Σε δημοσιονομικό κενό έπεσαν οι διαπραγματεύσεις

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη αποτίμηση των συναντήσεων στο Παρίσι και να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος παρά την προσέγγιση με την πλευρά των δανειστών σε μία μια σειρά από ακανθώδη και με υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θέματα η τρόικα επιμένει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015, ρίχνοντας μάλιστα στο τραπέζι του διαλόγου το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ακόμη και για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσει θέμα «συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης ή εκλογές». Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση και όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Bloomberg, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο Παρίσι, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος. Συζητά μόνο μια τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι πολύ πιθανό να συνδυαστεί χρονικά και με την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή ΠτΔ, ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο, ώστε «να βοηθήσει στην εξεύρεση των 180 βουλευτών».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Παρίσι η ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να είπε «ναι», αλλά με «αυστηρές προϋποθέσεις» στο lockout, στο 50+1% του συνόλου των εργαζομένων για να κηρυχθεί μια απεργία, και σε σημαντικές αλλαγές όσων προβλέπονται για τις συνδικαλιστικές άδειες και την αυτοχρηματοδότηση των συνδικάτων. Ωστόσο και εδώ το τοπίο είναι θολό, με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή τα συγκεκριμένα μέτρα. Η υπαναχώρηση αυτή της Αθήνας πάντως δεν κατέστη δυνατόν να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών της χώρας για το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.