Βασίλης Κοντορίζος: Μην στερεύετε το Πήλιο, μην καταστρέφετε τον Τουρισμό του!…

Άρθρο του πρώην Δημάρχου Πορταριάς "με αφορμή μιαν αλλόκοτη απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ"

Κάθε καλοκαίρι οι ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου σε νερό είναι ιδιαιτέρως αυξημένες , όχι μόνον λόγω της εποχής, αλλά κυρίως εξ αιτίας της αλόγιστης σπατάλης του πολύτιμου αυτού αγαθού από πολλούς κατοίκους του ευρύτερου Βόλου, που ενεργούν χωρίς αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Γι’ αυτό, στο πρόσφατο παρελθόν, για να μην προκληθεί στο Συγκρότημα λειψυδρία, δήμαρχοι και διοικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ ελάμβαναν αυστηρά μέτρα περιορισμού της σπατάλης του πολύτιμου αυτού αγαθού, με υπηρεσιακά συνεργεία να περιέρχονται την πόλη και να επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες, που αδιαφορώντας, πότιζαν κήπους κι έπλεναν αυλές και αυτοκίνητα σαν να υδρευόταν ο Βόλος απ΄τους…Καταρράχτες του Νιαγάρα! Κανείς, όμως, από τους παραπάνω δεν διανοήθηκε να βάλει χέρι στα νερά του τουριστικού Πηλίου, αναλογιζόμενος την οικονομική καταστροφή, που θα προκαλούσε στην τοπική και την Εθνική Οικονομία, εν μέσω μάλιστα δεινής κρίσεως.

Αυτό, όμως, το αποτολμά σήμερα η νυν Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, με την αρμοδιότητα που της δίνει το διοικητικό τερατούργημα, που αποκαλείται «Καλλικράτης». Έτσι, εγνώρισε στα τοπικά συμβούλια της
Πορταριάς και της Μακρινίτσας, ότι θα κλείσει τις δημοτικές τους βρύσες, για να μην «πάει χαμένο το νερό» που χύνεται στους δρόμους. Έχουν συναίσθηση οι διοικούντες την Επιχείρηση τι διαπράττουν; Αν ναι, τότε συνειδητά πλήττουν τον Τουρισμό στο Πήλιο, σε ώρα μάλιστα αιχμής. Διότι η Πορταριά, η Μακρινίτσα και άλλα τουριστικά χωριά τού διεθνώς φημισμένου βουνού μας δεν έχουν θάλασσα.

Τα γάργαρα νερά, τους ανθώνες, τη δροσιά, το ζωογόνο πράσινο,και την μοναδική τους θέα προβάλλουν διεθνώς και αποτελούν κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Στις βρυσομάνες των χωριών μας γεύονται φυσιολογικό, επιτέλους, νερό οι ξένοι επισκέπτες. Σ’ αυτές φωτογραφίζονται και διαφημίζουν διεθνώς το Πήλιο. Την δυναμική αυτή θέλει να την καταστρέψει η ΔΕΥΑΜΒ, αντικαθιστώντας την με εικόνα θλιβερής ξεραϊλας;

Από την άλλη, γιατί οι διοικούντες τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης παραπληροφορούν τον κόσμο ισχυριζόμενοι ότι δήθεν το νερό από τις «ζωντανές» βρύσες της Πορταριάς και της Μακρινίτσας «πάει χαμένο» – και άρα το στερείται ο Μείζων Βόλος; Αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν ότι από το νερό αυτό δεν χάνεται ούτε σταγόνα και ότι όλο κατευθύνεται σε δυο μεγάλες αρδευτικές δεξαμενές, από τις οποίες ποτίζονται οι κτηματικές καλλιέργειες της Πορταριάς, αλλά και των όμορων κοινοτήτων, νοτίως του χωριού και ισορροπεί το οικοσύστημα; Άλλος τρόπος για να ποτιστούν τα κτήματα δεν υπάρχει! Αν το αγνοούν είναι ανεπίτρεπτο. Αν κάνουν, όμως, πως το αγνοούν είναι απαράδεκτο, γιατί έτσι ενσπείρουν μίσος και διχόνοια μεταξύ του αστικού και του αγροτικού πληθυσμού του «κακή τη μοίρα» Υπερδήμου Βόλου…

