Θ.Κουτσός: Δεν είμαστε ήρωες μόνο στις εθνικές επετείους!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αναπήρων - Θυμάτων Πολέμου κ. Θανάσης Κουτσός μας εξιστορεί στιγμές από τον πόλεμο και όχι μόνο.
Πίκρα και οργή από τον πρόεδρο της Ένωσης Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου

Όταν δεν έχεις γνωρίσει παππού, κάθε γνωριμία και συνομιλία με έναν ηλικιωμένο σε παραπέμπει εκεί. Σε αυτό που δεν γνώρισες και προσπαθείς να βάλεις στοιχεία μιας προσωπικότητας στα πρόσωπα που έχεις γνωρίσει μόνο από φωτογραφίες. Δύσκολο πράγμα. Γνωρίζοντας τον 96χρονο σήμερα Θανάση Κουτσό πρόεδρο της Ένωσης Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου & Εθνικής Αντίστασης Ν.Μαγνησίας, έμεινα άφωνος από τον χειμαρρώδη λόγο του, από το γεγονός ότι είναι πλήρως ενημερωμένος για τα πολιτικά πράγματα και όχι μόνο, αλλά και από το ότι συνεχίζει να είναι ενεργός και να παλεύει για τα αιτήματα των αναπήρων πολέμου. Στη θέση του προέδρου για πάνω από μισό αιώνα, συγκεκριμένα από το 1963 πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει, διεκδικώντας την αναγνώριση από την Πολιτεία για όλα όσα έχουν προσφέρει όσοι πολέμησαν στον πόλεμο του 40’ και οι οικογένειές τους.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Καρεκλίδη

Αφορμή για την κουβέντα μας ήταν η απόφαση που έλαβαν να μην συμμετέχουν στη φετινή παρέλαση τιμής για το έπος του 40’, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των πολεμικών συντάξεων και επιδομάτων που δίνονταν. Ο κ. Κουτσός δηλώνει απογοητευμένος και απελπισμένος «είχε πει ο Τσίπρας ότι αν υπογράψω Μνημόνιο θα με χωρίσει η γυναίκα μου! Το έκανε όμως!»

Όταν ο Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση είχε δηλώσει κατηγορηματικά στη Θεσσαλονίκη ότι όταν γίνω πρωθυπουργός θα σκίσω το μνημόνιο το ίδιο βράδυ. Δυστυχώς όχι μόνο αυτό δεν έκανε, αντιθέτως υπέγραψε και άλλο μνημόνιο. Δεν διόρθωσε καμία αδικία.

«Υπήρχαν τα άγαμα κορίτσια (σ.σ. οι άγαμες θυγατέρες) έπαιρναν μια σύνταξη από τον πατέρα τους που είχε σκοτωθεί στον πόλεμο. Μεγάλη ή μικρή ήταν μια σύνταξη. O Τσίπρας έλεγε ότι θα τα διορθώσει αυτά, τελικά η σύνταξη αυτή μηδενίστηκε. Τα κορίτσια δέχονταν να γίνουν μειώσεις, αλλά όχι από τις πολεμικές συντάξεις των 450 ευρώ που ήταν από τους πατεράδες μας που χάρισαν την ελευθερία στην Ελλάδα.» λέει χαρακτηριστικά. «Κάναμε υπομνήματα, διαμαρτυρίες αλλά δεν έγινε τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!»

Όταν έγινε ο πόλεμος τα θύματα πολέμου μεταξύ των οποίων και έγκυες γυναίκες κατόρθωσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τα οποία δεν έμπλεξαν με τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα. Αντιθέτως αυτές οι χήρες σπούδασαν και μεγάλωσαν τα παιδιά που βγήκαν στην κοινωνία επιστήμονες.

Γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου του 1920 ο κ. Κουτσός έχει διαύγεια πνεύματος αντίστοιχη με ενός νέου ανθρώπου. Από τα δυο παιδιά του τον Δημήτρη (πρώην δημοτικό σύμβουλο Βόλου) και τη Σταυρούλα, έζησε να δει πέντε εγγονές τις οποίες λατρεύει. Η μία, όπως μας λέει, επέλεξε να πάει να ζήσει στην Αγγλία όπου αρραβωνιάστηκε και του χρόνου θα παντρευτεί. Σας στεναχωρεί που έφυγε για το εξωτερικό; “‘Όχι καθόλου, ήταν δική της επιλογή και είναι ευχαριστημένη, έτσι είμαι κι εγώ”.

Θυμάται λεπτομέρειες πρόσωπα και πράγματα χωρίς δυσκολία και αν ζητά συνεχώς από την γραμματέα του κ. Ανθούλα να τον διορθώσει αν κάνει κάπου λάθος, η απάντηση είναι πάντα αρνητική!

Πήγαιναν στον πόλεμο σαν να πήγαιναν σε γλέντι!

Ενθυμούμενος τις στιγμές που έζησε έντονα όταν ξέσπασε ο πόλεμος μας εξιστορεί τα γεγονότα “στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο πρέσβης της Ιταλίας με εντολή του Μουσολίνι επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος τον Ιωάννη Μεταξά. Ο πρέσβης έκανε την πρόταση στον Μεταξά να επιτρέψει να περάσουν τα ιταλικά στρατεύματα από την Ελληνοαλβανική μεθόριο στην Ελλάδα, δίνοντάς του διορία δύο μέρες για να απαντήσει.
Ο Μεταξάς απάντησε αμέσως «Όχι δεν θα σας επιτρέψουμε» και αυτό σήμανε την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. «Αυτό το «ΌΧΙ» το είπε αμέσως χωρίς να συμβουλευτεί τους υπουργούς τους. Αυτοί (σ.σ. οι Ιταλοί) είχαν πρόγραμμα να πιουν καφέ στην Ακρόπολη στις 29 Οκτωβρίου. Όμως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν σκληρά, ενωμένα. Στρατός, λαός ακόμη και παιδιά, τους άφησαν και έφτασαν μέχρι την Καλαμπάκα και από εκεί και πέρα έσπασαν τα μούτρα τους. Έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο. Οι στρατιώτες πήγαιναν στον πόλεμο σαν πήγαιναν σε κάποιο γλέντι! Πολεμούσαμε με δύο αυτοκρατορίες, Ιταλία και Γερμανία. Και οι δύο «έσπασαν» τα μούτρα τους από τον Έλληνα στρατιώτη και τον Ελληνικό λαό.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι ανάπηροι έδιναν πάντοτε το παρών για να ανοίξουν την παρέλαση. Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοήθησε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μας έχει εγκαταλείψει. Δεν σκέφτηκαν ότι σήμερα βρίσκονται στις καρέκλες που είναι και έχουμε μια δημοκρατική Ελλάδα γιατί πάλεψαν κάποιοι άνθρωποι.

Ο Τσίπρας μας έδωσε τη χαριστική βολή!

Ο Ελληνικός λαός νίκησε στον πόλεμο του 40’ γιατί ήταν ενωμένος. Δεν υπήρχαν αριστεροί και δεξιοί! Πράσινοι και κόκκινοι!

Το παράπονό μας είναι και γι’ αυτό για πρώτη φορά δεν θα παρελάσουμε αύριο είναι γιατί σήμερα τα θύματα πολέμου, που έπαιρναν ένα επίδομα 250 ευρώ κάθε χρόνο τον Ιούλιο (σ.σ. το οποίο είχε ήδη μειωθεί στο μισό επί ΝΔ), από το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου (ΤΑΑΠΘ) που ήταν ξεχωριστό ταμείο με χρήματα από δικές μας κρατήσεις. Πέρασαν τόσοι μήνες και δεν το έχουμε λάβει ακόμη. Ο Τσίπρας δεν κοίταξε καθόλου τους αναπήρους και τα θύματα πολέμου που έδωσαν τη ζωή τους και την αρτιμέλειά τους.

Ο Τσίπρας δεν ασχολείται με τη φτώχεια. Δεν έκανε τίποτα για τον κόσμο αυτό που του έδωσε αυτή την καρέκλα. Τη δική μας γενιά, τη γενιά των παππούδων σας που πολέμησαν. Δεν διόρθωσε καμία από τις αδικίες και δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον κόσμο.
Δεν βοήθησε τους αναπήρους και θύματα πολέμου, αντιθέτως τους έδωσε τη χαριστική βολή, όπως έκαναν οι Γερμανοί όταν σκότωσαν τους 118 στη Δράκεια. Έτσι το χαρακτηρίζω εγώ τουλάχιστον. Αν θέλουν ας μου ζητήσουν το λόγο!

Σεβόμαστε την πρόσκληση της Περιφέρειας, θα παραβρεθούμε στην δοξολογία, στην κατάθεση στεφάνων για τα θύματα πολέμου. Θα απέχουμε όμως μετά από 63 χρόνια που είμαι εγώ πρόεδρος από την παρέλαση την οποία ανοίγαμε παραδοσιακά. Που περνούσαμε και μας έλεγαν «περνάνε οι ήρωες». Μόνο αυτή τη μέρα είμαστε ήρωες; Στις 28 Οκτωβρίου και στις 25 Μαρτίου; Τις άλλες μέρες τι είμαστε; Μας ξεχνάτε; Δεν μας βλέπετε;

Οι ανάπηροι πολέμου παρελαύνοντας με περηφάνια, άνοιγαν την παρέλαση και στις δύο εθνικές επετείους. Δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος αυτό δεν θα συμβεί.
Οι ανάπηροι πολέμου παρελαύνοντας με περηφάνια, άνοιγαν την παρέλαση και στις δύο εθνικές επετείους. Δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος αυτό δεν θα συμβεί.

Για τους πολιτικούς και την αντιπαράθεση κυβέρνησης – Εκκλησίας

Καλό θα είναι οι πολιτικοί να είναι πιο ενωμένοι και όχι τόσο διαιρεμένοι όπως ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης. Δεν θέλει ο κόσμος να μαλώνουν για το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα.
Αν δεν υπήρχε η εκκλησία, οι δήμοι και κάποιοι άνθρωποι που προσφέρουν οι φτωχοί θα είχαν πεθάνει.

Αναφέρεται και στην κόντρα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο «αφού προσφέρει η εκκλησία αφήστε την. Δεν γίνεται να καταργήσουμε την ορθοδοξία». Οι παπάδες έχουν προσφέρει πάρα πολλά σε όλους τους πολέμους. Γι’ αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να τα βάλουν με την εκκλησία. Πιστεύουμε στην Ορθοδοξία γιατί εκεί είναι το σπίτι μας.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μετά τον πόλεμο άρχισαν οι κυβερνήσεις να δίνουν κάποιες αποζημιώσεις. Μετά σταμάτησαν. Διεκδικούν τώρα οι κυβερνήσεις να το καταφέρουν. Το είπε και ο Τσίπρας αυτό. Ξέχασαν τι έγινε τότε . Όσοι πρόλαβαν να πάρουν τότε πήραν. Όποια κυβέρνηση έρχεται αγωνίζεται. Ο αγώνας είναι καλός.

