Την “πόρτα” στην ιστορία του Βόλου ανοίγουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Δράσεις με αφορμή την απελευθέρωση του Βόλου

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας θα γιορτάσουν και φέτος την απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής με θέμα: «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».
Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις:
• Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο Αναγνωστήριό τους (Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη) το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ με ξεναγήσεις σε Έκθεση Αρχειακού Υλικού.
• Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Στην έκθεση, μέσα από τις πλούσιες συλλογές, αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής σε σύνδεση με τη σημερινή συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία. Με την έκθεση αυτή, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των ΓΑΚ, θέλουν η ιστορία να βγει από τα αρχεία στο δημόσιο χώρο.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Δημόσιας Ιστορίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουω καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το θεσμό της «Ανοικτής Μέρας» (Open Day) ανοίγοντας τους χώρους τους στο ευρύτερο κοινό. Επιδιώκουν την προσέγγιση ατόμων που τους ενδιαφέρει μεν η ιστορία, αλλά δεν συχνάζουν σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι ο χώρος αυτός απευθύνεται μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με εύληπτο τρόπο θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».
Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις Ναζισμού, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της Κατοχής, κ.ά.
Ξεχωρίζει η τελευταία πρόσκτηση: το ημερολόγιο του εξόριστου στην Ικαρία (1948) σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του συνονόματου μουσικοσυνθέτη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, και πατέρα του επίσης γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίμη Μαχαιρίτσα. Το ημερολόγιο, καθώς και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και τη δράση της οικογένειας, δώρισε ο ανιψιός του παππού Λαυρέντη, κ. Νίκος Παπανικολάου, τον οποίο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ευχαριστούν δημόσια.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.