Βολιώτες ξεπουλάνε ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους

Όσο – όσο ξεπουλάνε τα ακίνητά τους απελπισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν τους φόρους τους ή άλλες υποχρεώσεις τους, σε μια παγωμένη από πλευράς αγοραπωλησιών αγορά ακινήτων, ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5», η πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Μαγνησίας Λία Κρατήρα.
Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, η εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων είπε ότι παρά τις υποσχέσεις η κυβέρνηση, λέει σήμερα ότι προσκρούει στον «τοίχο» της τρόικα «και δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό αληθεύει, καθώς αυτή τη φορά ούτε το 20% έκπτωσης στα ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα δεν έχουμε πετύχει». Επειδή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο ΕΝΦΙΑ με άλλο όνομα, πρόταση των ιδιοκτητών, είναι να διευρυνθεί η βάση, να πληρώνουν περισσότεροι και μικρότερα ποσά, εκτός από τις τεράστιες περιουσίες που οφείλουν να συνεισφέρουν περισσότερο. «Τα σενάρια που ακούγονται είναι δυσοίωνα με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, με το νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Δυστυχώς ελπίζαμε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, αλλά τελικά έγινε πιο ακριβός», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κρατήρα. Αναφορικά με την καταβολή του ΕΝΦΙΑ φέτος, η πρόεδρος του παραρτήματος ιδιοκτητών ακινήτων τόνισε ότι φέτος θα πληρώσει 26% μικρότερο ποσοστό φορολογούμενων, που είχαν ούτως ή άλλως μικρότερη επιβάρυνση, ποσοστό 30% πιο πολλά και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν φόρο όσο και πέρυσι.

Υπερφορολόγηση
Οι φόροι είναι υπερβολικοί και δεν ανταποκρίνονται στην φορολογική ικανότητα των ανθρώπων, ούτε και στην αξία της περιουσίας που είναι υπέρ φορολογημένη στην Ελλάδα, εκτίμησε η πρόεδρος του παραρτήματος ιδιοκτητών ακινήτων. Η Λία Κρατήρα ζήτησε οι αντικειμενικές αξίες να πέσουν στο επίπεδο των εμπορικών αξιών των ακινήτων, γιατί η ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων ήταν μηδαμινή, μόνο και μόνο για συμμόρφωση προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι πραγματική. «Οι τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν ανταποκρίνονται στις εμπορικές τιμές, σε καμία περίπτωση και σε καμία πόλη», τόνισε. Τέλος, αναφερόμενη στις αγοραπωλησίες ακινήτων, σημείωσε ότι παραμένουν παγωμένες, με ελάχιστη κινητικότητα και σε τιμές κατά πολύ «χτυπημένες», από ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και πρέπει να βρουν μετρητά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους ή άλλες υποχρεώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.