Ξεκίνησε τις εργασίες του το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο

Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου, το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Στο συνέδριο παρίστανται η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης και πλήθος μελών της ΚΕΔΕ και αυτοδιοικητικών που γέμισαν τον μεγάλο χώρο.

Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου, το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με κεντρικό θέμα: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
Στο συνέδριο παρίστανται η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης και πλήθος μελών της ΚΕΔΕ και αυτοδιοικητικών που γέμισαν τον μεγάλο χώρο.

Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θαν. Νασιακόπουλος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Τριαντόπουλος υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής, ο Κώστας Αγοραστός περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Λάρνακας εκ μέρους της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, πρόεδρος της ΠΟΠ ΟΤΑ, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρδάκη.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι είναι το τελευταίο συνέδριο τη ΚΕΔΕ πριν τις εθνικές εκλογές και πιθανότητα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τι έγινε τα 3,5 χρόνια που προηγήθηκαν και αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις (μεταναστευτική, υγειονομική, ενεργειακή και κλιματική) πως στήριξε η Πολιτεία την Αυτοδιοίκηση και πως ανταποκρίθηκαν οι πολίτες, ώστε η κοινωνία όρθια.
«Πατώντας στη σχέση που οικοδομήθηκε στα δύσκολα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Τ.Α. για ότι απαιτείται, είτε αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, είτε αποφορά της Δημοτική Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αι τις σχολικές επιτροπές για να υπάρχει απόλυτη σιγουριά για τη θέρμανση των παιδιών μας», τόνισε.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα μπει το λιθαράκι για την επόμενη μέρα, ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τ.Α. κυρίως οργανωτικά και θεσμικά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταστατική θέση των αιρετών. Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο υφυπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το υπουργείο έχει ευκαιρία να διαχειρίζεται πόρου από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, «Αντ. Τρίτσης» και μόνο τα ΥΠΕΣ έχει 5 δις € έργα σε όλη τη χώρα και απαιτείται σωστός σχεδιασμός.
Σχετικά με τα έργα του Βόλου, ο κ Πέτσας τόνισε ότι έγιναν πολύ μεγάλα βήματα και πριν από λίγο διάστημα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Αξία» χρηματοδότησης των Δήμων για δικαστικές αποφάσεις, που μπορεί να συμβάλει στη διαμάχη της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ. Για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το ΥΠΕΣ ανταποκρίνεται πάτα για αιτήματα διαδημοτικά, είναι απόλυτα θετικό και το σχολείο θα ενταχθεί.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος τόνισε ότι αυτές οι συναντήσεις που αναπτύσσουν συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές, ώστε να μεταφέρονται σε όλα τα επίπεδα ποια είναι η φωνή των πολιτών, καθώς οι Δήμοι είναι αυτοί που έρχονται πιο κοντά στους πολίτες. Όπως είπε το συνέδριο θα είναι αξιόλογο με πολύ ουσιαστικά συμπεράσματα και θα είναι οδηγός για τις πολιτικές μας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι οι Δήμοι κρατήθηκαν όρθιοι τις πολλές κρίσης που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια και το ζητούμενο δεν είναι η επιβίωσή τους αλλά να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, κάτι που απαιτεί βαθμούς ελευθερίας, αυτονομία και ανεξαρτησία. Ο ίδιος ζήτησε πόρους και θεσμικέ αλλαγές, που φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολες από τη χρηματοδότηση.

Ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέφερε ότι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες είναι τα θέματα της αντιμετώπισης των κρίσεων και των καταστροφών, που επιταχύνονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία και με την κλιματική κρίση.
Όπως είπε πρώτιστο καθήκον της Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού είναι η διαχείριση των θεμάτων που άπτονται των φυσικών καταστροφών και των κρίσεων, καθώς η ΤΑ έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο πάνω στην διαχείριση αυτών των θεμάτων, γιατί είναι κοντά στον πολίτη, είναι αυτή που καλείται να διαχειριστεί την έκτακτη ανάγκη σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα με όρους που δεν είναι σαφείς χωρίς πόρους, δυνατότητες και προσωπικό, με αποτέλεσμα η βέλτιστη διαχείριση να μη φτάνει στο επίπεδο που θα έπρεπε. Ως αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο κ. Λέκκας είπε ότι έχει μπει ένα μεγάλο πλάνο ια ένα μεγάλο πρόγραμμα ώστε οι ΟΤΑ να καταστούν ικανοί να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις κρίσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παραστεργίου στην εισήγησή του τόνισε ότι οι ΟΤΑ προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι κρίσεις και οι καταστάσεις και στάθηκε στον κάθε πολίτη, χωρίς να μείνει κανένας πίσω.
Ακόμη είπε ότι θέλουμε ένα συνέδριο που θα δώσει τα εργαλεία για ισχυρή Αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη Ελλάδα, με δίκαιη κατανομή των επιπλέον χρηματοδοτήσεων σε όλους τους Δήμους.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι στη θητεία του στην ΚΕΔΕ έδωσε βάρος στην ουσία και όχι στην άσκοπη διαφωνία, στην τριετία που πέρασε με δυσκολίες οι Δήμοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι και βλέπουν την τριετία οι πόροι να ανέλθουν σε 6,95 δις € αυξημένοι από τα 5,3 δις € την προηγούμενη τριετία. Για το 2023 οι ΟΤΑ ξεκινάει με πάνω από 200 εκ. € επιπλέον και με αυξημένους ΚΑΠ.
Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν λύθηκαν είπε ότι οι ΔΕΥΑ ακόμη είναι σε αναμονή για τα χρήματα που δικαιούνται και δεν πήραν. Επίσης ζητούν κάλυψη της ναυαγοσωσικής κάλυψης, επιπλέον να φτάσουν τνα χρήματα για καθαριότητα και σχολεία, λόγω αυξημένων εξόδων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε πάγωμα των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους και ρύθμιση οφειλών των πολιτών στους Δήμους, ενώ τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα παρακρατηθέντα.
Επίσης είπε ότι η χρηματοδότηση των Δήμων είναι πολύ καλή και οι ΟΤΑ δεν είχαν δει άλλη φορά τόσα χρήματα, ενώ τόνισε την ανάγκη άμεσης ένταξης έργων, στο πλαίσιο των προτάσεων που έγιναν την άνοιξη και προ ημερών άρχισαν οι εντάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, με 130 εκ. € θα μπορέσουν τα ενταχθούν έργα οδικής ασφάλειας όλων των δρόμων που είναι επικίνδυνοι και σε άθλια κατάσταση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε άμεσα λύσεις για εποχικό προσωπικό, ώστε να στελεχωθούν οι υποστελεχωμένοι Δήμοι και ζήτησε να εξαντληθούν τα νόμιμα μέσα για την παραμονή των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως και να ληφθούν μέτρα για την ενέργεια και να δοθούν δάνεια στους Δήμους που δεν έχουν τη δυνατότητα για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
Τέλος ζήτησε μια σοβαρή προσπάθεια με κεντρικό σχεδιασμό για την ανακύκλωση και την επεξεργασία απορριμμάτων, για τα αδέσποτα και για λύση στο θέμα του τέλους ταφής και αν δεν δοθεί λύση, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει δικαστικά για το τελευταίο θέμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.