Το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων στο Υπ. Εργασίας

Συνάντηση συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, μεταξύ του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ο.Ε.Δ.) με έδρα τον Βόλο, του Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υπουργού  κ. Γεώργιο Φερετζάνη, και του Υποδιοικητή του  e-ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνο Μεγαρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Σωματείου ανέλυσαν τα παρακάτω θέματα:

 

  • Η ψηφιοποίηση των αποφάσεων των επιτροπών που αφορούν τις γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών (Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε.) προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα (Μητρώο) με την Επωνυμία «Εθνική Πύλη Αναπηρίας».

 

  • Εφαρμογή της Ισχύς Γνωματεύσεων των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών (Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε.) για συνταξιοδότηση συγγενών αναπήρων γονέων – συζυγών – αδερφών , με ποσοστό αναπηρίας 80 %, από οποιοδήποτε φορέα συνταξιοδότησης όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και οι Ανώτερες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε.,  Α .Α.Υ.Ε.) ρητά βάση του Νόμου έχουν την ίδια ισχύ για πιστοποίηση συνταξιοδότησης. Παρ’ όλα αυτά ο  Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναγνωρίζει ως  δικαιολογητικά για την έκδοση σύνταξης – αναπηρίας , μόνο τις αποφάσεις  από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά από το Σωματείο και από την πλευρά του Υπουργείου ενημέρωσαν τα παρακάτω:  «Ως προς το πρώτο θέμα της πιστοποίησης Ανάπηρων των Υγειονομικών Επιτροπών του Υπουργείου Άμυνας, μας ενημέρωσαν ότι ξεκίνησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Προς τούτο ήδη συνεργάζονται τέσσερα υπουργεία , το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , Υπουργείο Άμυνας , Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε σύντομα θα εκδοθεί ΚΥΑ ,με σκοπό τη λειτουργία πλατφόρμας προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα (Μητρώο Αναπηρίας) της «Εθνικής Πύλης Αναπηρίας».

Το δεύτερο θέμα διερευνάται λαμβάνοντας υπ όψιν το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία.

 Τέλος υπήρξε δέσμευση και από τις δυο πλευρές να υπάρχει συνεχή επικοινωνία ως προς την εξέλιξη του θέματος.

Στην συνάντηση από τη μεριά του Σωματείου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Κοντούρης, ο Ταμίας  Ιωάννης Τσακανίκας και το μέλος Απόστολος Λένης.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.