ΤΑΙΠΕΔ: Άγνοια για την επένδυση υγροποιημένου αερίου δηλώνει η Διοίκηση

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΒ

Πλήρη άγνοια δήλωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μέσω τόσο του προέδρου κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλου, όσο και του Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Πολίτη, αναφορικά με την προτεινόμενη επένδυση της Mediterranean Gas για τη δημιουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοικτά του λιμανιού του Βόλου.

Η παρουσία των δύο μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ που είναι και μοναδικός μέτοχος και ιδιοκτήτης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στο Βόλο, έγινε με αφορμή την δρομολόγηση των εξελίξεων για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΒ. Όπως επισήμανε ο κ. Ζηλιασκόπουλος ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ανοίγει και αναζητούνται συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει πιο ελκυστικό στους επενδυτές, σε σχέση και με τα υπόλοιπα λιμάνια.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε αναφορικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αναιρέθηκε τον Σεπτέμβριο, αφού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στη δημιουργία ναυστάθμου στο λιμάνι του Βόλου αλλά στον Αλμυρό, ήρθε να συζητήσει και να δει την τοπική κοινωνία.
Ο κ. Ζηλιασκόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν άλλα λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης και ης Ηγουμενίτσας των οποίων οι διαγωνισμοί προηγούνται και θα ακολουθήσει το λιμάνι του Βόλου.

Σχολιάζοντας την επένδυση φυσικού αερίου που παρουσιάστηκε για το λιμάνι, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ότι η Διοίκηση έχει την ελευθερία κινήσεων να δει εν δυνάμει επενδυτές και να διερευνήσει πράγματα.
«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμπλέκεται, δεν έχει ώριμη πρόταση για την επένδυση και αποτελεί μια διερεύνηση όπως για την κρουαζιέρα για το car terminal. Θα διερευνήσουμε κάθε πρόταση. Αν υπάρχουν μειονεκτήματα θα αναλυθούν. Η Διοίκηση πρέπει να διερευνά», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μέτοχος του λιμανιού είναι το ΤΑΙΠΕΔ και θέλει να αξιοποιήσει το περιουσιακό στοιχείο και να μεγιστοποιήσει την αξία του για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες του Yachting, η σύνδεση με το τρένο και η κρουαζιέρα. Υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες και η Διοίκηση τα κοιτά και περιμένουμε κάποιον επενδυτή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμένος, επισήμανε.

Για τις θέσεις ελλιμενισμού επαγγελματικών σκαφών, ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν εμπλέκεται υπάρχει Διοίκηση αλλά αν δεν υπάρχουν υποδομές που θα φιλοξενηθούν τα σκάφη διερωτήθηκε και είπε ότι η Διοίκηση κάνει πολύ καλή δουλειά

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης τόνισε ότι αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την επένδυση, το λιμάνι πρέπει να είναι ανοιχτό σε οτιδήποτε επί της αρχής μπορεί να δώσει δύναμη στο λιμάνι αλλά είμαστε πολύ μακριά όμως απ όλο αυτό.
«Είμαστε ούτε στην αρχή της Αρχής. Το λιμάνι δεν είναι αποκομμένο από την πόλη αλλά πρέπει να ακούσουμε και να πληροφορηθούμε πριν αποφασίσουμε τι θα μπορούσε να είναι μια σωστή μέθοδος αξιοποίησης και να δώσει αξία και στην πόλη», επισήμανε.

Ο κ. Πολίτης εξήγησε ότι το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει τη μορφή για την ιδιωτικοποίηση. «Μέχρι τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε στον σχεδιασμού περιμέτρου για να ξεκινήσει διαδικασία εντός του πρώτου εξαμήνου και να λάβουμε υπόψη τι θα γίνει και με τα λιμάνια και περιμένουμε εκδήλωση οριστικού ενδιαφέροντος εντός Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για τα δύο από τα τέσσερα λιμάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΟΛΒ
Η Βίκυ Μήτρου πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλος τόνισε ότι η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ήρθε να ακούσει τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους, γιατί το λιμάνι δεν είναι μόνο η Διοίκησή του, είναι ο κόσμος που δουλεύει και δούλευε χρόνια και το αγαπάει και η τοπική κοινωνία, που έχει αναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι και αγαπάει το λιμάνι.
«Για μένα το σημαντικότερο είναι ότι ακουστήκαμε, ακούστηκαν οι απόψεις τα οράματα, τα πλάνα μας και είχαμε και από κείνους πολλές ενδιαφέρουσες απορίες και ερωτήσεις.
Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επισκεφθεί και το εμπορικό λιμάνι, να το δει από κοντά, γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να το δουν», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.