Τρίτος καθαρισμός της Παραλίας Πευκακίων από το 3ο Σύστημα Προσκόπων Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε μία παραλία»
118
Shares

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11:30 π.μ. έγινε ο τρίτος καθαρισμός και η καταμέτρηση των σκουπιδιών από (πλαστικά, μέταλλα, χαρτικά, υφάσματα και συνθετικά υλικά.) τόσο σε τεμάχια (707 τεμ.) όσο και σε κιλά με πάνω από (51 κιλά) από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος της WWF Ελλάς, επιστήμης των πολιτών (citizen science) «Υιοθέτησε μία παραλία», παίρνει μέρος ενεργά και υιοθέτησε την Παραλία Πευκακίων (παραθαλάσσιο τείχος) στον Βόλο, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης με πρωταγωνιστές τους Προσκόπους. Με την εθελοντική προσφορά και τις καταγραφές βοηθάμε να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τα απορρίμματα που συναντάμε στις ακτές μας, κάτι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία των θαλασσών μας.

Στην δράση συμμετείχαν και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου (Β1,Γ3) στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ και Εσύ Μαζί για το περιβάλλον» το οποίο υλοποιείται διαθεματικά στο πλαίσιο των μαθημάτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Φωτεινοπούλου Βασιλική, Ρεντίνα Ελένη και Χαλαστάρα Ιουλία. Επίσης και η κ. Τατάκου Ζωή που συμμετείχε στη δράση στο πλαίσιο εργασίας της για ένα μάθημα του πτυχίου της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι η Ένωση είναι η πρώτη από όλες τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων της Ελλάδος που παίρνει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα.
Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, δηλαδή κάθε ανθεκτικού στερεού υλικού που πετιέται ή εγκαταλείπεται σε θάλασσες και ακτές, αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλειά μας.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς και δραστηριοποιούνται άμεσα ώστε να κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες και τις ακτές μας τη μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ως Στρατηγικός Εταίρος, στοχεύει για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια με τέσσερις φορές το χρόνο καθαρισμό της παραλίας, καταμέτρηση και συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση επιλεγμένων παραλιών στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου των Προσκοπικών Συστημάτων και των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενεργός συμμετοχή καθενός από εμάς για την προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να αντιληφθούν την προέλευση των απορριμμάτων στις παραλίες, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παραλιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.