Βελτίωση του Δήμου στο θέμα των αδέσποτων ζήτησαν οι μειοψηφίες

Τόνισαν ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε στα 9 χρόνια της Δημοτικής Αρχής

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου Βόλου 2022-2023, ενέκρινε με ψήφους της πλειοψηφίας. το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σήμερα.
Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών τόνισαν ότι το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων στα 9 χρόνια τα Δημοτικής Αρχής δεν έχει λυθεί και ζήτησαν βελτιώσεις.
Όπως επισημάνθηκε το 2021 περισυνελέγησαν 650 ζώα και το 2022 550 ζώα, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος αυξήθηκε πέρυσι κατά 7000 €.

Ο επικεφαλής της παράταξης ¨Μαζί για τον Βόλο¨ Ι. Αποστολάκης τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι πενιχρό και ο Δήμος έχει περιθώρια βελτίωσης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στις Γλαφυρές δεν υπάρχει κτηνιατρείο και όλες οι πράξεις γίνονται από ιδιώτη κτηνίατρο, μετά από σύμβαση και μεταφορά των ζώων στη συνοικία Παλαιών. Σύμφωνα με ον δημοτικό σύμβουλο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κτηνιατρείο στο καταφύγιο δεν υπάρχει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ζώων. Επίσης είπε ότι η αποπαρασιτοποίηση των ζώων είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο και δεν γίνεται, με αποτέλεσμα στο καταφύγιο να βρίσκονται υγιή ζώα με άλλα που έχουν παράσιτα και λοιμώδη νοσήματα.
Επίσης είπε ότι στον Δήμο Βόλου δεν υπάρχει σχεδιασμός για τις αδέσποτες γάτες, δεν υπάρχει εξοπλισμένο κτηνιατρείο στο καταφύγιο, ούτε έγινε πρόσληψη κτηνιάτρου για τη λειτουργία του, τόνισε ότι γίνονται αυθαίρετα οι αναθέσεις σε κτηνιάτρους.
Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι το θέμα της υγειονομικής ταφής ζώων έχει άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία και πρότεινε να μιλήσουμε για έναν σχεδιασμό αποτέφρωσης των ζώων στο μέλλον ή για δημοτικό νεκροταφείο ζώων συντροφιάς με μικρό αντίτιμο από τους ιδιοκτήτες των ζώων που θα κατέληγε στα αδέσποτα ζώα. Επίσης έθεσε το θέμα της προώθησης των υιοθεσιών των ζώων.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος είπε ότι υπάρχει αδυναμία προστασίας και σεβασμού των ζώων, κύρια από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, που έχει αποτέλεσμα την αδυναμία προστασίας της δημόσιας υγείας και διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων.
Επίσης είπε ότι δεν είναι δυνατή η αποτύπωση των αδέσποτων ζώων και οι περιορισμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού ζώων, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο ο Δήμος, αλλά και η κυβέρνηση, καθώς το επιχειρησικό πρόγραμμα έγινε με βάση τον νόμο 4830/21, τον οποί καταψήφισε το ΚΚΕ.
Όπως είπε, για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει κρατική ευθύνη κρατικών δομών για τη στέγαση, καταφύγια προσωρινής διαμονής, κτηνιατρείο, κλινική αδέσποτων, εξεταστήριο, χειρουργείο και νοσηλευτήριο, με πρόσληψη του κατάλληλου μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, ώστε να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση.
Επίσης είπε ότι πρέπει να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των ζώων, που αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας, ενώ τόνισε τη συμβολή των φιλοζωικών σωματείων που εθελοντικά θα συνεπικουρούν στο έργο των κρατικών δομών και θα συμβάλλουν στη διαδικασία των υιοθεσιών, που πρέπει να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.