Βόλος: Ζητούν στοιχεία για το «Στρατόπεδο» της γερμανικής κατοχής

Ο Σύλλογος Φίλων, εθελοντών και οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΥΟΣ και το Στέκι πολιτισμού Μεταμορφώσεις θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, της ιστορικής μνήμης αλλά και της εμπειρίας των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Για τον λόγο αυτό ανέλαβαν μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας και των ιστοριών ανθρώπων που σχετίστηκαν με αυτό του εμβληματικού κτηρίου, κληροδοτήματος Στρεφτάρη, που βρίσκεται επί των οδών Γ.Καρτάλη 48 με 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ ( πρώην Σαρακηνού) (σημερινή έδρα του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ).

Το συγκεκριμένο κτίριο, με την επωνυμία «Στρατόπεδο» κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αποτέλεσε τόπο ανάκρισης και βασανιστηρίων αυτή την περίοδο, αντίστοιχα με την όμορη κίτρινη αποθήκη.

Παρά το απευθυνθήκαν σε πιθανές πηγές συλλογής στοιχείων (ΓΑΚ, ΟΠΙΒΟ, Μουσείο πόλης Βόλου κ.α.), τα στοιχεία ήταν περιορισμένα. Ζητούν λοιπόν την βοήθεια οποιουδήποτε  μπορεί να δώσει προφορικές ή γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο, κυρίως για το διάστημα της γερμανικής κατοχής ή να τους κατευθύνει σε άλλες πηγές άντλησης πληροφοριών.

Αυτή η πρωτοβουλία, πέραν της σημασίας για την αποκατάσταση της ιστορικής συνέχειας και μνήμης, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους να μοιραστούν την εμπειρία και τα συναισθήματά τους τους για τεκταινόμενα που δεν καταγράφηκαν ποτέ στην επίσημη ιστορία αλλά είναι εκεί και επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Για επικοινωνία όσοι έχουν πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στους:

Κατερίνα Μαυρογιαννάκη-6972-832298

Γιώργο Κατσίκη-6948-526167

Έφη Τριανταφύλλου-6972108027

ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ-Ξενοφώντα Σελπεσάκη-24210-23439

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.