Βοηθώντας την «άγρια ζωή» αρχίζοντας από την εκπαίδευση των παιδιών

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Συνεργασία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου με το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ»

Τα μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.), της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο « Άγιος Ιωσήφ» ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας του εκπαιδευτικού ιδρύματος κας Τσαρδακά Σοφίας , σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των Δ΄,Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων σε θέματα σχετικά με την άγρια ζωή. Η δράση είχε βιωματικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το σχολικό πρόγραμμα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Αρχικά, η αρχηγός της Ε.Π.Π. κα Λεονταρίτη Μαρία, αναφέρθηκε στον Προσκοπισμό, μίλησε για την ιστορία του, το έργο του, αλλά και την σπουδαιότητά του στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών. Έδωσε μάλιστα έμφαση στη σχέση του Προσκοπισμού με τον Εθελοντισμό, μέσα από την οποία, όπως ενημέρωσε στη συνέχεια η κ. Γιαννιά – Σχιζονίκα Έλενα, μέλος της Ένωσης και κτηνίατρος, γεννήθηκε και η ιδέα της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. Για τη λειτουργία της Ομάδας Άγριας Ζωής ενημέρωσε τους μαθητές/τριες τόσο η κα Γιαννιά -Σχιζονίκα όσο και ο κ. Σκοτεινιώτης Ιωάννης, μέλος της Ένωσης , ο οποίος εστίασε στο σκοπό της Ομάδας που είναι η περισυλλογή Αγρίων Ζώων (πουλιών, θηλαστικών, ερπετών, κ. ά) και η ασφαλής μεταφορά τους στα αντίστοιχα Κέντρα Άγριας Ζωής που βρίσκονται σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα. Σ τα Κέντρα αυτά, οι «ασθενείς» ή τα νεογνά που έχουν περισυλλεχθεί, μετά από κτηνιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, αφού πήραν μέρος σε προσκοπικά παιχνίδια, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ορισμένοι να συμμετάσχουν σ την προσομοίωση περισυλλογής Αγρίου Ζώου, υποδυόμενοι ρόλους μελών της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. Τέλος παρακολούθησαν ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από διασώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα από τη συγκεκριμένη Ένωση στην περιοχή της Μαγνησίας με τη βοήθεια της βαθμοφόρου του συστήματος κας Δάκα Παρασκευής και της ειδικής συνεργάτιδας της Ένωσης, φιλολόγου κας Χαλαστάρα Ιουλίας. Στο πέρας της ενημερωτικής αυτής δράσης η Προσκοπική ομάδα δώρισε μια χειροποίητη τεχνητή φωλιά πουλιών στους μαθητές για να την τοποθετήσουν στην αυλή του σχολείου τονίζοντας στα παιδιά ότι έτσι θα κάνουν τη διαφορά, προσφέροντας, δηλαδή, κατάλληλο χώρο στα πουλιά να φωλιάσουν, καθώς η έλλειψη χώρων για να ζήσουν είναι μεγάλη απειλή για τους φτερωτούς μας φίλους!

Η Ε.Π.Π. του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου ευχαριστούν θερμά την Διευθύντρια του σχολείου κα Τσαρδακά Σοφία καθώς και το Σύλλογο Διδασκόντων για τη συνεργασία και την ευκαιρία που δώσανε στα μέλη της Ένωσης να παρουσιάσουν το έργο της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. ενδυναμώνοντας παράλληλα το φιλοζωικό ένστικτο των μαθητών/τριών.
Με την ευκαιρία αυτή ενημερώνουμε τους πολίτες της Μαγνησίας ότι αν βρείτε κάποιο άγριο ζώο που χρήζει βοηθείας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Ένωσης στα τηλέφωνα: Λεονταρίτη Μαρία 6974797882, Σκοτεινιώτης Ιωάννης 6989614286 και Γιαννιά-Σχιζονίκα Έλενα 6938093653.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.