Βόλος- κορωνοϊός: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων

Πανελλαδική αύξηση κρουσμάτων γρίπης, κορωνοϊού και RSV

Αυξημένα είναι τα περιστατικά γρίπης, κορωνοϊού αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV πανελλαδικά , σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΕΟΔΥ που αφορά στην εβδομάδα παρατήρησης από 25 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2023. Σε ότι αφορά στον Βόλο, καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, σταθεροποίηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά λύματα, αν και οι μολύνσεις εξακολουθούν να υφίστανται.

Ειδικότερα, όπως καταγράφει ο ΕΟΔΥ σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατήρησης. Σε ότι αφορά στον κορωνοϊό η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα .

  • Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, ενώ αύξηση καταγράφηκε και στις νέες διασωληνώσεις.
  • Στο μεταξύ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% και εμφανίζει αυξητική τάση, τέλος η θετικότητα στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα του Βόλου

Την εβδομάδα από τα Χριστούγεννα έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 51/2023 στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις εννέα (6/9) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ αυτή την εβδομάδα αναφοράς. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις εννέα (1/9) περιοχές του ΕΔΕΛ, ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε σε δύο περιοχές (2/9).

Συγκεκριμένα αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+116%), στη Θεσσαλονίκη (+60%), στην Αττική (+56%) και στο Ηράκλειο (+31%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+18%) και στην Πάτρα (+13%). Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-15%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στον Βόλο (0%) και στη Λάρισα (+10%).

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.