Βάσεις εκπαίδευσης Αμερικανικών δυνάμεων Βόλος και Στεφανοβίκειο

Όπως προβλέπει η νέα συμφωνία πενταετούς διάρκειας

Την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες στο Βόλο όπου εδρεύει η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και το Στεφανοβίκειο, όπου βρίσκεται η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, προβλέπει η νέα Ελληνοαμερική συμφωνία, που έχει πενταετή διάρκεια και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων στη Μαγνησία, είναι σταθερή από το 2018 με ελικόπτερα Apache που μεταστάθμευαν από τη Γερμανία και πεζοναύτες στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με τα στελέχη των δύο μονάδων, τους χειμερινούς μήνες.
Ήδη Αμερικανικές δυνάμεις βρισκόταν σε Βόλο και Στεφανοβίκειο από τι2ς αρχές του χειμώνα και μεταστάθμευσαν στην Πολωνία, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ελληνοαμερικανική συμφωνία, στην οποία αντιδρούν κόμματα της Αριστεράς, που έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προβλέπει μεταξύ άλλων:
-Τη σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.
-Ο πρόεδρος του αμερικάνικου Κογκρέσου εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1.
-Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα.
-Επίσπευση της παράδοσης οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα.
-Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό
-Αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Βόλος, το Στεφανοβίκειο, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.
-Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.