Ταξίδι στην Ιστορία και στον Κινηματογράφο από τους μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου

Μαθήματα Ιστορίας και Κινηματογράφου απόλαυσαν στη Θεσσαλονίκη  με τους ομίλους τους μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 ο όμιλος Κινηματογράφου με υπεύθυνη τη Νομικό κα Χριστογιάννη Παναγιώτα, ο όμιλος Ιστορίας και Κινηματογράφου με υπεύθυνη  τη φιλόλογο κα ΧαλιαμάλιαΖωγραφία, η οποία ανέλαβε και τη διοργάνωση της εκδρομής, ο όμιλος Γερμανικών “Deutchstories” με υπεύθυνη την καθηγήτρια Γερμανικών κα Χατζηγιαννίδου Χριστίνα  και ο όμιλος Κόμικς και Ιστορία με υπεύθυνη τη φιλόλογο κα Κουτσελίνη Αριστέα  ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων  και δράσεων.

Πρώτος σταθμός για τους ομίλους ήταν το  Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ. Στον ιστορικό αυτό χώρο ήταν εγκαταστημένο  το αρχηγείο του ελληνικού στρατού  από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912 και στους χώρους του είχαν γίνει  οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του ΧασάνΤαχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Η γλαφυρή διήγηση του στρατιωτικού – ξεναγού ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια των μαθητών τη μάχη των Γιαννιτσών και τις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν μέχρι την υπογραφή της παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Πολεμικά κειμήλια, στρατιωτικές στολές και μετάλλια,  έπιπλα και οικιακά σκεύη που φυλάσσονται  στον χώρο καθοδήγησαν τους νεαρούς επισκέπτες σε νοερή αναπαράσταση  εκείνης της κρίσιμης για τον Ελληνισμό εποχής .

Μετά τη συγκινητική ξενάγηση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγήτριες περιηγήθηκαν στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο λιμάνι της πόλης. Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να περιεργαστούν με τη βοήθεια της ξεναγού εκθέματα από την κινηματογράφηση ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου και να δουν σπάνιο υλικό, όπως αφίσες και κοστούμια από ελληνικές ταινίες που έγραψαν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία. Τέλος, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγήτριές τους συμμετείχαν  στο γύρισμα μιας ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Η κατασκήνωση του τρόμου», προσθέτοντας μια ακόμα αξέχαστη εμπειρία στις αναμνήσεις τους!

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.