Πολύ δύσκολη βλέπει την υλοποίηση μιας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Αθήνας ο αερολιμενάρχης της Νέας Αγχιάλου, Θανάσης Κασιώρας. Σχολιάζοντας την πρόταση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, τόνισε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με το αεροδρόμιο να μπορεί να δείξει τις δυνατότητές του, όταν γίνει κατορθωτό να λειτουργεί επί 12μηνης βάσης.
Έκανε λόγο για μια πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία του δημάρχου, που συνοδεύεται από μελέτη η οποία παραθέτει στοιχεία της περιοχής που δυνητικά μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτές οι πτήσεις. Χαρακτήρισε ως σίγουρο ότι μια γραμμή Αθήνα – Νέα Αγχίαλος μόνο για μεταβεί στην πρωτεύουσα κάποιος πολίτης από τη Θεσσαλία δεν είναι εφικτή.
Παράλληλα θα πρέπει να βρεθούν και στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος για το πόσοι Θεσσαλοί ταξιδεύουν καθημερινά για το εσωτερικό και το εξωτερικό. «Είναι δύσκολο εγχείρημα η καθημερινή σύνδεση, αλλά είναι θετικό γιατί κινείται στη σωστή κατεύθυνση στο πλαίσιο μιας δοκιμής επιδοτούμενης γραμμής» επισήμανε ο αερολιμενάρχης.
Το συγκεκριμένο αίτημα απευθύνεται στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, αλλά θα κριθεί από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς η αρμοδιότητα για την προκήρυξη επιδοτούμενων γραμμών έχει περάσει σε αυτή, αν τελικά ζητηθεί η εξέταση του αιτήματος από το αρμόδιο υπουργείο.
Αναμένεται τουλάχιστον 20% αύξηση
Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου, με τον κ. Κασιώρα να τονίζει ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης να γίνει ένας διαγωνισμός όπου όλα τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η ΥΠΑ ή να περάσουν σε ιδιώτη ή να γίνει κάποια σύμπραξη.
Ταυτόχρονα από τις αρχές Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις της Ryanair, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή για το αεροδρόμιο Σαρλερουά, κοντά στις Βρυξέλες.
Οι πρώτες πτήσεις παρουσιάζουν καλή δυναμική, καθώς έχουν ήδη εκτελεστεί έξι με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 70%, ποσοστό που για τον Μάιο είναι θετικό. Μάλιστα στις έξι αυτές πτήσεις έχουν ταξιδέψει 1.600-1.700 επιβάτες, αριθμός πολύ ικανοποιητικός και μπαίνοντας στο καλοκαίρι η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Επιπλέον το περασμένο Σάββατο άρχισε πτήσεις και η εταιρεία Eurowings από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με το πρόγραμμα να προβλέπει ένα δρομολόγιο, κάθε Σάββατο.
Η πρώτη πτήση έφερε 150 επιβάτες, με τη χρονιά να αρχίζει αρκετά καλά. Το ερχόμενο Σάββατο αρχίζει δρομολόγια και το τσάρτερ από το Παρίσι για τη Βόρεια Εύβοια, ενώ από αρχές Ιουνίου μπαίνουν και οι πτήσεις της SkyExpress, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, αλλά και έκτακτη πτήση από το Μπρνο της Τσεχίας.
Επίσης περίπου στα μέσα του καλοκαιριού αναμένουν να ξεκινήσει και η σύνδεση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον κ. Κασιώρα η κίνηση στο αεροδρόμιο αναμένεται να αυξηθεί φέτος πάνω από 20% σε σχέση με πέρσι, με τα περιθώρια να είναι για πολύ παραπάνω.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου






























