Διαμαρτυρία των υλοτόμων για τις άδειες που ανακάλεσε το Δασαρχείο

Τονίζουν ότι οργιάζει η λαθροϋλοτομία και θα συνεχίσουν τον αγώνα

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν σήμερα το πρωί στο Δασαρχείο Βόλου και στη Διεύθυνση Δασών, περίπου 100 υλοτόμοι διαφόρων περιοχών του Πηλίου, που κατέβηκαν στο Βόλο με αυτοκινητοπομπή με μαύρες σημαίες. Διαμαρτύρονται ότι από 1 Ιανουαρίου 2015 ανακλήθηκαν οι άδειες υλοτομίας και οι 1500 περίπου άνθρωποι που απασχολούνται είναι άνεργοι, ενώ λόγω της απόφασης αυτής η λαθροϋλοτομία οργιάζει στο Πήλιο και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

ΥΛΟΤΟΜΟΙ1ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝΌπως δήλωσαν υλοτόμοι, από την αρχή της χρονιάς το Δασαρχείο δεν δίνει άδειες υλοτόμησης για τα διακατεχόμενα δάση, τα οποία δίνονται γι’ αυτό το σκοπό πάνω από 100 χρόνια. Μάλιστα τόνισαν ότι χωρίς να έχει αλλάξει ο νόμος, το Δασαρχείο δεν δέχεται τις αιτήσεις υλοτόμησης.
Οι υλοτόμοι κατέθεσαν υπόμνημα και ζητούν να πάνε ξανά στο προηγούμενο καθεστώς, για να επιστραφούν τα διακατεχόμενα δάση προς υλοτόμηση.

Η απαγόρευση υλοτόμησης έγινε μετά από εγκύκλιο του διευθυντή Περιφέρειας Δασών Μαγνησίας κ. Τσέλιγκα, οπότε το Δασαρχείο Βόλου, άμεσα και απροειδοποίητα ανακάλεσε όλες τις σε ισχύ άδειες υλοτομίας για τον Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και χωρίς το Δασαρχείο να αποσαφηνίζει το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο ανακλήθηκαν οι άδειες.

«Η ασαφής και όλως αναιτιολόγητη επιβολή του επαχθούς μέτρου της ανάκλησης των αδειών, χωρίς χορήγηση μεταβατικής περιόδου για την ένταξη στο νέο καθεστώς και χωρίς προηγουμένως από το Δασαρχείο να μας γνωστοποιηθεί ποιο είναι αυτό το νέο νομικό καθεστώς και οι ιδιαίτερες προϋποθέσεις που επιτάσσει, αποτελεί ταφόπλακα για τον επαγγελματία υλοτόμο και τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της Μαγνησίας», επισημαίνουν οι υλοτόμοι στο υπόμνημά τους.

Οι υλοτόμοι ζητούν την επαναχορήγηση των αδειών υλοτομίας που βρισκόταν σε ισχύ, διότι δεν μεταβλήθηκε το νομικό καθεστώς για τη χορήγησή τους και την πλήρη και έγγραφη αποσαφήνιση τυχόν αλλαγών του νομικού πλαισίου, που οδήγησε στην ανάκληση των αδειών τους.
Στη Μαγνησία υπάρχουν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Ν. Πηλίου (Μηλιές), Κισσού και το Σωματείο Εμπόρων και Υλοτόμων Μαγνησίας, που απασχολούν πάνω από 1500 ανθρώπους.

Όπως δήλωσαν οι υλοτόμοι, στη Διεύθυνση Δασών γνωστοποιήθηκε ότι το Δασαρχείο λειτουργεί παράνομα, καθώς έπρεπε να αναγράφει τους λόγους για τους οποίους ανακλήθηκαν οι άδειες υλοτομίας, κάτι που δεν έγινε, καθώς στην απάντηση της υπηρεσίας αναγραφόταν «ελλιπή στοιχεία» και χωρίς επεξήγηση.
Ζήτησαν δε κλιμάκιο του Δασαρχείου και της Διεύθυνσης Δασών να πάνε επί τόπου για να ενημερώσουν τους υλοτόμους για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

«Οργιάζει η λαθροϋλοτομία»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Υλοτόμων Μαγνησίας «Αγ. Προκόπιος» Απόστολος Πετρόπουλος δήλωσε ότι ανάμεσα στους υλοτόμους υπάρχουν νέα παιδιά που σπούδασαν, δεν μπορούν να βρουν δουλειά και αποφάσισαν να ανέβουν στο βουνό για ν’ ασχοληθούν με την υλοτομία.
«Μ’ αυτή την απόφαση τους καταδικάζουν στην ανεργία», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν οι υλοτόμοι κόβουν ξύλα, εφόσον δεν έχουν άδεια, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι η λαθροϋλοτομία βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία των δασών εκ μέρους του Σωματείου, τονίζοντας ότι έχει δική του πυροσβεστική ομάδα, από υλοτόμους και δικό του αυτοκίνητο, με επιτήρηση όλο το καλοκαίρι, με βάρδιες, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αγ. Βλασίου.
«Εμείς ξέρουμε τι θέλει και πως κόβεται ένα δάσος, ενώ το Δασαρχείο προσέλαβε τους πρώην αγροφύλακες που δεν γνωρίζουν από δάση», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι στον κύκλο της υλοτομίας δεν απασχολούνται μόνο οι 1500 μέλη των Συνεταιρισμών και του Σωματείου, αλλά τα καταστήματα με τα αλυσοπρίονα, τα πρατήρια καυσίμων, οι έμποροι νομών για ζωοτροφές, οι πεταλωτές και αυτοί που φτιάχνουν σαμάρια για τα μουλάρια, καθώς και οι μεταφορείς, που ανέρχονται περίπου σε 7000 άνθρωποι, ενώ έχει έσοδα και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αρμόδια η Διεύθυνση Δασών»
Ο δασάρχης Βόλου Νίκος Ντίτορας, δέχτηκε τους υλοτόμους, παρέλαβε το υπόμνημά τους, το πρωτοκόλλησε και τους είπε ότι το θέμα που τους απασχολεί δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, αλλά της Διεύθυνσης Δασών.

«Δεν υπάρχει απαγόρευση υλοτομίας»
Η διευθύντρια Δασών Ν. Μαγνησίας Ελένη Δημητρακοπούλου, δέχτηκε τους υλοτόμους και τους είπε ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Η κα Δημητρακοπούλου, μιλώντας προς τους υλοτόμους ήταν σαφέστατη ότι δεν υπάρχει απαγόρευση υλοτομικών εργασιών στο Πήλιο και οι εγκύκλιοι που εκδίδονται επικαιροποιούν τα ισχύοντα από τη νομοθεσία και, επί της ουσίας, δεν αλλάζει κάτι.
Τέλος, τους είπε ότι τα αιτήματα υλοτομίας που έχουν υποβάλει προς το Δασαρχείο Βόλου θα απαντηθούν, ενώ επιφυλάχτηκε να πει περισσότερα, για ν’ ακούσει και την άποψη του δασάρχη Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.