Το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή-Προσωπική Υπόθεση» θα προβληθεί στον Βόλο

Το Antinazi Zone Βόλου προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ της Angélique Kourounis «Χρυσή Αυγή-Προσωπική Υπόθεση» που θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 20:00, στο Café Society.

Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε το 2016, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής και το ναζιστικό κόμμα είχε εκλεγμένα μέλη στην Βουλή και την Ευρωβουλή. Στις 7 Οκτωβρίου του 2020 η ηγεσία της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έξω από το Εφετείο της Αθήνας πραγματοποιούνταν μια μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι φανερό ότι ο κίνδυνος του φασισμού και της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί.
Από τη μια, επειδή το καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί να βγει από την βαθιά ιστορική κρίση του, γεγονός που δημιουργεί τις κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες φυτρώνει ο φασισμός.
Από την άλλη, το κράτος και η άρχουσα τάξη, για να αντιμετωπίσουν προς όφελός τους αυτά τα αδιέξοδα, στρέφονται σε όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υιοθετήσει, εφαρμόζει και έτσι κανονικοποιεί μεγάλο μέρος της ακροδεξιάς ρητορικής.
Καθόλου τυχαία τα φασιστικά τάγματα εφόδου εμφανίστηκαν ξανά στους δρόμους της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πολύ σύντομα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Φασιστικά τάγματα εφόδου πραγματοποιούν ξανά βίαιες επιθέσεις με θύματα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μετανάστες και πρόσφυγες, αριστερούς αγωνιστές/στριες κοκ. Στην πόλη μας, φασιστικοί και ακροδεξιοί κύκλοι επιδιώκουν το τελευταίο διάστημα να στρατολογήσουν από τη μαθητική νεολαία, αναφέρει το Antinazi Zone Βόλου.
«Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι πρέπει να «ξανακοιτάξουμε» πίσω. Να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο ένα ανοιχτά ναζιστικό κόμμα, όπως η Χρυσή Αυγή, κατάφερε να βγει από το περιθώριο και να αποκτήσει μαζική κοινωνική υποστήριξη. Τα συμπεράσματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη αξία ιδιαίτερα, για την νέα γενιά που δεν «έζησε» την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής και της φασιστικής αιματηρής τρομοκρατίας που ακολούθησε.
Έτσι θα εξοπλιστούμε καλύτερα για να παλέψουμε ενάντια στο φασιστικό κίνδυνο που είναι σύμφυτος με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.