Τι απαντούν οι λιμενικοί Ν. Αττικής σε δημοσίευμα του magnesianews.gr

Που από υπηρεσιακό λάθος 44χρονος κρατήθηκε τρεις μέρες και οδηγήθηκε στον ανακριτή

Απάντηση στο δημοσίευμα του magnesianews.gr σχετικά με έναν 44χρονο, που από υπηρεσιακό λάθος κρατήθηκε τρεις μέρες, οδηγήθηκε στον ανακριτή και τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, δίνει η Ένωση Λιμενικών Αρχών Αττικής – Κορίνθου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση τα πειστήρια που συλλέγονται κατάσχονται και ζυγίζονται όπως ακριβώς εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφοντας ρητά στην έκθεση κατάσχεσης και στο διαβιβαστικό προς την εισαγγελία ότι (στην προκειμένη περίπτωση) ότι πρόκειται για το μικτό βάρος και όχι το καθαρό μιας και η μόνη αρμόδια και πιστοποιημένη αρχή να το κάνει είναι το γενικό χημείο του κράτους.

Στην απάντηση της Ένωσης Λιμενικών Αττικής αναφέρεται: «Σύμφωνα με το άρθρο 253 του ΚΠΔ Προϋποθέσεις για τη διενέργεια έρευνας:
Αν διεξάγεται ανάκριση για κακούργημα ή πλημμέλημα, έρευνα διενεργείται, με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, όταν μπορεί βάσιμα να υποτεθεί ότι η βεβαίωση του εγκλήματος, η αποκάλυψη ή η σύλληψη των δραστών ή τέλος η βεβαίωση ή η αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ή να διευκολυνθεί μόνο με αυτήν. Κατά τη διάρκεια της κατ’ οίκον έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 251 του ΚΠΔ Καθήκοντα εκείνου που ενεργεί την ανάκριση – Αρχή της αναλογικότητας».

Σύμφωνα με τους λιμενικούς «ο ανακριτής και οι ανακριτικοί υπάλληλοι στους οποίους έχουν ανατεθεί ανακριτικές πράξεις κατά το άρθρο 249 παρ. 2 οφείλουν χωρίς χρονοτριβή να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το έγκλημα και τους υπαιτίους του, να εξετάζουν μάρτυρες και κατηγορουμένους, να μεταβαίνουν επί τόπου για ενέργεια αυτοψίας, αφού πάρουν μαζί τους, αν υπάρχει ανάγκη, ιατροδικαστές ή άλλους πραγματογνώμονες, να διεξάγουν έρευνες, να καταλαμβάνουν πειστήρια και γενικά να ενεργούν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη συλλογή και τη διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος.
Τα πειστήρια που συλλέγονται κατάσχονται και ζυγίζονται όπως ακριβώς εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφοντας ρητά στην έκθεση κατάσχεσης και στο διαβιβαστικό προς την εισαγγελία ότι (στην προκειμένη περίπτωση) ότι πρόκειται για ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΒΑΡΟΣ και όχι το καθαρό μιας και η μόνη αρμόδια και πιστοποιημένη αρχή να το κάνει είναι το γενικό χημείο του κράτους. Όσον αφορά υποθέσεις σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου επιτρέψτε μας να τονίσουμε ότι κάθε ποινική δικογραφία είναι διαφορετική και μόνος αρμόδιος για την άσκηση της ποινικής δίωξης είναι ο/η εισαγγελέας που έχει γνώση όλης της δικογραφίας και όχι ο συντάκτης ενός ανυπόγραφου άρθρου».

Στην Ελλάδα, η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών είναι παράνομη και ποινικά κολάσιμη πράξη, όλες οι ναρκωτικές ουσίες, εφόσον δεν είναι νόμιμα συνταγογραφημένες, θεωρούνται ναρκωτικά, η κατοχή των οποίων τιμωρείται.

Σύμφωνα με τον ν. 4139/2013 περί Ναρκωτικών ουσιών, εάν αυτός που συλληφθεί δεν κάνει χρήση, τότε οποιαδήποτε ποσότητα βρεθεί στην κατοχή του θεωρείται με σκοπό την εμπορία, και είναι κακουργηματικής φύσεως, τονίζεται στην απάντηση.

Καταλήγοντας η Ένωση Λιμενικών Αττικής – Κορίνθου αναφέρει ότι «οι συνάδελφοι μας, Λιμενικοί και ειδικότερα η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ έχουν τεράστια εμπειρία και έχουν καταφέρει τεράστια πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα με απήχηση στην Ελλάδα και όλο τον Κόσμο κάνοντας υπερήφανα όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και την κοινωνία.
Άλλη όμως η δική μας δουλειά κι άλλη η δική σας. Οι ρόλοι είναι σαφώς οριοθετημένοι και σαφώς διακριτοί».

Ταλαιπωρήθηκε άδικα
Το θέμα είναι ότι σκοπός του ρεπορτάζ, εκτός από το υπηρεσιακό σκέλος, είχε ανθρωπιστική οπτική, καθώς λόγω του λάθους να αναφερθεί το μικτό και όχι το καθαρό βάρος των ναρκωτικών (αποσπάσματα φυτικής κάνναβης) ένας άνθρωπος έχασε τις διακοπές του, κρατήθηκε για τρεις μέρες και οδηγήθηκε στον ανακριτή, τη στιγμή που αν εξαρχής δινόταν στις τοπικές δικαστικές αρχές η πραγματική διάσταση – και όχι η πλασματική – θα είχε αφεθεί ελεύθερος με προφορική εντολή και δεν θα είχε γίνει όλη αυτή η φασαρία…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.