαστικής ;

– Υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων που δεν έχουν προβεί σε τοποθέτηση αυτών, όπως είναι υποχρεωμένες ώστε να μην επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΜΒ άρα και οι δημότες με επιπλέον κόστος συντήρησης δικτύων;

– Είναι στα σχέδια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων οικιακών ελαίων ;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.