Τέλη αποχέτευσης για 500 δημόσια και δημοτικά κτίρια στη Μαγνησία

Πιλοτική εφαρμογή νέων υδρομέτρων που θα στέλνουν ένδειξη στην υπηρεσία

Πρόσθετα έσοδα της τάξης των 500.000 € και πλέον ετησίως υπολογίζονται για τη ΔΕΥΑΜΒ, μετά την τροποποίηση απόφασης, σε εφαρμογή του νόμου 4483/2017 για τιμολόγηση των υπηρεσιών των Επιχείρησης, έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων αυτών, που μέχρι σήμερα δεν είχαν την υποχρέωση πληρωμής τελών αποχέτευσης.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε ομόφωνα να τροποποιήσει την απόφασή της με τον πρόεδρο Αριστείδη Σαββάκη να κάνει λόγο για διόρθωση της αδικίας εκ μέρους το νομοθέτη, διότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου απαλλάσσονταν από τέλη αποχέτευσης. Πλέον υποχρεώνονται οι ΔΕΥΑ να χρεώνουν τέλη αποχέτευσης και στο Δημόσιο, τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Δήμο Βόλου υπάρχουν περίπου 500 δημόσια και δημοτικά κτίρια (μεταξύ των οποίων και τα σχολεία) που θα χρεωθούν με τέλη αποχέτευσης για το τρίτο τετράμηνο της χρονιάς, ενώ υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν ότι τα έσοδα για την επιχείρηση θα ξεπεράσουν τις 500.000 €.

Χιλιάδες οφειλέτες
Τέσσερις χιλιάδες είναι οι οφειλέτες ποσών άνω των 293,47 € προς τη ΔΕΥΑΜΒ και η Διοίκηση αποφάσισε ομόφωνα να βεβαιώνονται οι οφειλές των καταναλωτών στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, για τους οφειλέτες ισχύουν όλες οι ευεργετικές ρυθμίσεις, που όλοι μπορούν να κάνουν για να μη βεβαιώνονται στην Εφορία. Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, 4.000 καταναλωτές οφείλουν στη ΔΕΥΑΜΒ ποσά άνω των 293 Ευρώ.

Πρόστιμα για αποχέτευση πρατηρίων καυσίμων
Πρόστιμο 200 € για κάθε πράξη μη συμμόρφωσης στους όρους του Ειδικού Κανονισμού αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ. θα πληρώνουν από την 1η Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, συνεργείων, πλυντηρίων και λιπαντηρίων αυτοκινήτων.
Όπως τονίστηκε στην ενημέρωση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα, το πρόστιμο πληρώνεται εφάπαξ, ως ένα μέτρο πίεσης προς τους πρατηριούχους, ενώ θα επιβάλλεται διακοπή της σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Κανονισμό Αποχέτευσης, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία, τα πλυντήρια και λιπαντήρια αυτοκινήτων υποχρεούνται να εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία «μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων» και να καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στη ΔΕΥΑΜΒ τον Ιανουάριο κάθε έτους. Από τον περασμένο Μάιο, η ΔΕΥΑΜΒ με επιστολή της ενημέρωνε τους πρατηριούχους μέσω του συλλόγου τους για τη συμμόρφωση τους με τους όρους του Ειδικού Κανονισμού Αποχέτευσης, ζητώντας να καταθέσουν τα παραστατικά διαχείρισης των αποβλήτων, τον φάκελο και αίτηση για διακριτή σύνδεση εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
Ωστόσο, οι προθεσμίες παρήλθαν άπρακτες και οι υπόχρεοι δεν κατέθεσαν τα απαιτούμενα στοιχεία. Έτσι, αποφασίστηκε αν δοθεί παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου.

Υπενθύμιση για λιποσυλλέκτες
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Άρης Σαββάκης, υπενθύμισε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 λήγει η προθεσμία για την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών στα καταστήματα εστίασης. “Δεν πρόκειται να δώσουμε άλλη παράταση. Όποιος δεν τοποθετήσει λιποσυλλέκτη θα πρέπει να πληρώσει 200 € πρόστιμο, στην ουσία την αξία του λιποσυλλέκτη”, τόνισε.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα τσιπουράδικα και τις ταβέρνες και θα ακολουθήσουν τα καφέ. Ο κ. Σαββάκης ζήτησε από τους καταναλωτές να κάνουν λελογισμένη χρήση νερού καθώς καταγράφεται μείωση στο υδατικό ισοζύγιο και το πηγαίο νερό είναι ελάχιστο.

Νέου τύπου υδρόμετρα
Τέλος, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Σαββάκη να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αγορά υδρομέτρων και σε αυτόν να συμπεριληφθεί και η προμήθεια μερικών υδρομέτρων που θα δίνουν αυτόματη ένδειξη της κατανάλωσης του νερού στη υπηρεσία.
Τα συγκεκριμένα υδρόμετρα θα τοποθετηθούν πιλοτικά στην περιοχή του Κατηχωρίου που είναι δύσβατη και δύσκολο να πηγαίνει συνεργείο να κάνει μετρήσεις. «Αν το πείραμα πετύχει θα γίνει γενικευμένη χρήση τέτοιων υδρομέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.