Ύμνος Μανώλη Γλέζου στους δασκάλους που έπεσαν για την ελευθερία

Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού του Π.Θ.

Στους πολλούς δασκάλους ανά τη χώρα και από το Βόλο, που πολέμησαν και έπεσαν στον αγώνα της ελευθερίας από τους κατακτητές, αφιέρωσε την ομιλία του στην εκδήλωση αναγόρευσής του επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Μανώλης Γλέζος, ένας γνήσιος αγωνιστής, που αφιέρωσε τον τίτλο στη μητέρα του από την οποία έμαθε να λέει πάντα την αλήθεια και να μην κάνει πίσω για όσα πιστεύει.
Ο άνθρωπος σύμβουλο που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών για μια καλύτερη κοινωνία διαχρονικά, στο κατάμεστο αμφιθέατρο “Ιωάννης Κορδάτος” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε μια ομιλία διανθισμένη με ποίημά του αφιερωμένο σε μία εκπαιδευτικό που εκτελέστηκε για τις ιδέες της στα 28 της χρόνια στην Καισαριανή.

Παρέμβαση των καθαριστριών

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών έλαβε το λόγο για να παραθέσει τα αιτήματά τους. Στην αίθουσα παραβρίσκονταν καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πανό, στο οποίο αναγραφόταν: Καμία απόλυση – κανένας εργολάβος. Καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο.
Η πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει κατανόηση από τον κ. Γλέζο για την κατάσταση της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Δεν είχαμε επιλογή, 30 συναδέλφισσές μας οδηγούνται στην ανεργία, λόγω του κατάπτυστου διαγωνισμού που προβλέπει την πρόσληψη καθαριστριών έως 25 ετών και άγαμες. Δεν θέλουν εργαζόμενους, θέλουν δούλους, την ώρα που ο αριθμός των φοιτητών του Πανεπιστημίου διπλασιάζεται. Ζητούμε να μας ανανεώσουν τις συμβάσεις, να μη γίνει καμία απόλυση, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών, καμία μείωση μισθού», τόνισε.

«Δεν συνάδει ο δήμαρχος με αυτό που είναι η πόλη»
Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης αναφέρθηκε στα 30 χρόνια του Τμήματος και τη σημαντική συμβολή του στην εκπαίδευση δασκάλων με υψηλού επιπέδου σπουδές αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στην κοινωνία με κύριο τομέα παρέμβασης τους Ρομά και τους πρόσφυγές. “Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς τα τριάντα χρόνια της ιστορίας του συνδέονται με την ιστορία ενός ανθρώπου όπως ο Μανώλης Γλέζος και τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά του στον τόπο”, τόνισε ο πρύτανης.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Παναγιώτης Πολίτης αποκάλεσε τον Μανώλη Γλέζο σύντροφο και είπε ότι τον καλωσορίζει όλη η Θεσσαλία, αυτή του Κιλελέρ αλλά και του σήμερα με τα πολλά προβλήματα. «Εδώ είναι ο Βόλος των κοινωνικών αγώνων και των κινημάτων, όχι όμως και του δημάρχου που δεν κλήθηκε γιατί δεν συνάδει με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι αυτή η πόλη», ήταν η δήλωσή του.
Όπως είπε, απευθυνόμενος προς τον Μ. Γλέζο, σε καλωσορίζει το Π.Θ. που μεγαλώνει αλλά δεν βρίσκει λύση για τις καθαρίστριες. «Εσένα τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, όπως σε αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ που σηματοδότησες την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή κατεβάζοντας τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Σε ευχαριστούμε που αποδέχθηκες να γίνει επίτιμος διδάκτορας του Τμήματός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αντιπρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε. Μαρία Παπαρούση εξέφρασε την ικανοποίησή τους που είχε την τύχη και τη χαρά να παραβρίσκεται σε αυτή την τιμητική εκδήλωση όπου το πανεπιστήμιο και το Τμήμα αποτίουν φόρο τιμής σε ένα τόσο μεγάλο άνδρα και αγωνιστή που ήδη έχει λάβει παρόμοιες τιμές για τη δράση και τα ενδιαφέροντά του από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Η κ. Παπαρούση επισήμανε ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να συμβάλλει στην κοινωνική αλλαγή και οι εκπαιδευτικοί να διαθέτουν κοινωνική συνείδηση για την προαγωγή ιδεών και πρακτικών για την προστασία κάθε διαφορετικότητας. Αναφέρθηκε στο μεγάλο βιογραφικό του Μ. Γλέζου και σε ορισμένα σημεία από τη δράστη του που αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε φοιτητή.

Η αναγόρευση
Ακολούθησε η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης της διοίκησης του Τμήματος και το ψήφισμα που εξέδωσαν για την αναγόρευση του Μαν. Γλέζου, ενώ στην συνέχεια εκείνος ενδύθηκε την τήβεννο και έλαβε τις σχετικές τιμές της θέσης του.
Ο Μανώλης Γλέζος υποκλίθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Γιαν. Κορδάτος» και τόνισε ότι αποδέχεται την τιμή που του γίνεται διότι δεν την επιζήτησε, δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, δεν υπάρχει δόλος και δεν κατέχει κανένα κυβερνητικό αξίωμα.
«Σε καμία από τις πέντε αναγορεύσεις μου δεν κατείχα κυβερνητικό αξίωμα. Η απόφαση για την αναγόρευσή μου ήταν ομόφωνη και θα συνεχίσω ανεξαρτήτως όλων, να ασχολούμαι με την παιδαγωγική. Παθιάζομαι για τις απόψεις μου, αλλά ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθούν. Τίθενται προς κρίση όλων», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός, αφιέρωσε την αναγόρευσή του στη μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου και είπε πως στο χωριό του, στη Νάξο, είναι γνωστός ως ο Νώλης της Μάχης. «Η μητέρα μου με δίδαξε να μη λέω ψέματα, να έχω άποψη, τη δύναμή μου να την χρησιμοποιώ όχι μόνο αμυνόμενος αλλά και ως υπερασπιστής των αδυνάτων και με δίδαξε τις αντιλήψεις των παιδαγωγών Πεσταλότσι και Μοντεσόρι», τόνισε και πρόσθεσε ότι η παιδαγωγική αποτελεί έναν συστηματικό τρόπο μετάλλαξης της αγέλης σε κοινωνία, μέσω της απόκτησης Παιδείας.

Ο Μαν. Γλέζος αναφέρθηκε στην αξία της παιδαγωγικής και απήγγειλε ποίημα που έγραψε ο ίδιος αφιερωμένο στην 28χρονη δασκάλα Κούλα Μητρούση, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.
Πρόσθεσε πως οι πρώτοι που εξαρχής και σε αριθμό έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα είναι οι δάσκαλοι. Σύμφωνα με τον Άγγελο Ελεφάντη, διανοούμενο της ελληνικής Αριστεράς και εκδότη, το 32% των καπεταναίων του ΕΛΑΣ, ήταν δάσκαλοι, και αυτό οφείλεται στις ριζοσπαστικές ιδέες με τις οποίες είχαν έρθει σε επαφή.

Τέλος, αναφέρθηκε στον αδερφό του Νίκο Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής της παιδαγωγικής ακαδημίας και δήλωσε πως φτιάχνει μία μεγάλη βιβλιοθήκη στη μνήμη του.

Μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές του παιδαγωγικού τμήματος και τον πολύ κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.