«Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Πανελλήνιο Συνέδριο στο Ξενοδοχείο Valis

Σήμερα Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου θα διεξαχθεί ένα σημαντικό Πανελλήνιο Συνέδριο στην Αγριά Βόλου (Vallis Resort) με θέμα τα αρωματικά φυτά και τα βότανα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Κεντρικός σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των βοτάνων στην ιατρική, την διατροφή, την υγεία την ευεξία, την εκπαίδευση καθώς και στις νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που μπορούν να προσφέρουν τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος. Παράλληλα σε συνέδριο θα μελετηθούν επιστημονικά ζητήματα που σχετίζονται με τα βότανα τόσο στον τομέα της ιστορίας των επιστημών, στην εκπαίδευση, στην λαογραφία και την τοπική ιστορία.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τους φορείς: «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου & Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Σποράδων», την «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τοξικολογίας Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα το συνέδριο εντάσσεται παράλληλα σε ένα κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων για τα βότανα της Μαγνησίας στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού που για το 2017 εξέδωσε ένα περίτεχνο ημερολόγιο – έκδοση σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.

Η σύμπραξη δε επτά φορέων της Μαγνησία δείχνει την σημαντικότητα του εγχειρήματος ενός συνεδρίου που αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες και ιδιαίτερες θεματικές ενότητες που αφορούν τα αρωματικά φυτά και βότανα.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 17:30 μ.μ. με τις εγγραφές ενώ στη συνέχεια την ενότητα των χαιρετισμών και εισαγωγικών τοποθετήσεων θα συντονίζει ο Ηλίας Κουτσερής δημοσιογράφος, μέλος του σωματείου: Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Η θεματική του συνεδρίου την Παρασκευή αφορά την βοτανική στην αρχαιότητα με εισηγήσεις της Αργυρούλας Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Δρ Αρχαιολόγος με θέμα «Το Πήλιον του Κενταύρου Χείρωνα και των Ηρώων Μαθητών του», την εισήγηση της Ελισάβετ Νικολάου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας που θέμα «Μάγισσες στην αρχαία Θεσσαλία. Μύθος ή Πραγματικότητα;», την εισήγηση του Αγαμέμνων Τσελίκα, Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης με θέμα «Τετράγλωσσα βοτανολογικά λεξικά και το πρόβλημα μελέτης τους» και θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της Βασιλικής Αδρύμη-Σισμάνη, Δρ Αρχαιολόγος με θέμα «Η βιοτεχνία των αρωματικών ελαίων και οι πρακτικές χρήσεις τους στο ανάκτορο της Ιωλκού».

Η πρώτη θεματική του Σαββάτου 6 Μαΐου που θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. αφορά την βοτανική στα νεώτερα χρόνια με την εισήγηση της Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, με θέμα «Τα βότανα στην παραδοσιακή θεραπευτική: Φάρμακα και φαρμάκια», του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη, Οργανωτικός Γραμματέας «Μαγνήτων Κιβωτός» με θέμα «Επιστημονικές καταγραφές βοτάνων: Από τον Θεόφραστο στο έργο Flora Greaca» και θα ολοκληρωθεί με Skype Session με την Λίλα ντε Τσάβες, Lila de Chaves, Εθνολόγος , συνεργάτης Μουσείου Μπενάκη, Πρόεδρος Η&Μ (Heritage & Museums) με θέμα «Η χρήση των βοτάνων στις βαφές υφασμάτων από την αρχαιότητα έως σήμερα». Η δεύτερη θεματική ενότητα του Σαββάτου αφορά τα αρωματικά φυτά και βότανα στην βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών και περιλαμβάνει την εισήγηση του Νικόλα Κόλμαν, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων Galenica A.E. με θέμα «Συμπλήρωμα διατροφής από βότανα», του Αλέξιου – Λέανδρου Σκαλτσούνης, Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων με θέμα «Φαρμακευτικές χρήσεις των φυτών», της Δρ. Αικατερίνη Γρηγοριάδου, Γεωπόνος – Βιοτεχνολόγος με θέμα «Δημιουργία προϊόντων ΑΦΦ υψηλής προστιθέμενης αξίας – Διάθεση στις διεθνείς αγορές, του», του Μανώλη Μάνου, Βοτανολόγος, Ιατρός Bsc(hons) Herbal Medicine με θέμα «Βοτανική Ιατρική, η παραδοσιακή, ιατρική του δυτικού κόσμου και η θεραπευτική χρήση των βοτάνων».

