Τρία χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο εργάτη στις Σταγιάτες

Ένοχοι δύο υπεύθυνοι χωματουργικής εταιρίας για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Ένοχους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, ένα ζευγάρι, της ιδιοκτήτριας εταιρίας χωματουργικών έργων και του συζύγου της, υπεύθυνου, για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τους καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών τον καθένα, με αναστολή και δικαίωμα έφεσης.
Η ιδιοκτήτρια της εταιρίας 43 χρονών και ο 50χρονος σύζυγός της, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, κατηγορούνταν για τον βαρύτατο τραυματισμό 57χρονου εργάτη από πτώση, σε σκαλοπάτια με μεγάλη κλίση, στις Σταγιάτες στις 19 Απριλίου 2018, ο οποίος συνεπεία των τραυμάτων του στο κεφάλι, υπέκυψε έξι μέρες μετά, στο Νοσοκομείο Βόλου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ο άτυχος εργάτης έκανε εργασίες πλακόστρωσης στην αυλή του σπιτιού, δεν του χορήγησαν προστατευτικό κράνος και όταν προσπάθησε να κατέβει κοινοτικές σκάλες με μεγάλη κλίση και ανώμαλη επιφάνεια, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος με το κεφάλι σε τσιμεντένιο πλατύσκαλο, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά κατάγματα κρανίου, συνεπεία των οποίων οδηγήθηκε στον θάνατο έξι μέρες μετά το ατύχημα.
Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας (μη χορήγηση κράνους), καθώς με τον νέο Ποινικό Κώδικα το αδίκημα είναι πλέον πταίσμα και κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Στη δίκη, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο μηχανικός και επιβλέπων του έργου, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που είχε παραλάβει τον άτυχο εργαζόμενο, η σύζυγος του θύματος, η αδελφή της και ο αδελφός του 57χρονου.
Η κατηγορούμενη γυναίκα κατέθεσε ότι το θύμα δεν ήταν υπάλληλος της επιχείρησής της, αλλά επειδή ήταν φίλος του άνδρα της, τον σύστηναν για να αναλάβει διάφορες εργασίες και τόνισε ότι ο άτυχος εργαζόμενος την ώρα του διαλείμματος έβγαλε το κράνος και πήγαινε σε καφενείο να πάρει καφέ, όταν ξαφνικά έπεσε από τα σκαλιά.
Ο σύζυγός της και δεύτερος κατηγορούμενος τόνισε ότι σύστησε τον 57χρονο στον μηχανικό για να αναλάβει την αποξήλωση των πλακών στο σπίτι και την τοποθέτηση νέων. Ο ίδιος είπε ότι όταν πήγε στο σπίτι ο μηχανικός, είπε στον άτυχο εργάτη να σταματήσει και τον έστειλε να πάρει δύο καφέδες, με κατάληξη την πτώση και τον τραυματισμό του. Ο ίδιος είπε ότι είδε τον άτυχο 57χρονο να πέφτει και τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ. Όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε γιατί είχε καταθέσει αρχικά στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ ότι δεν τον γνώριζε, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι τα είχε χάσει και δεν ήξερε τι έλεγε.

Η πολιτική αγωγή ισχυρίστηκε ότι το θύμα χτυπήθηκε την ώρα της εργασίας του από λάστιχο κομπρεσέρ που έσπασε από την πίεση αέρα, τον χτύπησε στο κεφάλι και αναίσθητος που ήταν έπεσε από την αυλή στο πλατύσκαλο του βρέθηκε, ενώ κατηγόρησε τους κατηγορούμενους ότι έκαναν επέμβαση στο χώρο του ατυχήματος και πρόσθεσαν τρία κράνη, τα οποία βρήκε η Επιθεώρηση Εργασίας, τέσσερις ώρες μετά που έκανε αυτοψία, ώστε να μην το παρουσιάσουν ως εργατικό ατύχημα.
Η υπεράσπιση με τη σειρά της στάθηκε στο κατηγορητήριο και στην έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας, τόνισε ότι επιδίωξη των συγγενών είναι να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για να ζητηθούν αποζημιώσεις και επισήμανε ότι αν οι κατηγορούμενοι ήταν εργοδότες θα τους είχε επιβληθεί πρόστιμο 10.500 € από την Επιθεώρηση, κάτι που δεν έγινε, καθώς το θύμα είχε συμφωνήσει με τον μηχανικό για την πλακόστρωση του σπιτιού.
Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι για τη μη χορήγηση κράνους και την ενοχή τους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Όπως είπε, είναι ερευνητέο ποιος τελικά ήταν ο εργοδότης του θύματος, οι κατηγορούμενοι αν και είχαν δηλώσει στο ΙΚΑ ότι πήραν το θύμα για να κάνει εργασίες, χθες είπαν ότι δεν ήταν εργοδότες, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ότι η Επιθεώρηση βρήκε στο χώρο τρία εργατικά κράνη, όταν μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν υπήρχαν κράνη. Ακόμη είπε ότι τα πολλαπλά τραύματα είναι απίθανο να προκλήθηκαν από πρώτη ύψους 1,5 μ. που ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι και δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς τους, εκτίμησε ότι ο άτυχος εργάτης έπεσε από μεγαλύτερο ύψος και πτώση έγινε στο εργοτάξιο που είχε στηθεί στην αυλή της οικίας, χωρίς να φοράει προστατευτικό κράνος.
Η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή των κατηγορούμενων και φυλάκιση τριών ετών στον καθένα, πρόταση που αποδέχτηκε το Δικαστήριο, με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.