«Τα δέντρα δέχονται ανελέητο κλάδεμα ή αλλιώς πετσόκομμα»

Σχόλιο συμπολίτη για τον τρόπο φροντίδας των δέντρων της πόλης

Ουκ ολίγες φορές έχει τεθεί από συμπολίτες το ζήτημα του τρόπου διαχείρισης και φροντίδας που σχετίζεται με τα δέντρα της πόλης του Βόλου από τους αρμόδιους. Πολλές φορές αφήνονται στην τύχη της, άλλες πάλι «αφανίζονται» χωρίς αιτία και αφορμή και άλλες χαίρουν φροντίδας, που όμως δεν τους αρμόζει. Για ακόμα μια φορά το θέμα αυτό έρχεται στην επιφάνεια. Ο συμπολίτης, κ. Στάθης Χαλαστάρας με σχόλιό του που απέστειλε στο magnesianews.gr θίγει ως αυτόπτης μάρτυρας το θέμα της φροντίδας των δέντρων της πόλης με αφορμή το «πετσόκομμα», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, των νεραντζιών στην συμβολή των οδών Νικομήδειας με Καραμπατζάκη στη Νέα Ιωνία, παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο.

Ο κ. Χαλαστάρας σχολιάζει αναλυτικά: «Δεν είναι τα μόνα δέντρα αυτής της πόλης,  που αντί της περιποίησης δέχονται στην καλύτερη περίπτωση ανελέητο κλάδεμα ή αλλιώς πετσόκομμα, γιατί έχουμε και περιπτώσεις (π.χ. στην οδό Καραμπατζάκη, σε διάσπαρτα  παρκάκια και πεζοδρόμια) όπου με τα γνωστά λογοπαίγνια  της δημοτικής αρχής Βόλου ( περιβαλλοντικά ισοζύγια ή αποτυπώματα, να γελά κανείς) και ορισμένες φορές έχοντας και την «πλάτη» των υπηρεσιών, τα δέντρα αφαιρούνται, καταλήγοντας  να «μεταφυτεύονται» στα σκουπίδια των χωματερών.

 

Ζωντανοί οργανισμοί στο βωμό της ευκολίας, του φόρτου εργασίας ακόμα και της άγνοιας, κλαδεύονται σε τέτοιο βαθμό που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν στήλες τοποθέτησης φωτιστικών σωμάτων. Δέντρα, όπως αυτές οι ταπεινές νεραντζιές της οδού Νικομήδειας με Καραμπατζάκη στη Νέα Ιωνία, που φυτεύτηκαν πριν χρόνια από ανθρώπους της γειτονιάς, που τις φρόντιζαν, τις πότιζαν και τις σκάλιζαν μέχρι να γίνουν δέντρα, απέμειναν ξερά κούτσουρα, περιμένοντας γυμνά τον χειμώνα και τα κρύα που έρχονται.

Οι νεραντζιές είναι εξαιρετικά δέντρα για τα πεζοδρόμια των πόλεων μιας και αντέχουν στην ξηρασία, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από εχθρούς-πλην του επιθετικού κλαδέματος  που δέχονται- και επί πλέον έχουν αρωματικά άνθη και όμορφους καρπούς. Μπορούν να διαμορφωθούν, και τα χαμηλότερα κλαδιά κάλλιστα να αφαιρούνται, ώστε να μην ενοχλούν τους περαστικούς. Για όσους αγαπούν τα δέντρα και την ομορφιά μπορούν να δουν καλλωπισμούς νεραντζιάς που αξίζει φωτογραφικά να τους αποθανατίσει κανείς. Προς το παρόν δείτε τις εικόνες ενός επιθανάτιου κλαδέματος, ευχόμενος ολόψυχα σε όλες και όλους καλές γιορτές με υγεία και το νου σας στα δέντρα της γειτονιάς σας. Είναι οι μόνοι φίλοι που βρίσκονται πάντα έξω από το σπίτι σας και σας συντροφεύουν!».

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.