Τριήμερο Εργαστήριο Ιδεών στον Βόλο από την Ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ»

Με την υποστήριξη του Π.Θ. και της Μαθηματικής Εταιρείας Μαγνησίας

Εργαστήριο Ιδεών με τίτλο «Ιστορίες Αγνώστων – Βόλος 2024» θα πραγματοποιήσει στον Βόλο  η Ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ» το τριήμερο  Παρασκευή 5,  Σάββατο 6 και  Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στο κτίριο Ματσάγγου (28ης  Οκτωβρίου 78) της Σχολής Οικονομικών  και Διοικητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  το οποίο και έχει αναλάβει  τη διοργάνωση σε συνεργασία με  την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – το παράρτημα Μαγνησίας.

Οι  εκδηλώσεις του τριημέρου στις οποίες είναι ελεύθερη η συμμετοχή περιλαμβάνει  διαλέξεις, πρωτότυπες δράσεις καθώς και συζητήσεις για  ανταλλαγή ιδεών.

Κατά τις πρωινές διαλέξεις θα διερευνηθούν  με πρωτότυπο και στοχαστικό πνεύμα οι διαφορετικές όψεις της επιστημονικής σκέψης, καλύπτοντας θέματα από τα πεδία των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογίας, των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας, της λογοτεχνίας του φανταστικού και του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Στις απογευματινές δράσεις θα οργανωθούν εργαστήρια που εξερευνούν, με καινοτόμο τρόπο, τη σχέση των εικαστικών τεχνών με την επιστήμη, τους δεσμούς της λογοτεχνίας με τον κόσμο των δεδομένων, τη διδασκαλία των μαθηματικών με την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων και αναφορών.

Στόχος είναι η ανάδειξη  μέσα από τις διαλέξεις και τις δράσεις του εργαστηρίου, τους δεσμούς, τους φανερούς και δυσδιάκριτους συσχετισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις θετικές και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς και σε άλλες μορφές έκφρασης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 : 10:30 το πρωί :΄

 Έναρξη Εργαστηρίου – Χαιρετισμοί

Διαλέξεις

11.00– 11:45: Τεύκρος Μιχαηλίδης | συγγραφέας, μαθηματικός – «Από τον Τάλω στην Τεχνητή Νοημοσύνη: μηχανές του νου»

12:00 – 12:45: Αναστάσιος Μπούντης | Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – «Το άλμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το δίχτυ της Επιστήμης της Πολυπλοκότητας» Δράσεις |

Όλοι οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν και τα δύο εργαστήρια το ίδιο απόγευμα, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α θα παρακολουθήσει το πρώτο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το δεύτερο από 19:45 – 20:45. Η ομάδα Β θα παρακολουθήσει το δεύτερο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το πρώτο από 19:45 – 20:45. Με τον τρόπο αυτό  εναλλάξ θα γίνει η  συμμετοχή και στα δύο εργαστήρια τα οποία θα διεξαχθούν δύο φορές.

Άννα Γαβριήλ |μαθηματικός – «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Μαρκ Χάντον. Άραγε υπάρχει άνθρωπος χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς; Ποια είναι η σχέση ενός έφηβου με τους γονείς του; Πώς φαντάζεται ένας έφηβος τον ιδανικό δάσκαλο; Στο εργαστήρι θα γίνει προσέγγιση των εννοιών  της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης μέσα από ένα μυθιστόρημα!»

Κύρα Κοτζιά | οικονομολόγος – «Γιατί μας αρέσει η Jane Austen;» Θα παρουσιαστεί η τεχνική της ανάλυσης συναισθήματος με επεξεργασία δεδομένων στο έργο της Τζέιν Όστιν.

