Ποινικοποίηση των αγώνων επιχειρούν η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας, θεωρώντας θεωρούν ότι το να βρίσκεται ένας βουλευτής σε μια κινητοποίηση, δεν είναι πολιτική δραστηριότητα και όποιος βουλευτής βρίσκεται εκεί για τα συμπαρασταθεί στους αγρότες, στους εργάτες κλπ. πρέπει να πάει στα Δικαστήρια.
Ο Βασίλης Μεταξάς βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή για την ψηφοφορία στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής και είπε ότι η Πλεύση Ελευθερίας κρύφτηκε πίσω από τη θέση ότι γενικά αυτό ψηφίζει κάθε φορά και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία ψήφισε με τη ΝΔ υπέρ της άρσης του ακαταδίωκτου βουλευτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Επόμενο στάδιο είναι η εισήγηση της επιτροπής να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής ανέφερε ότι στις 23 Ιανουαρίου φέτος έγινε μια μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στον Παλαμά Καρδίτσας, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, στο σημείο που στήνεται το μπλόκο των αγροτών. Την ημέρα εκείνη οι αγρότες αποφάσισαν να κάνουν μια συμβολική κινητοποίηση στον Ε 65, από αυτές που γίνονται κατά καιρούς εκεί, για να δείξουν το στίγμα των προθέσεών τους και των διεκδικήσεών τους.
«Επειδή είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ασθένεια της ευλογιάς στα ζώα και ιδίως μετά τις πλημμύρες στην περιοχή μας, ο αγροτικός κόσμος στη Θεσσαλία είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή. Αυτή η διαμαρτυρία των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, με ευθύνη της κυβέρνησης χτυπήθηκε απρόκλητα από τα ΜΑΤ. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προκλητικής ενέργειας ήταν να διωχθούμε στελέχη του ΚΚΕ και να μας στείλουν με άθλιες και ανυπόστατες κατηγορίες (βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη κλπ.) στα Δικαστήρια», ανέφερε ο κ. Μεταξάς.
Ο ίδιος είπε ότι δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, με την έννοια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργατών, φέροντας ως παράδειγμα δικαστική απόφαση που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική απόφαση για απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι με βάση καταγγελίες των Σωματείων τους εκεί θα έχουμε τα επόμενα Τέμπη, από την υποστελέχωση σε προσωπικό.
Ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι δεν προξενεί εντύπωση ότι η πλειοψηφία στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής, η ΝΔ βρήκε συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθειά της την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία κρύφτηκε πίσω από τη θέση ότι γενικά αυτό ψηφίζει κάθε φορά και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, ψήφισε με τη ΝΔ υπέρ της άρσης του ακαταδίωκτου.
«Ποινικοποιούν τη συμπαράσταση βουλευτών σε αγώνες»
Όπως εξήγησε, η υπουργική ασυλία είναι άλλο πράγμα αυτό το άθλιο καθεστώς που υπάρχει με τους υπουργούς, που δίνει τη δυνατότητα επί της ουσίας να τελούν εγκλήματα και να μη λογοδοτούν για αυτά, που έχει θεσπιστεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ενώ το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου για τους υπουργούς και να δικάζονται για οτιδήποτε κάνουν στη διάρκεια της θητείας τους και είναι άλλο πράγμα το ακαταδίωκτο που υπάρχει για τους βουλευτές, δηλαδή η δυνατότητά τους να μπορούν να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και την πολιτική τους δραστηριότητα, γιατί αυτό είναι που προστατεύεται από το Σύνταγμα.
«Σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας θεωρούν ότι το να βρίσκεται ένας βουλευτής σε μια κινητοποίηση αγροτών, δεν είναι πολιτική δραστηριότητα, πρέπει να ποινικοποιηθεί και όποιος βουλευτής βρίσκεται εκεί για τα συμπαρασταθεί στους αγρότες, στους εργάτες κλπ. πρέπει να πάει στα Δικαστήρια», τόνισε ο κ. Μεταξάς, που πρόσθεσε ότι επί της ουσίας αυτό σημαίνει ποινικοποίηση των ίδιων των αγώνων.
Ο βουλευτής είπε ότι το ένα από τα δύο άρθρα που εισηγείται η εισαγγελέας να πάνε βουλευτές στα Δικαστήρια, το 308 του Π.Κ., επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμπλουτίστηκε με το ιδιώνυμο για τους πλειστηριασμούς, κατόπιν εντολής των τραπεζών και τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο για να στηρίζει από τη μια μεριά τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους και από την άλλη ποινικοποιούν τους αγώνες των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, που στρέφονται ενάντια σ’ αυτή την πολιτική που τους τσακίζει.
«Αυτό δεν πρόκειται να περάσει. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα έρθει η εισήγηση της επιτροπής και ο κάθε βουλευτής πρέπει να πάρει θέση συγκεκριμένα και ονομαστικά. Το ΚΚΕ διαχρονικά στην ιστορία του γνωρίζει από ανηφοριές και από οποιεσδήποτε προσπάθειες να απαγορευτεί η δραστηριότητα των μελών και των στελεχών του και επιβεβαιώνει τον ρόλο που έχουν τα στελέχη του κόμματος που έχουμε δημόσια θέση, είτε περιφερειακοί, είτε δημοτικοί σύμβουλοι», ανέφερε ο κ. Μεταξάς.
Ο βουλευτής είπε ότι τα στελέχη του ΚΚΕ δεν είναι για φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις, αλλά για να βρίσκονται δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό, με όλους τους τρόπους και με κάθε μέσο, στηρίζοντας τις αποφάσεις των οργάνων τους, τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι όσο αυτό το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος για να δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού και επιλεκτικά ικανό για τις ανάγκες των μεγάλων, προετοιμάζεται για τα χειρότερα και τις αντιφάσεις που το ίδιο το σύστημα φέρνει, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γύρω μας με το πολεμικό μέτωπο, θέλει όλα αυτά να τα φορτώσει στους λαούς, τόσο αυτό το σύστημα και το κράτος θα θωρακίζεται απέναντι στον εχθρό λαό. Και δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έχουμε απανωτά τέτοια δείγματα, είτε λέγεται πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, είτε αυτό που συμβαίνει με τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές, είτε αποφάσεις όπως αυτή στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής.
Σ’ αυτή την κατάσταση ο λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, να δει ποιους έχει απέναντί του, όχι μόνο να μην κάνει πίσω, αλλά να πιστέψει στη δύναμή του. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να τα βάλει με όλους, ανέφερε ο Βασίλης Μεταξάς.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος































