Κατηγορηματικά διαψεύδει τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Αποστόλη Γαλάτη ότι το δίκτυο ύδρευσης της Πορταριάς είναι πεπαλαιωμένο, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Κοντορίζος, που εκτιμά ότι η μικρή επιβάρυνση στο νερό προέρχεται από το γεγονός ότι αρκετοί διατηρούν βρύσες και από το παλιό δίκτυο, με αποτέλεσμα να γίνεται «μπάι πας» και μικρός αριθμός κωλοβακτηριδίων να μπαίνει στο νέο δίκτυο.
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς, που τόνισε ότι οι Βολιώτες και οι Πηλιορείτες γνωρίζουν τι έχει γίνει με το νερό.
«Υποτιμητικό να ανοίξω διάλογο…»
Ερωτηθείς για τα λεγόμενα του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ και τις σε βάρος του κατηγορίες, ο κ. Κοντορίζος είπε ότι είναι υποτιμητικό να ανοίξει διάλογο με τον κ. Γαλάτη «που πρέπει να κερδίσει ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση, το οποίο δεν βλέπω. Και όχι βέβαια τις 10 εκλογικές αναμετρήσεις που έχω κερδίσει εγώ και με τίμησε ο κόσμος για 40 χρόνια, που με τίμησε ο κόσμος της Πορταριάς και στη συνέχεια του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου».
Όπως ανέφερε, ο πρώην Δήμος Πορταριάς, πήρε χρήματα, επειδή είχε κάνει συμφωνία με τον τότε δήμαρχο Βόλου Δημήτρη Πιτσιώρη, ότι η Πορταριά θα δίνει νερό από τις πηγές, θα μετριέται η ποσότητα που δίνεται και ο Δήμος θα πληρώνει 10 δραχμές ανά κυβικό μέτρο νερού. «Ίσως από το ποσό επί τόσα χρόνια να έχει αθροίσει ο κ. Γαλάτης και να βρήκε ότι είναι 1 εκ. €», ανέφερε ο κ. Κοντορίζος.
Αναφορικά με το δίκτυο που ελέχθη ότι είναι παλιό, ο πρώην δήμαρχος πληροφορεί τον κ. Γαλάτη και τους υπόλοιπους της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου, ότι το δίκτυο υδρεύσεως της Πορταριάς είναι καινούργιο εξ υπαρχής σε όλο το χωριό, με σωλήνες pvc και όχι σιδερένιες, είναι κλειστό κύκλωμα και έχει περίπου 10 πιεζοθραύστες.
Όπως εξήγησε, το δίκτυο έγινε μεταξύ 1987-1989 με σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη την οποία εκπόνησαν δύο γραφεία, ένα από την Αθήνα και ένα από το Βόλο, που εφαρμόστηκαν ακριβώς κατά χιλιοστό, με την επίβλεψη όχι μόνο της ΤΥΔΚ, αλλά και των ιδίων των μελετητών που βρισκόταν καθημερινά στο έργο. «Έγινε δε με κλειστά κυκλώματα, ώστε όλο το δίκτυο να έχει την ίδια πίεση, διότι με το παλιό δίκτυο οι πάνω συνοικίες δεν είχαν νερό και οι κάτω είχαν πολύ μεγάλη πίεση», τόνισε.
«Μπορεί να ξέρει από μπάλα, όχι από θέματα ύδρευσης»
«Ο κ. Γαλάτης δεν ξέρει απ’ αυτά τα πράγματα, μπορεί να ξέρει από μπάλα, αλλά όχι από θέματα ύδρευσης, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ έχει εξαιρετικούς και πολύ καταρτισμένους μηχανικούς, τους οποίους μπορεί να ρωτήσει. Όσα είπε είναι ψέματα και του καταλογίζω ότι έχει άγνοια, αλλά ας ρωτήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντορίζος.
Για την ποιότητα του νερού της Πορταριάς είπε ότι παλιότερα κατά καιρούς παρουσιαζόταν φαινόμενα ύπαρξης στο νερό ενός ή δύο κωλοβακτηριδίων, αλλά όχι σε βαθμό που να επηρεάζουν την υγεία των δημοτών. Ο πρώην Δήμος, ανέφερε, φρόντιζε να καθαρίζει εξ ολοκλήρου τις δεξαμενές, ενώ πολλοί κάτοικοι διατηρούσαν βρύσες από το παλιό και το νέο δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα κάποια κωλοβακτηρίδια από το παλιό δίκτυο, να εισέρχονται στο νέο δίκτυο ύδρευσης.
Ο πρώην Δήμος το είχε ξεκινήσει, αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει, λόγω Καλλικράτη και σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, πρέπει να πάνε στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ από σπίτι σε σπίτι της Πορταριάς, για να διαπιστώσουν ποιες βρύσες υπάρχουν από το παλιό και από το νέο δίκτυο ύδρευσης, να κόψουν τις βρύσες από το παλιό δίκτυο, ώστε να αποφευχθούν τα μερικά κωλοβακτηρίδια που παρουσιάζονται.
«Ο κ. Γαλάτης παρουσίασε μετρήσεις του Φεβρουαρίου ότι το νερό είναι επιβαρυμένο κι εμείς έχουμε του Μαΐου και το νερό είναι καθαρό», είπε ο κ. Κοντορίζος, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι ένα φύλλο να πέσει ή ένα πουλί να κουτσουλήσει στη βάνα της βρύσης, παρουσιάζεται μικροβιακό φορτίο.
«Δεν μπορεί ένα νερό που βγαίνει από 25-30 μέτρα βάθος, της πηγής Μάνα, να έχει κωλοβακτηρίδια ή οτιδήποτε άλλο. Το δίκτυο είναι καινούργιο, ενδέχεται με το μπάι πας του παλιού δικτύου, να δημιουργούν καταστάσεις και η εικόνα μεταβάλλεται από στιγμή σε στιγμή», είπε ο κ. Κοντορίζος.