Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή ζητούν επιτακτικά οι δάσκαλοι

Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το γεγονός ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Σχολών, με τη διατήρηση της αυτονομίας των τμημάτων τους, αλλά και διεύρυνση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο σχολείο, μικρότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα και ανθρώπινους όρους λειτουργίας για τα σχολεία, επισημάνθηκε σε ενημερωτική ημερίδα για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην προσχολική αγωγή, που έγινε σήμερα στο κτίριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Αθανάσιος Κικινής, ο οποίος ανέφερε ότι η Ομοσπονδία εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια και προς τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτική και Προσχολικής και κυρίως προς τους εκπαιδευτικούς, για να τονίζει την ανάγκη για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
Ο κ. Κικινής δήλωσε ότι το αίτημα αυτό είναι 30 ετών, πριν από 11 χρόνια καθιερώθηκε το ένα έτος υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και σήμερα οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για να θεσμοθετηθεί και το δεύτερο, μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό, αν υλοποιηθεί δεν θα έχει επιπλέον κόστος. Ο ίδιος τόνισε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μεγάλη δουλειά σε κτίρια κατάλληλα για νηπιαγωγεία και προσλήψεις νηπιαγωγών.
«Έχουμε επανειλημμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό Παιδείας και προσπαθούμε να το πετύχουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. Πρόσθεσε δε ότι επειδή αυτή η κουβέντα δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη πραγματικότητα που έχει να κάνει με τις διεργασίες που συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια, γι’ αυτό η ημερίδα έγινε στο Πανεπιστήμιο.
Η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Σχολών, με τη διατήρηση της αυτονομίας των τμημάτων τους, αλλά και διεύρυνση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο σχολείο, μικρότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα και ανθρώπινους όρους λειτουργίας για τα σχολεία. Ο κ. Κικινής δήλωσε ότι η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει τη δημόσια Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί παλεύουν να το ξαναφέρουν στο σχολείο.

Ο Σπύρος Μαρίνης εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ δήλωσε ότι το θέμα της προσχολικής αγωγής είναι αναπόσπαστο από τις συνολικότερες διεκδικήσεις που χρειάζεται να θέσει με επιθετικότερο τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόρφωση και παιδεία στο ύψος των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, για δίχρονη προσχολική αγωγή με όλα τα νήπια και προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.