Ένα μικρό πολεμικό μουσείο στο κέντρο της πόλης

Η συζήτησή μας γίνεται στα ιδιόκτητα γραφεία της Ένωσης στον 1ο όροφο της οδού Αντωνοπούλου 173 στο κέντρο της πόλης. Εκεί είναι το “στρατηγείο” απ’ όπου φεύγουν επιστολές προς όλες τις κατευθύνσεις. Εκεί έχει δημιουργηθεί και ένας μουσειακός χώρος ο οποίος περιλαμβάνει δεκάδες χαλκογραφίες στις οποίες αποτυπώνεται η νεότερη πολεμική ιστορία της Ελλάδας και τις οποίες φιλοτέχνησε ο αξιωματικός και ανάπηρος πολέμου (1946-49’) Χαρίλαος Μηλίτσης. Ο κ. Κουτσός απευθύνει πρόσκληση στα σχολεία και όποιον επιθυμεί να πάει να τον επισκεφθεί. Εκτός των χαλκογραφιών είναι αναρτημένες και φωτογραφίες με την ιστορία της Ένωσης και των αναπήρων πολέμου που αποτέλεσαν μέλη της. Σε περίοπτη θέση είναι τοποθετημένες φωτογραφίες από τα εγκαίνια του γραφείου τα οποία τέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Χριστόδουλος με τον οποίο όπως μας είπε διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις, όπως και με τον σημερινό Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο.

Οι χαλκογραφίες που φιλοτέχνησε με μεράκι ο ανάπηρος πολέμου Χαρίλαος Μηλίτσης.
Οι χαλκογραφίες που φιλοτέχνησε με μεράκι ο ανάπηρος πολέμου Χαρίλαος Μηλίτσης.

Εξαφανίζονται τα περίπτερα

Αφού έμεινε ελεύθερο το καπνικό να πουλάνε στα μαγαζιά, τα περίπτερα τα εγκατέλειψαν όσοι τα νοίκιαζαν από ανάπηρους. Δεν τους συνέφερε πλέον, ακόμη και με χαμηλά ενοίκια από 100 έως 200 ευρώ το μήνα, ενώ πριν από λίγες μέρες αυξήθηκε και η τιμή στα τσιγάρα ακόμη 20 λεπτά. Όταν τα περίπτερα μένουν κενά από ενοικιαστές, ο Δήμος τα σηκώνει.

Σε δύο περιπτώσεις στα περίπτερα που ήταν στην Καρτάλη -Δημητριάδος και Ερμού – Ιωλκού, δυστυχώς δεν τα σεβάστηκαν. Ενώ επί χρόνια γίνονταν αιτήσεις για να απομακρυνθούν, εμείς λέγαμε ότι τα περίπτερα ήταν εκεί πολύ πριν γίνουν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται. Δεν μας ρωτάνε καθόλου τώρα. Μας έχουν μηδενίσει.

Αυτό που προτείνουμε είναι αν δεν υπάρχουν ανάπηροι ή θύματα πολέμου ή της Εθνικής Αντίστασης, τότε να δίνονται οι άδειες αυτές σε πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με ειδικές ανάγκες. Να μην εξαφανίζονται τα περίπτερα.

Πλατεία αναπήρων πολέμου στη Νεάπολη

Όπως μας είπε ο κ. Κουτσός από την εποχή της δημαρχίας του Κ.Μήτρου το 2006 είχε γίνει ένα αίτημα για να δοθεί η ονομασία “Οδός Αναπήρων -Θυμάτων Πολέμου” σε ένα δρόμο στη συνοικία της Νεάπολης. Το δημοτικό συμβούλιο τότε είχε αποφασίσει να αποδώσει την πρέπουσα τιμή για τη διατήρηση της μνήμης ονομάζοντας την πλατεία που βρίσκεται στην οδό Αθηνών – Φιλ.Εταιρίας “Πλατεία Αναπήρων – Θυμάτων Πολέμου”. Μας έχει δώσει υπόσχεση η Δημοτική Αρχή ότι θα βελτιώσει την εικόνα της και θα γίνουν και εγκαίνια τα οποία δεν έγιναν ποτέ.

Ο κ. Θανάσης Κουτσός με το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αναπήρων-Θυμάτων Πολέμου Ν.Μαγνησίας κα Ασπασία Παπαδοπούλου.
Ο κ. Θανάσης Κουτσός με το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αναπήρων-Θυμάτων Πολέμου Ν.Μαγνησίας κα Ασπασία Παπαδοπούλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.