Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ν.Ιωνίας Βόλου επισκέφθηκε την Ισπανία και την Πολωνία μέσω προγράμματος Erasmus+

Για Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Μετά από τη μεγάλη περίοδο αναστολής των προγραμμάτων Erasmus λόγω της πανδημίας Covid 19, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Βόλου έκανε επανεκκίνηση, με το σχολείο να αναφέρει ότι έμεινε πιστό στην πεποίθησή του ότι μαθητές κι εκπαιδευτικοί αξίζουν κάθε δυνατή ευκαιρία για προσωπική κι επαγγελματική εξέλιξη συνεχίζει την προσπάθεια για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+. Οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέφθηκαν την Ισπανία και την Πολωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή έχει και επίσημη αναγνώριση αφού το σχολείο έλαβε το 2021, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Εθνική Μονάδα Erasmus+), τη Διαπίστευση Erasmus στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος (2021-2027) στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς ήταν και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Κινητικότητας (Πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης Προγραμμάτων). Εξασφαλίζεται έτσι η δυναμική παρουσία του σχολείου στο Erasmus+ και την επόμενη εξαετία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Από 27/11/2021 έως 12/12/2021 δώδεκα μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ταξίδεψαν στη Σεβίλη της Ισπανίας για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις-οργανισμούς. Η μετακίνηση αυτή ήταν η 1η ροή του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ /ΚΑ1 του σχολείου με τίτλο: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ/VOCATIONAL SCHOOLS, COMPANIES AND SOCIETY: A COOPERATION WITH COMMON OBJECTIVES».
Στο καθιερωμένο ραντεβού με την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, συμμετείχαν οι μαθητές: Τερζούδη Αναστασία, Σαρμποννιέ-Παπαγγελή Πωλίν-Τζουζέπα (Βοηθοί Φυσικοθεραπευτή), Μενδρινού Δάφνη, Μακρή Ιωάννα-Καπιτολίνα (Βοηθοί Φαρμακείου), Μούντανος Χρήστος-Αργύριος, Μούντανου Χρυσοβαλάντου-Ρόζα (Κομμωτικής Τέχνης), Τσιώνα Ανδρονίκη-Δαυϊδα, Πρόγκνι Ιουλία, Φαλούτσου Ασημίνα (Αισθητικής Τέχνης), Γκανάτσιος Ιωάννης, Βαβίτσας Προκόπιος και Joca Antreas (Τεχνικοί Μηχανοσυνθέτες Αεροσκαφών). Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι: Ζωή Αγγελουσοπούλου, Χρύσα Μονεβασίου, Ευγενία Γεροπούλου και Ευαγγελία Αρσένη.

Οι μαθητές, έχοντας καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης και διαβίωσής τους στην ευρωπαϊκή χώρα, εργάστηκαν και επιμορφώθηκαν σε επιχειρήσεις της ειδικότητάς τους, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες, ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των Ισπανών της Ανδαλουσίας. Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία της Σεβίλλης όπως τον Καθεδρικό ναό της και το περίφημο καμπαναριό του, το παλάτι της πόλης (Alcazar), το Μουσεία Καλών Τεχνών, την εντυπωσιακή ξύλινη κατασκευή Setas de Sevilla, βόλτες στα σοκάκια της πόλης, επίσκεψη στο εντυπωσιακό ενυδρείο, παρακολούθηση παράστασης χορού Φλαμένκο, έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια πραγματικότητα διαφορετική, να νιώσουν πολίτες του κόσμου και να πλουτίσουν πνευματικά. Στις δραστηριότητες του προγράμματος συμπεριλήφθηκε και εκδρομή σε μία ακόμη σημαντική πόλη της Ανδαλουσίας, τη Μάλαγα, που ενθουσίασε μαθητές και συνοδούς.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η 4η ροή πρακτικής άσκησης μαθητών στο Kartuzy της Πολωνίας, η τελευταία του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ /ΚΑ1 του σχολείου, με τίτλο: «ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ/ LEARNING AND WORKING EXPERIENCES IN EUROPE».
Επτά μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς ταξίδεψαν στη βόρεια Πολωνία, και συγκεκριμένα στην πόλη Kartuzy, από 26/03/2022 έως 10/04/2022. Πρόκειται για τους μαθητές: Αντωνιάδη Χρήστο, Μπακατσή Φλώρα Αμαλία, Ευγενικού Κωνσταντίνα-Ηλιάνα (Κομμωτικής τέχνης), Σκεμπέ Ελευθερία ( Αισθητικής Τέχνης), Νικόλλι Αλτίν, Τζοβάρα Στέφανο και Ζιαρκαλλή Παντελή (Τεχνικοί Οχημάτων). Συνοδοί εκπαιδευτικοί σε αυτό το ταξίδι ήταν οι εκπαιδευτικοί: Αρσένη Ευαγγελία, Αγγελουσοπούλου Ζωή, Καμπούρη Αγγελική και Καραγιάννη Παναγιώτα.
Οι μαθητές έκαναν την πρακτική τους σε αντίστοιχες με τις ειδικότητές τους επιχειρήσεις, στις περιοχές του Kartuzy και του Somonino (έδρα του συνεργαζόμενου σχολείου). Τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργασιακά περιβάλλοντα και δομές μιας άλλης χώρας, να έρθουν σε επαφή με ίδιες ή και διαφορετικές συνθήκες, τρόπους και μεθόδους εργασίας της ειδικότητάς τους.
Παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την πόλη του Γκντανσκ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στις ακτές της Βαλτικής, καθώς και το Σόποτ, την παραθαλάσσια πόλη με τη μεγαλύτερη ξύλινη προβλήτα στην Ευρώπη. Στο Γκντανσκ, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν το Μουσείο για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, ένας σύγχρονος χώρος με πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό, που εντυπωσίασε, ενημέρωσε και συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες.
Συγκλονιστική επίσης ήταν η εμπειρία της επίσκεψης στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου του Στούτχοφ. Τέλος, όλοι εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψη στο κάστρο του Malbork, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το κάστρο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού οχυρού και θεωρείται το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.