 

 ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 Διαλέξεις

10.00  – 10:45: Αχιλλέας Γραβάνης | Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ – «Αμφίδρομη διασύνδεση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ανθρώπινου εγκεφάλου: προοπτικές και κίνδυνοι»

 11:00 – 11:45: Απόστολος Δοξιάδης | συγγραφέας – «Τι μιμείται μια ιστορία: Η αφήγηση ως μηχανισμός του νου και της ψυχής»

12:00 – 12:45: Ιωάννα Μπουραζοπούλου | συγγραφέας – «Αλχημιστές, Δράκοι και Μεταμορφώσεις στα σύγχρονα Βαλκάνια – Είκοσι χρόνια Λογοτεχνία του Φανταστικού» Δράσεις |Οι σύνεδροι θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α θα παρακολουθήσει το πρώτο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το δεύτερο από 19:45 – 20:45. Η ομάδα Β θα παρακολουθήσει το δεύτερο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το πρώτο από

19:45 – 20:45. Νίκος Τερψιάδης | μαθηματικός – «Μαθηματικό-εικαστικό παιχνίδι με μοτίβα. Παίζουμε με το Wizzle, ένα βραβευμένο “serious game” σκέψης και δημιουργικότητας με κρυμμένα (οπτικοποιημένα) μαθηματικά, που συναρμολογείται σαν ψηφιδωτό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μοναδικό όριο τη φαντασία. Ανδρέας Λύκος | μαθηματικός, συγγραφέας- «Πόσο φράκταλ είναι ο Pollock;» Μπορούσε, άραγε, ο καλλιτέχνης να ελέγξει τη ροή του χρώματος στον καμβά; Μήπως η ψυχοσύνθεση του Πόλοκ ήταν αυτή που τον οδήγησε να παράγει πίνακες με τη συγκεκριμένη χαρακτηριστική δομή;

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 Διαλέξεις

10:00 – 10:45: Σταύρος Γριμάνης | φιλόλογος, υπεύθυνος ΙΠΑ/ΜΙΕΤ – «Η συνάντηση μαγείας, θρησκείας και επιστήμης σε προ-νεωτερικά κείμενα» – Η μαντική και η πρόβλεψη, η επεμβατική μαγεία και η ιατροσοφική του ελληνόγλωσσου πολιτισμικού χώρου, όπως αποτυπώνεται σε ένα χειρόγραφο των συλλογών του ΙΠΑ/ΜΙΕΤ.

11:00 – 11:45: Τιτίκα Δημητρούλια | Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Κριτικός λογοτεχνίας – «Η αστυνομική λογοτεχνία ως παγκόσμια λογοτεχνία: διαδρομές και διασταυρώσεις»

 12:00 – 12: 45: Πέτρος Δελλαπόρτας | Καθηγητής Στατιστικής στο University College London – «Ο μαγικός αριθμός π» Δράσεις | Οι σύνεδροι θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α θα παρακολουθήσει το πρώτο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το δεύτερο από 19:45 – 20:45. Η ομάδα Β θα παρακολουθήσει το δεύτερο εργαστήριο από 18:30 – 19:30 και το πρώτο από 19:45 – 20:45.

Κατερίνα Καλφοπούλου | μαθηματικός συγγραφέας – «Gamification, Μαθηματικά και Λογοτεχνία. Ένα “τρίο” που απογειώνει τη Φαντασία». Στο εργαστήρι θα «παίξουμε» με τα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία, εφαρμόζοντας ψηφιακές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο σε Λέσχες Ανάγνωσης, σε Ομίλους και σε Σχέδια Δράσης, όσο και στην τυπική διδασκαλία.

Άλκηστις Πατρινέλη | μαθηματικός – «Στο κυνήγι του δολοφόνου! Ένα παιχνίδι που αξιοποιεί τη μαθηματική λογοτεχνία στην εκπαιδευτική διαδικασία»

 

H ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τις Λέσχες Ανάγνωσης , καθώς και άλλες  δραστηριότητες  που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και τον διάλογο. Πρόκειται για  ένα ανοιχτό δίκτυο ενημέρωσης και δράσεων, που ξεκινά από το χώρο της εκπαίδευσης και ανοίγεται στην κοινωνία.

Η Ομάδα ΘΑΛΗΣΗ + ΦΙΛΟΙ ιδρύθηκε το 2005 από τους μαθηματικούς και συγγραφείς Απόστολο Δοξιάδη, Τεύκρο Μιχαηλίδη και τον καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρο Δελλαπόρτα, οι οποίοι μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για το πάντρεμα της επιστήμης με την αφήγηση.

Η παρακολούθηση των διαλέξεων και των δράσεων του τριημέρου είναι ελεύθερη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.