Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ: Τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Βόλου

Σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και βοηθητικό προσωπικό

Αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, με τον Αποστόλη Νάνο, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας και τον Αποστόλη Ριζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου.
Για ακόμη μια φορά αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και βοηθητικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς επίσης και σε βασικές υποδομές. Ουσιαστικά, κι ενόψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών, ενώ αυτές του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελάχιστες. Πιο συγκεκριμένα: Επί συνόλου 162 οργανικών θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι 70 περίπου παραμένουν κενές, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, ωριλά, χειρούργοι, παθολόγοι, οφθαλμίατροι, κ.ά. Ταυτόχρονα καλύπτονται μόνο οι 60 θέσεις από τις 87 των επικουρικών γιατρών. Από τις 540 οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού 180 περίπου παραμένουν κενές, ενώ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στο προσωπικό των εργαστηρίων, στους τεχνικούς και στο λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Σε ομηρία, επίσης βρίσκονται και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι από διάφορα προγράμματα που περιμένουν εδώ και χρόνια το μόνιμο διορισμό τους.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών αναφέρθηκαν ακόμη στην υπολειτουργία του αξονικού τομογράφου, που αντιμετωπίζει διαρκώς βλάβες και την ανάγκη προμήθειας δεύτερου, στη δυσλειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, αφού στελεχώνεται μόνο από μια γιατρό αποσπασμένη, ενώ έθεσαν ερωτηματικά για την λειτουργία του νέου στεφανιογράφου εφόσον δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων επισήμαναν επίσης την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο γεγονός ότι και εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας, σχεδόν όλα τα περιστατικά μεταφέρονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία, τη διασπορά του ιού και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών. Επιπλέον ζήτησαν να γίνονται τακτικά μοριακά τεστ κορωνοϊού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κρίνοντας άμεσα αναγκαία την προμήθεια στο νοσοκομείο Βόλου Μοριακού Αναλυτή Ανίχνευσης Covid-19 για καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες ελέγχων του πληθυσμού.
Τα μέλη της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ τόνισαν ότι στο πλευρό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου και ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει το «φιλότιμο», μιλά για «χαλάρωση» και αναφέρεται στην «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τις διαρκείς αντιφάσεις και παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Να συσκοτίσει το γεγονός ότι το απόλυτο κριτήριο της για τη διαχείριση της πανδημίας είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα. Ότι, τι στιγμή που κατευθύνει πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζει να αφήνει γυμνό το δημόσιο σύστημα υγείας διατηρώντας τις ογκώδεις ελλείψεις, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της υγείας του λαού, που καθημερινά βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατρικές υπηρεσίες, για κάλυψη των αναγκών του από το ιδιωτικό σύστημα υγείας.
Επίσης τα μέλη της Τ.Ε. Μαγνησίας αναφέρθηκαν στο πόρισμα της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για την υγεία, όπου με μπούσουλα «την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών» των κερδών των ιδιωτικών ομίλων και τις «εξοικονομήσεις κόστους και αποσυμφόρηση των μονάδων Υγείας», γίνεται λόγος για «ριζική αναδιάρθρωση» στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης τους.
Κάλεσαν τους γιατρούς και τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο του Βόλου να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης και να δώσουν τη μάχη για να βγει ο λαός πιο δυνατός, όρθιος απ’ αυτές τις δύσκολές στιγμές.
• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
• Να υπάρχει πλήρης επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων, καθώς επίσης και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.
• Να καλυφθούν οι ανάγκες με όλα τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
• Να γίνει αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως εργαζόμενοι στον τουρισμό, τουρίστες και υγειονομικό προσωπικό, σε βιομηχανικές μονάδες, κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV- 2.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.