Ας μου επιτρέψει τώρα η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να θέσω ένα ερώτημα και και να υποβάλω μερικές προτάσεις. Το ερώτημα: Η Επιχείρηση ελέγχει, με ποιον τρόπο, με ποια μέτρα και ποια αποτελέσματα την σπάταλη υπερκατανάλωση νερού στο Πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, πριν αποφασίσει ν’ αποξηράνει τις βρύσες τουριστικών χωριών του Πηλίου, όπως η Πορταριά και η Μακρινίτσα;

Οι προτάσεις:

1 Είναι ανάγκη να ελεγχθεί το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου, για να εντοπισθούν κι επισκευασθούν βεβλαμένα σημεία, απ’ όπου διαρρέει και χάνεται πολύτιμο νερό.

2. Το νερό που χρησιμοποιείται στην Βιομηχανική Περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να προέρχεται από τις γεωτρήσεις και όχι από πηγές, το νερό των οποίων αποκλειστικώς να διοχετεύεται στο δίκτυο ύδρευσης,για να βελτιώνεται η ποιότητά του.

3. Στην Πορταριά και παραπλεύρως του Hotel Portaria, υπάρχει γεώτρηση, που αποδίδει 50 περίπου κυβικά νερό την ώρα. Είναι, όμως, κλειστή, «ταπωμένη». Ας ενεργοποιηθεί.

4. Το παρακάτω σχέδιο είναι μεγαλεπήβολο – κάποτε όμως πρέπει να γίνει. Να εκτελεσθουν, δηλαδή, έργα υδρομαστεύσεως για τα νερά των ρεμάτων τον χειμώνα, με μικρά ή μεγαλύτερα φράγματα. Το καλοκαίρι, το νερό αυτό να χρησιμοποιείται για άρδευση κι εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό έκανε προ ετών ο Μανώλης Γλέζος, ως Κοινοτάρχης Απειράνθου της Νάξου, επιλύοντας οριστικά το υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής, σ’ ένα νησιωτικό χώρο, όπου η λειψυδρία ενδημεί.

Τέλος, θα ήθελα να πληροφορήσω τους διοικούντες την ΔΕΥΑΜΒ ότι οι κάτοικοι των χωριών μας δεν είναι ούτε ασυνείδητοι τοπικιστές, ούτε ξεροκέφαλοι, ώστε να προτιμούν να χύνεται, δήθεν, άσκοπα το νερό της Πορταριάς, αδιαφορώντας, αν θα διψάσει ο Βόλος. Τους πληροφορώ ότι η Κοινότητα αυτή, διέθεσε οικειοθελώς στη ΔΕΥΑΜΒ (και άρα στο δίκτυο του Βόλου), επί Δημαρχίας Δημ. Πιτσιώρη, ολόκληρη την ποσότητα των υδάτων της πηγής «Γερακιά», καθώς και μέγα μέρος των υδάτων της πηγής «Μάνα». Να μην επιχειρούμε, όμως, σήμερα να λύσουμε ένα πρόβλημα, δημιουργώντας ένα άλλο μεγαλύτερο, εις βάρος των κατοίκων του Πηλίου και της μοναδικής πηγής υγιών εσόδων στη δύστυχη χώρα και την περιοχή μας, όπως είναι ο Τουρισμός….

Αλλά είπαμε! Ας όψεται ο «Καλλικράτης», που εδημιούργησε Σούπερ – Δήμους (Τέρατα του Φρανκενστάϊν), όπου αναγκαστικώς συνυπάρχουν αστικοί κι αγροτικοί πληθυσμοί, με διαφορετική κοινωνική σύνθεση, νοοτροπία και κυρίως προβλήματα, που πολλάκις για να επιλυθούν, στρέφονται εις βάρος και παραβλάπτουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες άλλων πληθυσμιακών και κοινωνικών συλλογικοτήτων των ιδίων αυτών Δήμων!…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΡΙΖΟΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.