Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έπειτα από προσεκτική σκέψη, αποφάσισε να παραμείνει πρωθυπουργός της Ισπανίας. “Θα συνεχίσω με περισσότερη δύναμη”, σημείωσε, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στη χώρα εξαιτίας μιας δικαστικής έρευνας με στόχο τη σύζυγό του, που οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο σε μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης ενορχηστρωμένη από τη δεξιά αντιπολίτευση.

Στην εξουσία από το 2018, ο 52χρονος σοσιαλιστής ηγέτης είχε αναστείλει την περασμένη Τετάρτη όλες τις δημόσιες δραστηριότητές του, μετά την ανακοίνωση της έναρξης αυτής της προκαταρκτικής έρευνας για “διαφθορά” και “αθέμιτη επιρροή” από δικαστήριο της Μαδρίτης.

Οι κατηγορίες σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ
Τις κατηγορίες σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ, που δεν έχει δημόσιο αξίωμα, διατύπωσε η οργάνωση Manos Limpias (“Καθαρά Χέρια”), προσάπτοντάς της ιδίως άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και διαφθορά. Αργότερα, η οργάνωση αναγνώρισε πως οι κατηγορίες βασίζονται σε δημοσιεύματα του Τύπου που ενδέχεται να είναι αναληθή.

Η εισαγγελία της Μαδρίτης εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ να μπει στο αρχείο.

Δυνάμει του Συντάγματος, αν ο κ. Σάντσεθ παραιτηθεί, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ θα πρέπει να διαβουλευτεί με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και κατόπιν να προτείνει τον διάδοχό του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη προχθές Σάββατο και άλλοι περίπου 5.000 χθες Κυριακή για να τον καλέσουν να παραμείνει στην πρωθυπουργία, κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως “μην εγκαταλείψεις” και κατηγορώντας την ισπανική δεξιά και άκρα δεξιά πως καταφεύγει σε “εκβιασμούς” και “ψευδείς ειδήσεις” για να τον ανατρέψει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.