«Walk For Freedom»: Μια σιωπηλή πορεία στον Βόλο για τα εκατομμύρια θύματα εμπορίας ανθρώπων

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα θύματα εμπορίας ανθρώπων στον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2018). Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου περπατάμε και πάλι για την Ελευθερία σε 12 πόλεις της Ελλάδας παράλληλα με άλλες 50 χώρες του κόσμου.

H πορεία Walk For Freedom πραγματοποιείται παγκοσμίως για έκτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21. Φέτος, για δεύτερη χρονιά στην πόλη του Βόλου, η δράση συνδιοργανώνεται από την Α21 και το Α-team Volos, σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις», υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και των Κοινωνικών του Δομών: Κέντρο Κοινότητας και Βοήθεια στο Σπίτι. Την δράση στηρίζει πανελλαδικά το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη δράση συμμετέχουν μεταξύ άλλων και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος». Σκοπός της δράσης Walk For Freedom είναι η αφύπνιση του κόσμου για την έκταση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα καθώς και για την αναγκαιότητα να εκλείψει η σκληρή εκμετάλλευση που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας.

Το Walk For Freedom δεν είναι μια πορεία διαμαρτυρίας, αλλά μια δράση στην οποία τα άτομα περπατούν σε μια σειρά σιωπηλά, εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στα “δίχτυα” του οργανωμένου εγκλήματος. Μεμονωμένα άτομα και φορείς κοινωνικής προσφοράς καλούνται να πάρουν μέρος και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της εκμετάλλευσης. H δράση αποτελεί μια ευκαιρία για την πόλη του Βόλου να πάρει θέση ενάντια στο αόρατο αυτό έγκλημα στο οποίο καθένας μας είναι συμμέτοχος, έστω και άθελά του. Από τα χωράφια και τα φανάρια, στους οίκους ανοχής ή στο δρόμο, μέχρι τα κλειστά σπίτια, τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων βρίσκονται δίπλα μας και αυτό μας αφορά όλους!

Η συγκέντρωση των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 17:30 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου-Δημαρχείο Βόλου. Η πορεία θα περάσει από την παραλιακή οδό και θα τερματίσει στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Ταυτόχρονα θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό σχετικό με την εμπορία ανθρώπων. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους. Η πορεία θα διεξαχθεί και σε άλλες 11 πόλεις, μεταξύ άλλων Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θέρμη, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Καρδίτσα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ανώνυμη καταγγελία για περιστατικό εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, υπάρχει διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109.

Αν δεις κάτι, πες κάτι!

Πληροφορίες δράσης
Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες: A21 Greece και A-team Volos στο FB
https://www.facebook.com/events/529727651108007/
Ενδυμασία: Τ-shirt “Walk For Freedom” ή οποιαδήποτε μαύρη περιβολή.
Δείτε το promo βίντεο
#Walkforfreedom 2019

Περισσότερες Πληροφορίες

WALK FOR FREEDOM
Το Walk For Freedom αποτελεί τη μοναδική δημόσια εκδήλωση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δράση Walk For Freedom ξεκίνησε με πρωτοβουλία της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Α21 που μάχεται από το 2008 ενάντια στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η πορεία αυτή, που είναι σιωπηλή, δεν είναι μια διαμαρτυρία, αλλά μια προσπάθεια να έρθει στην επιφάνεια το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να εκπροσωπηθούν τα εκατομμύρια θύματα αυτού του εγκλήματος.
Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι στα μαύρα, δημιουργούν μια γραμμή, και κρατώντας ενημερωτικές πινακίδες, και προχωρούν βηματίζοντας στη σειρά σε κεντρικά σημεία και τοποθεσίες της πόλης τους. Ολοκληρώνοντας την πορεία τους διακηρύττουν τη λέξη «Ελευθερία» με την ελπίδα ότι η εκδήλωση αυτή θα βοηθήσει στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση αλλά και τελικά δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Παράλληλα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, ενώ η δράση παίρνει μεγάλη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου και των social media.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται πως χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου- σε περισσότερες από 450 τοποθεσίες σε 50 διαφορετικές χώρες- θα συμμετέχουν στο κίνημα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στην Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ξάνθη κ.α., ενώ στον χάρτη βρίσκονται και οι Λευκωσία και Λεμεσός της Κύπρου.

A21- ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Η Α21 είναι μια διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 13 πόλεις σε 11 χώρες του κόσμου (Θεσσαλονίκη, Σόφια, Κίεβο, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Όσλο, Κέιπ Τάουν, Μπανγκόκ, Πατάγια, Σύδνεϋ, Καλιφόρνια, Βόρεια Καρολίνα).
Το όνομα A21 – Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing Slavery in the 21st Century) εκφράζει το όραμα του οργανισμού για έναν κόσμο χωρίς δουλεία. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την Ενημέρωση, την Ταυτοποίηση και την Αποκατάσταση των ανθρώπων.

Ενημέρωση των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης.
Δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, το ευρύ κοινό καθώς και τις ευάλωτες ομάδες.

Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και η απόδοση δικαιοσύνης στους διακινητές τους.
Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια και οι ένοχοι δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι.

Φροντίδα και ενίσχυση των επιζώντων trafficking.
Η Α21 μπορεί να προσφέρει σε επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαναπατρισμό κ.α. σύμφωνα πάντα με τις ατομικές τους ανάγκες και με στόχο την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Για τους παραπάνω σκοπούς η Α21 διατηρεί ξενώνα κρίσης και κέντρο ημέρας.

1109 – ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 δημιουργείται στην Ελλάδα η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η μοναδική γραμμή στην ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό αντικείμενο την εμπορία ανθρώπων.
Τις κλήσεις διαχειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, οι οποίοι ομιλούν ελληνικά και αγγλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα άμεσης τηλε-διερμηνείας σε περισσότερες από 200 γλώσσες. Μέσω της Γραμμής 1109 παρέχεται ενημέρωση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, τις ενδείξεις αναγνώρισης περιστατικών εμπορίας ανθρώπων καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Α21 προς τους επιζώντες/επιζήσασες.
Επιπλέον, μέσω της Γραμμής 1109, οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν ανώνυμα υποψίες ή πιθανά περιστατικά που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων. Οι χειριστές κλήσεων επεξεργάζονται τις αναφορές, διαχειρίζονται κατά περίπτωση τις πληροφορίες και τις προωθούν στις διωκτικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων.
Η Γραμμή 1109 λειτουργεί επίσης ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των διασωθέντων θυμάτων και των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και αποκατάστασης σε όλη τη χώρα.
Η Γραμμή 1109 δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες αναφορές για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων μέσω τηλεφώνου, email, ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας της www.1109.gr.