Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια ζωής του Μουσείου Βόλου

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης με την πορεία των εργασιών που έγιναν

Από σήμερα ξεκίνησαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια ζωής που συμπληρώνει φέτος το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και που κορυφώνονται αύριο Σάββατο το απόγευμα, με τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπου θα υπάρχει η πορεία και όλη η εξέλιξη και η πρόοδος όλων αυτών των εργασιών. Οι εκδηλώσεις γίνονται στη μνήμη του αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου και είναι αφιερωμένες στην προβολή του έργου του ερευνητή και της όλης πορείας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μαγνησία.

Η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Δρ. Ανθή Μπάτζιου δήλωσε ότι τιμούνται τα 110 χρόνια της λειτουργίας του Μουσείου, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Απόστολου Αρβανιτόπουλου.
Όπως είπε, η Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θεώρησε ότι θα ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος για την προβολή του έργου του ερευνητή και της όλης πορείας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μαγνησία, σ’ αυτά τα 110 χρόνια, να φανεί η συνέχεια, η πρόοδος και οι προοπτικές που ανοίγονται μετά από μια τόσο μεγάλη ερευνητική πορεία.

Αύριο Σάββατο, το απόγευμα γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης που οργάνωσε η Εφορίας Αρχαιοτήτων, που είναι βασισμένη στον πρωτοπόρο αυτό αρχαιολόγο και στις έρευνες που ξεκίνησε στις μεγάλες πόλεις της Μαγνησίας και στις έρευνες που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας, από τους σημερινούς αρχαιολόγους της Εφορίας.
Η κα Μπάτζιου ανέφερε ότι στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα υπάρχει η πορεία και όλη η εξέλιξη και η πρόοδος όλων αυτών των εργασιών.
Η ημερίδα που γίνεται σήμερα, υποστηρίζει το σκεπτικό αυτής της έκθεσης και θα ακολουθήσουν στα επόμενα δύο χρόνια παράλληλες δράσεις με ημερίδες και εκθέσεις επιμέρους θεμάτων ου άπτονται ων ενοτήτων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Τέλος, η διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τόνισε ότι έχει γίνει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά γι’ αυτό την έκθεση που αρχίζει να υλοποιείται από την επόμενη εβδομάδα.

Έρευνα σε Ελλάδα και Αγγλία
Η Μαρία Σταματοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασε τις έρευνες στο νότιο τομέα της Δημητριάδος και συγκεκριμένα τα τείχη που βρέθηκαν οι γνωστές στήλες που βρίσκονται στο Αθανασάκειο Μουσείο του Βόλου.
Η καθηγήτρια παρουσίασε τις έρευνες που έγιναν στο νεκροταφείο, τα πλούσια ευρήματα και την ταύτισή τους, από το Ιερό της Πασικράτειας. Όπως είπε, η Πασικράτεια, ήταν μια θεότητα που θεωρούνταν των νεκρών, αλλά ουσιαστικά είναι μια θεότητα που προστατεύει παιδιά, κορίτσια και αγόρια, στις φάσεις μετάβασής τους από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η συγκεκριμένη έρευνα από την κα Σταματοπούλου έγινε στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.