«Βόμβα» το δημογραφικό μειώνεται το εργατικό δυναμικό

«Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας Σούλα Βακουφτσή που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Το Δημογραφικό Πρόβλημα στην Ελλάδα και τρόποι επίλυσής του», το Σάββατο 18 Ιουνίου στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 9.30 το πρωί. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι η δεύτερη γηραιότερη χώρα μετά την Ιαπωνία και έκρουσε κώδωνα κινδύνου ότι σε μερικά χρόνια δεν θα έχουν εργατικό δυναμικό για παραγωγή πλούτου.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», η Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. Βακουφτσή, παρουσία και μελών της διοίκησης του Συλλόγου, καταγράφεται μείωση των γεννήσεων στη χώρα και αύξηση των θανάτων που σε συνδυασμό με τη φυγή των νέων στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια ανθρώπινο δυναμικό για παραγωγή πλούτου. Επιπλέον άσκηση κριτική διαχρονικά στις κυβερνήσεις διότι δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το πρόβλημα.

«Είμαστε η δεύτερη χώρα σε αριθμό ηλικιωμένων παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ο δείκτης γεννητικότητας στη χώρα μας είναι στο 1,2 όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 2,1 παιδιά ανά οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και προέβλεψεότι σε λίγα χρόνια, οι παιδικές χαρές αντί να φιλοξενούν παιδιά θα φιλοξενούν ηλικιωμένους.

Το πρόβλημα στη χώρα μας, σημείωσε, είναι πιο έντονο στα χωριά, τα σχολεία ερημώνουν και οι γεννήσεις από 110.000 το χρόνο το 2007 πλέον έχουν μειωθεί στις 60.000-70.000 το 2016.

Σύμφωνα με την κα Βακουφτσή, ότι ο σύλλογος αριθμεί 1680 οικογένειες τριτέκνων αλλά υπάρχουν και οικογένειες τριτέκνων που δεν είναι εγγεγραμμένοι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός που εγγράφεται σε σχέση με το παρελθόν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το 2010 είχαν γραφεί 100 οικογένειες και το 2016 έξι ακόμη οικογένειες.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της κας Βακουφτσή για την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία δεν δέχθηκε να συναντήσει τους τριτέκνους για να της θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Το μόνο που ζητάμε είναι να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα τα παιδιά μας και μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους, έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους». Η μόνη θετική εξέλιξη στα αιτήματά τους ήταν η ψήφιση στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεβρουαρίου, της διάταξης για μείωση τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους τριτέκνους, ρύθμιση που δεν έχουν υιοθετήσει όμως όλοι οι δήμοι της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θεόδωρος Κοντός, Αντιπρόεδρος ΟΠΟΤΤΕ με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα με την ματιάς ενότ τρίτκνου.
Μία εισήγηση θα κάνει ο Κωνσταντινος Βούλγαρης προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικής και Μετανστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ με θέμα «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και προοπτικές».

Με θέμα «Η Ελλάδα χάνεται; Οι μεταπολεμικές δημογραφικές μας εξελίξεις, τάξεις και προοπτικές» θα μιλήσει ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την τρίτη εισήγηση θα κάνει ο Διονύσης Μπαλούρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με θέμα «Γονιμότητα και παιδική φτώχεια σε περιόδους κρίσης: Η περίπτωση της Ελλάδας». Τέλος ο Δημήτρης Ψαρράκης, οικονομολόγος, σύμβουλος στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μιλήσει με θέμα «Το Δημογραφικό ως οικονομικό πρόβλημα και τα εργαλεία επίλυσής του».

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Τσαλαπάτα και το Μουσείο Πόλης Βόλου. Την Κυριακή οι σύνεδροι και οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» με το Μουτζούρη για τις Μηλιές, θα επισκεφθούν τον Ιερό Ναό Παμμεγγίστων Ταξιαρχών και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.