ΕΑΣΕ/ICAP: Πιο ανήσυχοι οι CEOs για την οικονομία

Πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι CEOs για την ταχύτητα εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα των ΕΑΣΕ/ICAP.
Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τρίτο τρίμηνο του 2014 υποχώρησε στις 155 μονάδες, έπειτα από αρκετά τρίμηνα ανοδικής πορείας, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.
«Η κάμψη του δείκτη αποτυπώνει την ανησυχία των CEOs για την ταχύτητα εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο όπου η αποκλιμάκωση της ύφεσης είναι δεδομένη και η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα σε τομείς όπως η φορολογία, ο εξορθολογισμός των δαπανών του δημοσίου και οι αγορές αγαθών και εργασίας», αναφέρεται στην έρευνα.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει κάμψη του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και οριακή άνοδο στις πολύ μεγάλες. Η μείωση είναι υψηλότερη στις μικρές και μεσαίες έναντι οριακής μείωσης στις μεγάλες.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) διαμορφώθηκε στις 147 μονάδες έναντι 148 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε μεγαλύτερη πτώση στις 163 μονάδες έναντι 172 το προηγούμενο τρίμηνο.
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε κάμψη μετά από 11 τρίμηνα ανοδικής πορείας και διαμορφώθηκε στις 155 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο. Η κάμψη, που προέρχεται κυρίως από τους επικεφαλής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύουμε ότι είναι συγκυριακή και εκφράζει προσωρινή απόκλιση από την σταθερά ανοδική τάση του δείκτη, η οποία αποτυπώνει την εδραιωμένη πίστη των CEOs ότι η ελληνική οικονομία βλέπει μπροστά της την έξοδο από την περίοδο ύφεσης», παρατηρεί ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος.
Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας υποχώρησε στις 231 μονάδες έναντι 237 το προηγούμενο τρίμηνο. Σημαντική ωστόσο διαφοροποίηση καταγράφεται μεταξύ των κλάδων. Στη βιομηχανία και το εμπόριο ο δείκτης μειώθηκε αισθητά, ενώ αντίθετα στις υπηρεσίες παρουσίασε οριακή άνοδο.
Παράλληλα, το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη το επόμενο έτος μειώθηκε σε 47% έναντι 61% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε μικρή κάμψη στις 167 μονάδες έναντι 170 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη έναντι του περασμένου έτους μειώθηκε σε 28% (έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο).
Επίσης, οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων διαφοροποιούνται έναντι των υπολοίπων αφού σε ποσοστό 60% θεωρούν ότι σε έναν χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή.
Το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων που διοικούν οδήγησε σε μικρή αύξηση του δείκτη στις 129 μονάδες. Οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων δηλώνουν σε ποσοστό 61% (έναντι 55% του συνόλου) ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιριών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν.
Αντίθετα, ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος παρουσίασε πτώση μετά από αρκετά τρίμηνα ανοδικής πορείας. Ο δείκτης σημείωσε πτώση στις 152 μονάδες έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων διαφοροποιούνται έναντι των υπολοίπων αφού σε ποσοστό 75% πιστεύουν ότι η μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν θα είναι καλύτερη από την τρέχουσα.
«Κλειδί» για τις εξαγωγές η αύξηση των καινοτομικών προϊόντων και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για τους παράγοντες που θα επιδράσουν καθοριστικά στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Το 43% των CEOs θεωρούν ότι η αύξηση των καινοτομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και με μικρή διαφορά ακολουθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (39% των CEOs). Αντίθετα, μόνο το 18% θεωρούν ως πιο σημαντικό παράγοντα τις μεταβολές στη ζήτηση των χωρών προορισμού των ελληνικών προϊόντων.
Το 44% των CEOs υποστηρίζει ότι ο τομέας του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας που έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Με μικρή διαφορά ακολουθεί ο εξορθολογισμός και η περαιτέρω μείωση των δαπανών του δημοσίου που επιλέχθηκε από το 39% των CEOs, ενώ μόνο το 17% πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές αγαθών και εργασίας έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
Αξιόλογες είναι οι διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις των CEOs σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ένας στους δύο CEOs των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο τομέας της φορολογίας έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, ποσοστό που μειώνεται σε 35% στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.