Η επόμενη θεαματική ενότητα του συνεδρίου αφορά τις καλλιέργειες και καλές πρακτικές στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων του και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του Χρήστου Μπέσα, Οικονομολόγου, Καλλιεργητή αρωματικών φυτών με θέμα «Εξαγωγές αρωματικών φυτών: Η εμπειρία της Μαγνησίας», του Χρήστου Λύκα, Λέκτορα Ανθοκομίας Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Προσυλλεκτική και μετασυλλεκτική επεξεργασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών», του Χαράλαμπου Αραμπατζή, Τεχν. Γεωπόνος-Βιοκαλλιεργητής Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών με θέμα «Καλλιέργεια και καλές πρακτικές αρωματικών φυτών στην Μαγνησία».

Η επόμενη ενότητα του συνεδρίου αφορά τα βότανα του Πηλίου και τις τουριστικές και αναπτυξιακές διαστάσεις με εισηγητές και εισηγήτριες του Γεώργιου Ζαφείρη Πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας με θέμα «Τα βότανα του Πηλίου και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού», της Θέκλας Καμμένου Εκπρόσωπου Επιμελητηρίου Μαγνησίας ,Ιδιοκτήτρια τουριστικού Γραφείου, Four Ways Travel με θέμα «Pelion Botanic Tours ».

Η επόμενη θεματική ενότητα αφορά τα βότανα στην εκπαιδευτική διαδικασία με τις εισηγήσεις του Άγγελου Παπαϊωάννου, Γεωπόνου – Περιβαλλοντολόγου, Πρώην Υπεύθυνου ΚΠΕ Μακρινίτσας με θέμα «Ξενάγηση Γνωριμίας με τα Χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες Βοτάνων του Πηλίου, της Γραμματής Μακέλη, Εκπαιδευτικού, Υπεύθυνης Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας με θέμα «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας ‘Βότανα: Υγεία, Ευεξία, Ομορφιά» και της Όλγας Αντωνίου, Πρόεδρου της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Μαγνησίας με θέμα «Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα βότανα στο δημοτικό σχολείο».

Η τελευταία ενότητα του συνεδρίου αφορά την υγεία, την διατροφή και τα αρωματικά φυτά και βότανα με εισηγήσεις του Δημήτριου Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Προσωπική Διατροφή βασισμένη σε συνδυασμό φαρμακευτικών φυτών μετά από μέτρηση της αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα» και της Διαμάντως Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ με θέμα «Ο ρόλος των Ελληνικών αρωματικών –φαρμακευτικών φυτών στην υγεία και την ευεξία».

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις παράλληλες δράσεις που ξεκινούν στις 19:00 με την παρουσίαση της έκδοσης «Τρώμε και ομορφαίνουμε» των εκδόσεων «ΑΡΜΟΣ» από τους συγγραφείς Δημήτριο Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη την οποία συντονίζει η Κερασία Μπαρτζιώκα Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός. Επίσης την Κυριακή 7 Μαΐου προαιρετικά για όσους ενδιαφερθούν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Μακρινίτσα και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.

Στους συντελεστές του συνεδρίου περιλαμβάνονται στην οργανωτική επιτροπή η Κερασία Μπαρτζιώκα (Πρόεδρος), ο Νίκος Τσούκας, η Όλγα Χαμούλια, ο Γεώργιος Χάρλας, ο Γραμματή Μακέλη, ο Νικόλαος Αγγελόπουλος, η Σοφία Κανταράκη, η Αποστολία Μπέκα, ο Αντώνιος Αντωνίου, η Κυριακή Δανιηλίδου, η Φωτεινή Παπαγγελή, ο Αντώνιος Πλαγεράς, η Μένη Θεοδώρου (μέλη).

Η επιστημονική επιτροπή απαρτίζεται από την Δρ Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, την Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, τον Δρ Δημήτριο Κουρέτα και την Δρ Αννίτα Πρασσά. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το αναζητήσετε στην διεύθυνση: https://www.facebook.com/magnitonkivotos/posts/787584501409077 ενώ πληροφορίες από την κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, τηλέφωνο: 6932225382, e mail: [email protected].

Print

Print

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.