Μέτρα υπέρ των επενδύσεων και τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin

Μέτρα υπέρ των επενδύσεων, η πρόοδος της τραπεζικής ένωσης, η υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και η φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων θα απασχολήσουν σήμερα Τρίτη τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 28 Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Η συνεδρίαση του Ecofin θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι και αυτής θα προεδρεύσει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της ιταλικής κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο του Ecofin αναμένεται να βρεθεί η πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για μια νέα συμφωνία ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα προβλέπει την ανταμοιβή των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις με φθηνή χρηματοδότηση για επενδύσεις και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ακόμη, θα εξετασθούν οι συστάσεις που έγιναν από το ΔΝΤ για μεγάλα προγράμματα επενδύσεων σε υποδομές στην ΕΕ.

Στο Συμβούλιο των 28 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα εξετασθεί ακόμα η υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και οι προτάσεις της Επιτροπής για τις αλλαγές στη φορολόγηση της ενέργειας.

Τέλος, στο Ecofin θα εξετασθούν πτυχές της τραπεζική ένωσης που σχετίζονται με τις συνεισφορές τω τραπεζών για το ταμείο του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι τράπεζες στα κράτη μέλη θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε βάθος οκταετίας ένα αρχικό κεφάλαιο 55 δισ. ευρώ για το ταμείο του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης. Οι πόροι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τραπεζικών ζημιών έως το 5% του ενεργητικού της τράπεζας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.