Κάτω και από τα 70 δολάρια το πετρέλαιο

Κάτω από τα 70 δολάρια «κατρακύλησε» η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε απώλειες 6,3% δολάρια στα 69,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent στο αντίστοιχο συμβόλαιο υποχώρησε κατά 6,65% στα 72,58 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα, τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους αμετάβλητη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ομοφωνία στην απόφαση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω αφενός της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και αφετέρου λόγω της αύξησης της παραγωγής από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που ανέμεναν να υπάρξει κάποια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ώστε να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής. Άλλωστε, στο «καρτέλ» του πετρελαίου, αρκετές είναι οι χώρες που χρειάζονται μια τιμή κοντά στα 100 δολάρια. Οπως ανέφερε πρόσφατη έκθεση του το ΔΝΤ, με τις υπάρχουσες τιμές μόνον το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν αρκετά κέρδη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ Ιράν, Ιράκ και Αλγερία χρειάζονται μια τιμή της τάξεως τουλάχιστον των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.