Υπαρκτό και μείζον το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία

φωτό αρχείου
Ψυχολόγος στο σχολικό συγκρότημα που λιποθύμησε μαθητής μετά από χρήση ουσιών

Υπαρκτό και μείζον είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών σε εφήβους που φοιτούν στο σχολείο, στο Βόλο αλλά και σε όλο το νομό, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σε σχολική μονάδα της πόλης, όπου μαθητής λιποθύμησε από χρήση ουσιών. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ζήτημα και οργανώνει την Τετάρτη συνάντηση με τους διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων. Μετά από αυτό το περιστατικό, έρχεται στο προσκήνιο έρευνα του 2011 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, σύμφωνα με την οποία το 31.8% των 17αρηδων του νομού κάπνιζε, το 20.7 % έπινε πέντε ποτά στη σειρά, ενώ το 3,3% των μαθητών από τα 13 τους έως και τα 17 είχε κάνει χρήση του χαπιού έκσταση!
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η είδηση του μαθητή που λιποθύμησε σε σχολική μονάδα του Βόλου εξαιτίας χρήσης ουσιών. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σοβαρό και διογκώνεται και πολλές φορές, τόσο στη θητεία του ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας όσο και ως εκπαιδευτικός ,έτυχε να έρθει αντιμέτωπος με παρόμοια ζητήματα.
Χθες, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, πραγματοποιήθηκε σχολικό συμβούλιο, στο οποίο έλαβε μέρος ο κ. Σαβελίδης, εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, οι εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, γονείς των μαθητών, σχολικοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, πλήθος γονέων, όπως και ψυχολόγος από το ΚΕΘΕΑ.
Ο κ. Σαβελίδης επεσήμανε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, πως το ζήτημα των ναρκωτικών είναι διαχρονικό και μόνο λίγα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ανέφερε πως το πρώτο και βασικό «κάστρο» είναι η οικογένεια και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη και συντονισμένες προσπάθειες ενημέρωσης.
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος από το ΚΕΘΕΑ ανέφερε πως όταν κλήθηκε στο ίδιο σχολείο να μιλήσει για το θέμα των ναρκωτικών σε γονείς, εμφανίστηκαν μόλις τέσσερις από τα 300 παιδιά, που φοιτούν εκεί.
Μετά από εκτενή συζήτηση, ζητήθηκε η ενίσχυση φύλαξης των σχολικών κτηρίων, η ασφάλιση των εισόδων, ενώ ζητήθηκε από το Δήμο Βόλου να επέμβει στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, προκειμένου να αποκοπούν από τον αύλειο χώρο κάποια «κρυφά» σημεία που δεν είναι εύκολα ορατά και μπορούν να πηγαίνουν οι μαθητές, χωρίς επίβλεψη.
Αν και οι γονείς ζήτησαν να τοποθετηθούν κάμερες στο σχολείο, αυτή η πρόταση δεν βρήκε σύμφωνη την σχολική κοινότητα και τους προϊσταμένους, οπότε και απορρίφθηκε.
Ο κ. Σαβελίδης ανακοίνωσε πως προσλήφθηκε ψυχολόγος για το εν λόγω σχολικό συγκρότημα και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ψυχολόγων σε όλα τα σχολεία, ενώ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή 300 μαθητές συμμετέχουν σε έξι προγράμματα που εκπονούνται από την Δευτεροβάθμια με θέμα την πρόληψη κατά των ναρκωτικών.
Επιπλέον, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προγραμματίσει παιδαγωγική συνάντηση με τους διευθυντές και τους υποδιευθυντές των σχολείων, όπου θα μιλήσουν αρμόδιοι για το θέμα των εξαρτήσεων και των ουσιών, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι της αστυνομίας, των δικαστικών αρχών αλλά και του Χαμόγελου του Παιδιού.
Για το θέμα της λιποθυμίας του μαθητή, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με την Πρωτοβάθμιας θα πραγματοποιήσουν μία μεγάλη ημερίδα αναδεικνύοντας το θέμα των ναρκωτικών και κυρίως αυτό της πρόληψης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.