Στον προθάλαμο της ανακεφαλαιοποίησης

Αρχίζουν να αξιοποιούν το «οπλοστάσιό» τους οι ελληνικές τράπεζες, 14 ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, και ήδη χθες η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,16% προχώρησε σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση ομολόγων της με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το σύνολο του κλάδου.

Η χρηματιστηριακή αγορά φάνηκε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, αν και οι επαφές του διημέρου στον SSM έδειξαν ότι ακόμη πολλά θέματα είναι ανοικτά.

Οι τράπεζες θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετά σύνθετα ώστε να μην υπάρχει ευκρινής εικόνα, ενώ το βασικό δεδομένο είναι ότι σημαντικά θέματα είναι ανοικτά, καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ των θεσμών, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρό, δεν επιτρέπει να «κλειδώσουν» ακόμη.

Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων του παθητικού, απηύθυνε χθες προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και ομολόγων κύριας εξασφάλισης έκδοσής της, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και ειδικότερα αφορά όλους τους εκκρεμείς προνομιακούς τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου, συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ της Piraeus Group Capital, στους subordinated τίτλους της Piraeus Group Finance PLC ύψους 400 εκατ. ευρώ με λήξη το 2016 και στους τίτλους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% της Piraeus Group Finance PLC που λήγουν τον Μάρτιο του 2017.

Οι προσφορές πραγματοποιούνται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, ενώ, όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι, σε περίπτωση που η κρατική ενίσχυση καταστεί αναγκαία για την ικανοποίηση οποιουδήποτε μέρους τυχόν επιπλέον κεφαλαιακών απαιτήσεων που δύνανται να επιβληθούν ως αποτέλεσμα της Συνολικής Αξιολόγησης που διεξάγεται από τον SSM, ή κατ’ άλλον τρόπο, ο επιμερισμός βαρών θα πρέπει να επιτευχθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, διαμέσου εισφορών από κατόχους τίτλων μετοχών, υβριδικών κεφαλαίων και χρεωστικούς τίτλους μειωμένης εξασφάλισης του προτείνοντος.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία επιτρέπει στους κατόχους των τίτλων να αποφασίσουν έως τις 4 Νοεμβρίου, δηλαδή αφού έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης και ο λογαριασμός, ενώ ανάλογες κινήσεις εξετάζουν και οι άλλες τράπεζες.

Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν υβριδικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και ομόλογα κύριας εξασφάλισης συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών για κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το τελικό μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει πολλές εναλλακτικές, με τις διοικήσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το σήμα του «αφέτη» την 1η Νοεμβρίου.

Οι συναντήσεις που έγιναν στην έδρα του SSM έδωσαν κάποια στοιχεία για το κομμάτι του AQR, για παράδειγμα, την ένδειξη για πρόσθετες προβλέψεις σε ορισμένα χαρτοφυλάκια, αλλά χρήζουν επεξεργασίας από τα risk management τμήματα των τραπεζών.

Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «δεν βγαίνει εύκολα άκρη», σημειώνοντας ότι από το κλίμα, το οποίο πάντως είχε δώσει μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας, φάνηκε και η διάσταση μεταξύ των θεσμών. Εάν υπάρξει πάντως σύγκλιση την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπουν στη θέση τους οι κρίσιμες ψηφίδες.

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων σε πολιτικό επίπεδο είναι το δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Wirtschaftswoche», σύμφωνα με το οποίο η EKT επιδιώκει να χαλαρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για την εκταμίευση ποσού μέχρι 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι άσκησε πιέσεις να δοθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 15 Νοέμβριου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να επιμείνει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, αλλά εμφανίζεται ικανοποιημένη και με μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως στη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και στη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης.

Ενώ πολλές χώρες-μέλη, και πρωτίστως η Γερμανία, αντιδρούν έντονα, στις Βρυξέλλες θεωρείται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα επιβάλει τις απόψεις του, καθώς το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί πλέον να τηρηθεί.

Η πρώτη αξιολόγηση δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει μέσα στον Νοέμβριο. «Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο ρεαλιστικός μήνας» αναφέρθηκε στο Eurogroup.

Σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες πάρουν χρήματα μόνο μετά την αξιολόγηση, τότε ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου ίσως να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Δημόσια προσφορά από την Πειραιώς

Η περίοδος αποδοχής των προτάσεων της Πειραιώς λήγει στις 4 Νοεμβρίου και κάθε κάτοχος τίτλων θα παραλάβει μη μεταβιβάσιμες αποδείξεις που θα του επιτρέψουν να διαλέξει μεταξύ τριών επιλογών, να λάβουν το αντάλλαγμα σε μετρητά, είτε το αντάλλαγμα σε μετοχές, είτε στην περίπτωση μη επιλέξιμων μετοχών, το ποσό επαναπώλησης σε μετρητά.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις των κατόχων τίτλων κάθε σειράς, ενώ αν συναινέσουν στην πρόταση τα 2/3 των ομολογιούχων, αυτή γίνεται υποχρεωτική για το σύνολο των ομολογιούχων κάθε σειράς. Σύμβουλοι και ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse.

Μέχρι τις 9 το πρωί της 4ης Νοεμβρίου (ώρα Λονδίνου), οι κάτοχοι των ομολόγων θα γνωρίζουν, τόσο τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα έχουν προκύψει από τη συνολική αξιολόγηση, όσο και το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και θα καθοριστούν οι όροι του bail in. Επιπρόσθετα, θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της τράπεζας.

Εκδήλωση από το σωματείο «ΑΞΙΟΤΗΣ»

Νέο κύκλο εκδηλώσεων με το επίκαιρο θέμα «Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών» εγκαινίασε το σωματείο «ΑΞΙΟΤΗΣ».

Ομιλητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν οι κ.κ. Θεόδωρος Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth, και Δημήτρης Τσιμπανούλης, δικηγόρος, διδάκτωρ της Νομικής και μέλος δ.σ. του «ΑΞΙΟΤΗΣ».

Αφού ανέλυσαν τις όντως περίπλοκες χρηματοοικονομικές παραμέτρους, επεξέτειναν την προσέγγισή τους στις πολιτικές και στρατηγικές προεκτάσεις της ανακεφαλαιοποίησης και στην αναγκαιότητα για μια επιτυχημένη ολοκλήρωσή της με την ενεργό συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σ’ αυτήν.

Ο πρόεδρος του «ΑΞΙΟΤΗΣ» Γιάννης Αναστασόπουλος στην παρέμβαση του τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνδέεται άμεσα και με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Για τον λόγο αυτό καλείται η κυβέρνηση χωρίς άλλη καθυστέρηση να ρυθμίσει νομοθετικά τον τρόπο διαχείρισής τους ούτως ώστε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να οδηγήσει στην εξυγίανσή τους και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Της Αννας Δόγα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.