Το Sakidio γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης

Με βίντεο αλλά και φύλλα εργασιών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γης η βολιώτικη εκπαιδευτική ιστοσελίδα το Sakidio και καλεί τους μαθητές να δουν αφενός τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν στο περιβάλλον κι αφετέρου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με τα φύλλα των εργασιών.

 

Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί από το Sakidio η 22η Απριλίου αναδείχθηκε για πρώτη φορά ως παγκόσμια ημέρα της Γης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970, ένα χρόνο μετά από μια πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα που σκότωσε περισσότερους από 10.000 θαλάσσιους οργανισμούς και αναγνωρίζεται ευρέως ως η επέτειος της γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος, σύμφωνα με το Graphic News.

Το θέμα του 2024 είναι «Επενδύστε στον Πλανήτη μας» – μια ημέρα που αναδεικνύει τη σημασία της αφιέρωσης χρόνου, πόρων και ενέργειας για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Η Climate Coalition υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί το περιβάλλον είναι να οργανωθούν εκδηλώσεις για το κλίμα και τη φύση σε τοπικό επίπεδο.

Το Sakidio για την ημέρα αυτή προτείνει ένα βίντεο που δημιούργησε, καθώς και τα φύλλα εργασίας που το συνοδεύουν.

Ο τίτλος είναι : Κλιματική αλλαγή-Πώς θα είναι η ζωή σε μερικά χρόνια;

YouTube player

 

Το θεωρητικό υλικό για τη διδακτική αξιοποίησή του καθώς και τα δωρεάν φύλλα εργασίας, τα βρίσκετε εδώ: https://tosakidio.gr/course/η-κλιματική-αλλαγή/

 

Παράλληλα υπάρχουν ολοκληρωμένα projects (βίντεο, θεωρητικό υλικό και φύλλα εργασίας αυτών), που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον εκπαιδευτικό, στα πλαίσια:

της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης,

της γεωγραφικής εκπαίδευσης,

της κοινωνικοοικονομικής σημασίας των περιοχών αυτών,

της ιστορικής και πολιτιστικής συνείδησης

και στα πλαίσια συνδυασμού διαφορετικών επιστημών, καθώς η μελέτη των βουνών, των θαλασσών, των λιμνών, των ποταμών και των οικοσυστημάτων τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία, που συνδυάζει την εκπαίδευση γύρω από το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφία, την οικολογία, υδρολογία, και την κοινωνιολογία.

Μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γεωγραφία Ε΄ και Στ’ Δημοτικού-Μελέτη Περιβάλλοντος Γ΄, Δ΄ Δημοτικού, Γλώσσα, Ιστορία.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά

Πιο συγκεκριμένα, στους παρακάτω οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το σχετικό υλικό με:

Τους 5 ωκεανούς και τις διαφορές ωκεανού και θάλασσας:

Ποιοι είναι οι ωκεανοί και ποιες οι διαφορές ωκεανού και θάλασσας;

Τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου:

Οι 7 μεγαλύτεροι ποταμοί του κόσμου

Τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου:

https://tosakidio.gr/course/οι-7-μεγαλύτερες-λίμνες-του-κόσμου/

Τα μεγαλύτερα βουνά του κόσμου:

https://tosakidio.gr/course/τα-ψηλότερα-βουνά-του-κόσμου/ 

Όλα τα βίντεο προσεγγίζουν με αυθεντικότητα ως προς την πιστότητα των πλάνων τους, το πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων (φυσικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών), των περιοχών.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.