Eurogroup: Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά τα επόμενα βήματα

Την επιτάχυνση της αξιολόγησης της τρόικας ζήτησαν από τον Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στο Eurogroup πιέζοντας για τη λήψη των μέτρων που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα, διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προανήγγειλε ως το διάδοχο σχήμα του μνημονίου την Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) καθώς και τη συμμετοχή του ΔΝΤ με ρόλο που απομένει να ξεκαθαριστεί.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε το θετικό αποτέλεσμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, το γεγονός ότι προβλέπεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη «έπειτα από έξι δύσκολα χρόνια», καθώς και το ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να λάβει μία σειρά από μέτρα, σημειώνοντας πάντως ότι «απομένουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, όπως αυτή που αφορά τη νέα φάση μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Ο υπουργός κ. Χαρδούβελης παρουσίασε την άποψη της κυβέρνησης για το θέμα αυτό» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας πάντως ότι το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί, και στο οποίο απομένουν να γίνουν λεπτομερέστερες συζητήσεις μετά το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, είναι εκείνο της προληπτικής γραμμής πίστωσης με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL) από τον ESM.

«Υπάρχει ισχυρή στήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με τη μορφή ενός ισχύοντος εργαλείου του ESM, που ονομάζεται ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Αυτός είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε τώρα και θα εργαστούμε για τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

Προς την κατεύθυνση της ECCL έδειξε και ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες καθώς η σχετική συζήτηση εκκρεμεί. Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι η ECCL συνδέεται τόσο με προϋποθέσεις όσο και με παρακολούθηση (monitoring) της εφαρμογής των προϋποθέσεων αυτών.

Όσο για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα αυτή φάση, μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση της, τόνισε όμως ότι υπάρχει συμφωνία ότι η παρουσία του ΔΝΤ ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά ότι τότε, μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, «δεν θα υπάρχει τίποτα», γεγονός κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των αγορών. Γι’ αυτό -πρόσθεσε- «είναι κρίσιμο» να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρέχουσα αξιολόγηση.

Ο Γ.Ντάισλεμπλουμ επίσης χαρακτήρισε «πρόωρο συμπέρασμα» ότι για την προληπτική γραμμή στήριξης θα χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, επιμένοντας ότι το μέγεθος του προληπτικού εργαλείου θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βάσει των συμπερασμάτων της για τις ανάγκες της χώρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.