Βολιώτικοι αισθητήρες αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων ταξιδεύουν στις πέντε Ηπείρους

Από αριστερά, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κα Ελένη Κολιοπούλου, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Analytics Δρ Σωτήρης Μπαντάς και ο Επικεφαλής του τμήματος Σχεδιασμού των προϊόντων κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκ. € εξασφάλισε η εταιρία Centaur Analytics

Συνεχώς ανοδική είναι η πορεία της εταιρίας Centaur Analytics, που δημιουργεί έξυπνους αισθητήρες και λογισμικό που τοποθετούνται σε σιλό αποθήκευσης ή κοντέινερ μεταφοράς αγροτικών προϊόντων αι παρέχουν σε πραγματικό χρόνο την ακριβή εικόνα για τις συνθήκες αποθήκευσης και την ποιότητα των αγαθών, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και υποβάθμιση του προϊόντος.
Η ιδέα είναι μοναδική παγκόσμια, έλυσε προβλήματα που υπήρχαν μέχρι χθες και ήδη οι αισθητήρες και η τεχνολογία της εταιρίας που ιδρύθηκε στο Βόλο το 2014, ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες στις πέντε ηπείρους και οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες.

Η εταιρία που ξεκίνησε το 2014 στο Βόλο, ανήκει στον κλάδο του διαδικτύου των πραγμάτων και δραστηριοποιείται στον αγροτεχνολογικό τομέα , είναι μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και σήμερα ο συνιδρυτής της και Βολιώτης Σωτήρης Μπαντάς ανακοίνωσε νέο κύκλο χρηματοδότησης 2,5 εκ. € (3 εκ. $) που εξασφαλίστηκαν από την Marathon Venture Capital, με τη συνεργασία Delta Degesch, καθώς και από τους υφιστάμενους επενδυτές OurCrowd Avi Reichental.
Όπως ανακοίνωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics Σωτήρης Μπαντάς, η εταιρία πρόκειται να αξιοποιήσει τη νέα επένδυση για την επιτάχυνση ανάπτυξης της τεχνολογίας της για δημητριακά, αλεύρι και άλλα αγροτικά προϊόντα υψηλής αξίας και να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της.

Ήδη η Centaur Analytics διαθέτει γραφεία σε Βόλο, Αθήνα, Τέξας και Καλιφόρνια, απασχολεί στο Βόλο 20 άτομα προσωπικό και ήδη έχει αναρτήσει άλλες 11 πολύ εξειδικευμένες θέσεις, ενώ έχει όραμα την παροχή αφθονίας αγροτικών προϊόντων και την εξάλειψη των απωλειών, με τεχνολογικές λύσεις που μετασχηματίζουν την παραδοσιακή εφοδιαστική αλυσίδα και ψηφιοποιημένη αλυσίδα ποιότητας.
Μάλιστα συμβάλει και στην επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, κάτι που απέδειξε με την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη, που εργάστηκε στη Σουηδία και στη Γερμανία, ενώ πλέον εγκαταστάθηκε στο Βόλο με τη σύζυγό του και εργάζεται για την Centaur Analytics ως διευθυντής τεχνολογιών. Ακόμη, χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για έρευνα.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας παρουσία και της προέδρου Ελένης Κολιοπούλου, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σωτ. Μπαντάς και ο διευθυντής τεχνολογιών Νίκος Αναστασιάδης, παρουσίασαν τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον και τις προτάσεις τους για συνεργασίες με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής.

Λαμπρό παράδειγμα
Στο παράδειγμα και την καλή πρακτική μιας εταιρίας startup, όπως ξεκίνησε η Centaur Analytics, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Ελένη Κολιοπούλου, που εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της εταιρείας και την παρουσία της πλέον στο διεθνή χώρο ε
Όπως είπε, η Centaur Analytics Inc., είναι μέλος του Συνδέσμου από το 2016, ενισχύει την εξωστρέφεια και την καινοτομία και είναι μια επιχείρηση που προσελκύει ξένα κεφάλαια, εμποδίζει το brain drain, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΘΚΕ, σε δύσκολους καιρούς, κάποιοι άνθρωποι με όραμα και φιλοδοξίες:

• Ανέλαβαν το ρίσκο να επιχειρήσουν,
• Πρωτοπόρησαν και εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας ένα καινοτόμο εγχείρημα,
• Προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών οργανισμών,
• Έφεραν κεφάλαια στη χώρα και τη Θεσσαλία,
• Δημιούργησαν θέσεις εργασίας υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού,
• Συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Η νέα χρηματοδότηση
Ο κ. Μπαντάς αναφέρθηκε στο νέο κεφάλαιο που επενδύθηκε στην εταιρεία για την ανάπτυξη των προϊόντων της, με την υποστήριξη της Marathon Venture Capital, μίας από τις πλέον δυναμικές επενδυτικές εταιρείες της Ευρώπης, όπως και της ηγέτιδας της αγοράς λύσεων προστασίας αγροτικών αγαθών, Delta Degesch.

Ο ίδιο ανέφερε ότι «κάνουμε ψηφιακή την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Σχεδιάζουμε και παράγουμε αισθητήρες στην Ελλάδα, με την ιδιαιτερότητα να λειτουργήσουν μέσα σε αποθηκευμένα προϊόντα όπως δημητριακά. Ο ανταγωνισμός μας σήμερα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Επίσης συνδυάζουμε προϊόντα με τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη αλλοιώσεων στα αγροτικά προϊόντα και την καθοδήγηση τελικών χρηστών πως θα απεντομώσουν τα αγροτικά τους προϊόντα».

Ο κ. Μπαντάς είπε ότι έχει επιλέξει το Βόλο για τον τομέα της έρευνας, του σχεδιασμού και της παραγωγής γιατί οι Έλληνες μπορούν να είναι ηγέτες στο χώρο, ενώ υπάρχουν Θεσσαλικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν αυτή την τεχνολογία. Επιπλέον ανέφερε ότι έχει συναισθηματικούς δεσμούς με την πόλη, ενώ εδώ υπάρχουν εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με τους μισθούς των επιστημόνων να είναι στο ένα τρίτο και ένα τέταρτο από αυτούς των ΗΠΑ, αλλά και το Π.Θ. που διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και αξιοποιούνται στο χώρο της έρευνας. Ακόμη ότι η εταιρεία καταπολεμά το brain drain απασχολώντας στο Βόλο Έλληνες που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, όπως ο Νίκος Αναστασιάδης «που ήλθε με γυναίκα του από Βερολίνο για να δουλέψει για μας ηγούμενος της τεχνολογικής μας ανάπτυξης και χωρίς να έχει σχέσεις με Βόλο».

Οι πελάτες της εταιρείας είναι σε όλο τον κόσμο. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι η καρδιά της βιομηχανίας και τροφίμων χτυπά σε άλλες χώρες γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στις ΗΠΑ και σε χώρες που υπάρχουν επιχειρήσεις ανάλογου μεγέθους. Όταν κάποιος σκέφτεται αποθηκευμένο αγροτικό προϊόν, αλλοιώσιμο και συντηρήσιμο να σκέφτεται τη Centaur Analytics Inc.», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.