Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό

Με τα μέλη του Euro Working Group στη χθεσινή συνεδρίαση (ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Τ. Αναστασάτος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου) να ζητούν από την Αθήνα να εργαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Δεκεμβρίου, στην κυβέρνηση αρχίζει και ωριμάζει η ιδέα να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο «σκούπα», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Πρωθυπουργός -ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- θα έχει τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενδεχομένως και με το ΔΝΤ, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, με στόχο να πείσει ότι οι παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση επαρκούν. Επίσης, εκκρεμεί ακόμη η επίσκεψη στην Αθήνα των Π. Μοσχοβισί και Γ. Κατάινεν.
Πάντως, τα μηνύματα από το χθεσινό EWG ήταν κάθε άλλο παρά θετικά. Οι εταίροι, σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα, δέχονται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού περί τα 2,5 δισ. (1,8 από διάφορους κωδικούς και 650 από το ασφαλιστικό) και ζητούν από την ελληνική πλευρά να το καλύψει.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να έχει κλείσει η συμφωνία έως το τέλος του χρόνου και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο πριν από την προεδρική εκλογή.
Το πρόβλημα είναι αφενός ότι το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αφετέρου ότι το κλίμα που διαμορφώνεται «δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για την ανεύρεση των 180 βουλευτών για την Προεδρική εκλογή». Γι’ αυτό και αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι της κριτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του γεγονότος ότι μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στις αγορές και προβλήματα με ετέρους και δανειστές.
Την ίδια ώρα «γεμάτο» αναμένεται να είναι πολιτικά το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αύριο στη Λαμία για την περιφερειακή σύσκεψη του κόμματος όπου στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Αύριο θα λάβει χώρα και η εκδήλωση των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη στο Γκάζι όπου αναμένεται να παραστούν η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής είναι κοντά στη δημιουργία νέου κόμματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.